Florin Iordache, recompensat cu un mandat pe viață în fruntea Consiliului Legislativ

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 20.10.2020 - 13:10
Florin Iordache, recompensat de PSD cu o funcție de viață. Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Florin Iordache, recompensat de PSD cu o funcție de viață. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Consiliul Legislativ este singura instituție din România a cărei conducere este numită în funcție pe viață. Legea de funcționare nu are prevăzută o durată maximă a mandatului conducerii și nici nu există o procedură de revocare din funcție.

SHARE

Trei persoane candidează pentru a conduce Consiliului Legislativ: deputatul PSD, Florin Iordache, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean și Ionuț Duli Mazâlu, actualul secretar al instituției.

Parlamentul urmează să numească marți, de la ora 16.00, pe unul dintre ei, dar cum Legislativ este dominat de către PSD, cele mai multe șanse le are mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea, omul care a condus comisia specială din Parlament care a modificat legile justiției în favoarea infractorilor.

PSD îl recompesează astfel pe Florin Iordache, pentru că nu mai este pe listele de candidați pentru viitorul parlament.

Candidatura lui Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, este susținută de Partidul Național Liberal. 

Șef de 19 ani

Legea de organizare a Consiliului Legislativ prevede doar procedura de numire în funcție a președintelui, respectiv prin votul senatorilor și deputaților.

Fostul președinte, care s-a retras, pentru că are 77 de ani, s-a aflat la conducerea Consiliului Legislativ 19 ani, din 2001. 

Printre cele mai importante atribuții ale acestui organism se numără analizarea și avizarea proiectelor și propunerilor de legi, ordonanțe și hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului, dar și a amendamentelor supuse dezbaterii comisiilor din Parlament și proiectele de legi sau propunerile legislative primite de comisii după adoptarea lor de către una dintre camerele Parlamentului. De asemenea, elaborează unele proiecte de coduri ori de alte legi de complexitate deosebită.

Dar, cel puţin la fel de important, este faptul că examinează conformitatea legislației cu prevederile și principiile Constituției și sesizează birourile permanente ale Camerelor Parlamentului și, după caz, Guvernul asupra cazurilor de neconstituționalitate constatate.

Chiar dacă avizul este consultativ, el nu trebuie să lipsească legilor, pentru că asigură concordanța reglementării propuse cu Constituția, cu legile-cadru în domeniu, cu reglementările Uniunii Europene și cu actele internaționale la care România este parte. El asigură corectitudinea și claritatea exprimării juridice și înlătură contradicțiile sau necorelările din proiectele de  acte normative.

Consiliul Legislativ este chiar mai puternic decât Curtea Constituțională a României, pentru că, deși hotărârile CCR nu pot fi contestate, judecătorii constituționali au mandate limitate în timp.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te