Fake news răspândit de președintele Academiei Române: UE vrea să renunțe la termenul „Crăciun”

DE Valentin Mirică | Actualizat: 02.12.2021 - 12:44
Fake news răspândit de președintele Academiei Române: UE vrea să renunțe la termenul „Crăciun”/FOTO: Facebook/Ioan Aurel Pop
Fake news răspândit de președintele Academiei Române: UE vrea să renunțe la termenul „Crăciun”/FOTO: Facebook/Ioan Aurel Pop
Ioan Aurel Pop Foto: Facebook
Ioan Aurel Pop Foto: Facebook

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a scris pe Facebook că „Comisia Europeană (este) dornică să introducă în Parlamentul European un proiect de rezoluție prin care termenul Crăciun să fie înlocuit cu sărbătoare”. Informația este falsă: nu a existat un asemenea proiect.

SHARE

În realitatea, este vorba de un ghid, cu valoare de recomandare, pentru funcționarii Uniunii Europene. La momentul la care președintele Academiei își exprima, pe Facebook, indignarea, ghidul era deja retras.

Citește și: Numai patru centimetri de autostradă, construiți, după 1989, pentru fiecare român. În Moldova, zero

Europarlamentarul USR Alin Mituță a explicat, pe Facebook, ce este acest ghid, iar mesajul său a fost preluat de Teodor Baconschi, fost ministru de Externe.

„Documentul care a “speriat” cercurile anti-europene și pe care l-au găsit întâmplător, desigur, este de fapt un simplu ghid stilistic intern pentru funcționarii Comisiei în așa fel încât ei să evite să folosească în documentele interne un limbaj care să vexeze anumite categorii de persoane (de exemplu recomandă să fie scris în brief-uri interne mai degrabă “persoane cu dizabilități” decât “handicapați”).

Probabil din exces de zel, cei care au scris ghidul au făcut și anumite exagerări de genul recomandării folosirii sintagmei “sărbători de iarnă” mai degrabă decât “Crăciun”, gândindu-se probabil la cei de alte religii care nu sărbătoresc Crăciunul. Tocmai de aceea, Comisia a decis azi să retragă acel ghid intern și să scoată acele exagerări.

Dar, chiar și așa, acel document rămâne un simplu ghid intern cu valoare de recomandare pentru funcționari și nu se adresează în niciun caz cetățenilor.

Deci, fiți fără grijă, nu interzice UE nici cuvinte și nici Crăciunul”, a scris Mituță, pe Facebook.

Helena Dalli, comisarul european pentru egalitate, a explicat că a fost vorba de un ghid intern și că a fost retras. Un membru al Comisiei Europene a declarat, pentru Politico, sub protecția anonimatului, că, de fapt, Dalli vrea să acopere astfel lipsa de importanță a portofoliului pe care-l gestionează. 

„Inițiativa a fost menită să ilustreze diversitatea culturii europene (...) Cu toate acestea, versiunea publicată a ghidurilor nu este funcțională. Nu este un document matur și nu corespunde standardelor noastre de calitate, așa că îl retrag și vom lucra din nou la acest document”, a explicat Helena Dalli, comisarul european pentru egalitate. 

Cu toate acestea, Ioan Aurel Pop a scris, pe Facebook: „Aud, în preziua Sărbătorii Naționale de 1 Decembrie – când ne bucuram de o altă sărbătoare națională, cea a Sfântului Andrei – că se gândesc unii să ne interzică Crăciunul. Acești „unii” nu sunt oricine, ci Comisia Europeană, dornică să introducă în Parlamentul European un proiect de rezoluție prin care termenul „Crăciun” să fie înlocuit cu „sărbătoare”. Aflu că, de această dată, nu s-a reușit. Pentru unii pare stupefiant, pentru alții pare ideal, iar pentru cei mai mulți faptul rămâne indiferent.

Tinerii nu mai știu că regimurile comuniste au făcut același lucru, cu intensități și durate diferite. La noi, după 1948, cuvântul „Crăciun” a fost prohibit și înlocuit cu „Sărbătorile de iarnă”, iar „Moș Crăciun” devenise oficial „Moș Gerilă”. Altfel spus, nimic nu este nou sub soare! Acestea se petreceau în vremea globalismului comunist, când se construia societatea atee și „poporul muncitor unic”, sub egida lui Lenin, Stalin și a altor emuli ai lui Marx.

Azi avem un globalism neomarxist care urmărește, cu aceleași cuvinte ori cu altele, apropiate ca sens, scopuri similare. În curând, ni se va spune cum și dacă să folosim termenul „Paști” și ni se va indica cine a înviat și dacă a înviat cineva acum două milenii. Lamentabile iluzii și inutile consumuri de energie, pe banii contribuabililor naivi! Mulți alții, mai puternici decât liderii de la Bruxelles și de la Strasbourg, au încercat să juguleze credința noastră creștină și au falimentat. Revoluția Franceză de la 1789 a înlocuit creștinismul cu numitul „cult al rațiunii”, dovedit a fi, în scurt timp, un fiasco total.

Un mare prelat român – cel care a citit la 1 Decembrie Rezoluția de Unire de la Alba Iulia, în fața „Măritei Adunări Naționale” și care acum este „Fericit” în calendar – a spus: „credința noastră este viața noastră”. Lăsați-ne așa cum suntem și cum am apucat de la moși și strămoși și ocupați-vă de treburi administrative pentru Europa, că sunt destule!

Citește și: Pentru Marcel Ciolacu, în politică e ca în fotbal: „PSD e mai Steaua, PNL e mai Dinamo”

Până atunci – chiar dacă ne modernizăm și ne adaptăm zi de zi lumii trepidante în care trăim – „noi locului ne ținem”, vorba Poetului”. 

 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te