EXCLUSIV Ce se întâmplă cu zecile de mii de cărți de identitate pe care le adună partidele politice

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 13.08.2020 - 08:43
Foto Inquam Photos/Raul Stef

Pandemia de coronavirus a schimbat regulile după care se desfășoară alegerile locale anul acesta. Pentru că existe limite la contactul dintre persoane, semnăturile pentru candidații la alegerile locale din 27 septembrie se strâng și online.

SHARE

Prima formațiune care a venit cu o soluție pentru strângerea de semnături în online a fost Alianța USR PLUS, apoi modelul a fost preluat și de către PNL și Demos.

Persoanele care doresc să sprijine candidații uneia dintre aceste partide trebuie să intre pe site-urile oficiale, la categoria „Semnează on line”, apoi să selecteze adresa de domiciliu (județ, oraș, stradă), să aleagă lista de candidați pe care o susțin, apoi să încarce o fotocopie a cărții de identitate sau a vizei de flotant și la final să semneze electronic, cu ajutorul mouse-ului computerului.

Procedura e rapidă, dar întrebarea pe care o au mulți este legată de acea fotocopie care este trimisă electronic către cele trei partide.

Ce se întâmplă cu zecile de mii de cărți de identitate adunate astfel, cât de bine protejată este baza de date cu aceste informații private și ce riscuri sunt pentru un român care vrea să semneze pentru un candidat?

Newsweek România a adresat aceste întrebări reprezentanților USR PLUS, PNL și Demos, care au garantat că toată operațiunea se desfășoară în siguranță.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aprobat în premieră, anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, posibilitatea ca semnăturile să fie adunate online prin orice platformă electronică care permite prelucrarea datelor personale în acord cu reglementările UE.

De asemenea, AEP a permis să fie folosită orice tip de semnătură electronică, inclusiv cea realizată prin simpla mișcare a unui cursor pe ecranul computerului.

Realizarea aplicațiilor pentru strângerea de semnături online a fost lăsată în sarcina fiecărui partid. Nu există o platformă oficială, pusă la dispoziție de către stat. 

 

USR PLUS: După validarea semnăturilor, copiile de CI sunt șterse definitiv

„Alianța USR PLUS (prin Uniunea Salvați România) folosește în procesul de strângere a semnăturilor online de susținere a candidaților Alianței platforma Susține!, dezvoltată de Asociația G2.

Atât noi cât și Asociația G2 ne asigurăm constant că respectăm toate normele de protejare a datelor cu caracter personal precum și standarde înalte de securitate a datelor.

Astfel, din partea Alianței, membrii echipei de campanie care validează semnăturile online au contracte semnate de protejare a datelor personale (Data Protection Agreement), au fost instruiți în legătură cu respectarea cerințelor GDPR, au acces nominal în sistemul de validare pe baza de user și parolă și văd imaginile cărților de identitate trimise de susținători prin intermediul platformei G2 doar o singură dată cu ocazia verificării validității datelor.

După validare, niciun membru asociat Alianței nu mai are acces la imaginile cărților de identitate ale susținătorilor. În rest, membrii echipei au acces la aceleași date la care ar avea și în cazul semnaturilor strânse pe hârtie”, a răspuns Roxana Tănăsachi, de la Departamentul de Comunicare al USR.

Aceasta a explicat că datele susținătorilor (inclusiv imaginile cărților de identitate) sunt stocate în condiții de maximă siguranță, criptate și cu acces limitat și nominal, iar orice acces este logat.

„Toate datele, inclusiv imaginile cărților de identitate, vor fi folosite doar pentru depunerea candidaturilor candidaților Alianței și păstrate doar până la ultimul termen de contestare a semnăturilor. După aceea vor fi șterse definitiv, fără posibilitatea de a fi recuperate.

Procesul de strângere online a semnăturilor de susținere a candidaților Alianței USR PLUS prin intermediul platformei electronice a fost validat de Autoritatea Electorală Permanentă prin răspunsul nr. 9600 din 29.07.2020.

Suntem toți conștienți de importanța respectării tuturor prevederilor legale legate de siguranța datelor cu caracter personal și ne bucurăm să fim primii care să demonstreze că acest lucru poate fi făcut în mod legal, sigur și ușor pentru cetățeni. Este un pas imens pe care îl facem împreună pentru o viață democratică mai incluzivă”, a precizat Roxana Tănăsachi.

 

Demos: Nu e clar dacă peste tot semnăturile vor fi validate la fel

„Tratăm cu seriozitate strângerea semnăturilor electronice. Ne bucurăm că există această posibilitate, dar s-a instituit târziu și fără sprijin metodologic și tehnic din partea AEP, fiecare partid și candidat au trebuit să își construiască propriile soluții.

Nu ne este clar în ce măsură Birourile Electorale Județene vor avea o practică unitară în ceea ce privește validarea lor”, a precizat Nona Șerbănescu, purtătoare de cuvând a Demos.

Partidul a lucrat tot cu Asociația G2, pentru că aceștia aveau deja o aplicație avansată și sigură, în plus deja validată de AEP.

„Datele personale sunt încărcate în Platforma G2, atunci când se validează o semnătură se verifică dacă este corespondență între actul de identitate încărcat și datele completate în câmpuri.

De îndată ce se validează semnătura, noi nu mai avem acces la actul de identitate. Avem acces ulterior doar la formularul generat automat de platformă care conține doar datele necesare din formularul standard, formular care va fi depus la BEJ.

Asociația G2 la rândul ei s-a angajat prin contract că va șterge toate copiile actelor de identitate”, a garantat Nona Șerbănescu.

Purtătorea de cuvânt a menționat că aplicația folosită de Demos este cel mai sigur și avansat sistem de strângere de semnături în sistem online.

 

PNL: Este exclusă o fraudă cu cărțile de identitate

Fiecare partid este autorizat oficial pentru a colecta date cu caracter personal încă de la celelalte campanii de strângere de semnături, cum ar fi cele pentru alegerile europarlamentare sau cele prezidențiale, a explicat pentru Newsweek România deputatul Cristina Trăilă, de profesie avocat, prim-vicepreședinte al PNL București.

„Suntem autorizați de cei de la AEP, totul în regulă. Pe de altă parte, nu sunt mari diferențe față de procedurile clasice, pe hârtie, pentru că și astfel partidele adună date cu caracter personal. Dar acestea nu sunt folosite în alt scop decât cel pentru care au fost strânse”, a menționat Cristina Trăilă.

Deputatul a precizat că activități ilegale, precum o spargere a bazelor de date cu fotocopiile cărților de identtate, se pot întâmpla oricând, dar asta nu înseamnă că vor și avea efectiv loc.

„Nimeni nu poate face nimic cu aceste copiii după buletin, pentru că nu are acces la ele.

Dacă e să ne gândim la infracțiuni, astea se pot întâmpla oricând. Dar nu e cazul, baza de date este protejată, nu există nici un risc”, a dat asigurări Cristina Trăilă.

Semnăturile pentru susținerea candidaților la alegerile locale de anul acesta se strâng până pe 18 august.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te