EXCLUSIV 10.000 euro de la buget a costat deplasarea lui Rafila în Cuba. A zburat la business class

DE Petre Bădică | Actualizat: 03.11.2022 - 16:26
Alexandru Rafila - FOTO: gov.ro

Alexandru Rafila a plecat mai multe zile, în Cuba la un eveniment legat de politicile farmaceutice și sanitare. Deplasarea sa și a consilierului personal, decontată de la buget, a costat 10.000 de euro.

SHARE

În cadrul vizitei în Republica Cuba, care a durat între 15 și 22 octombrie, ministrul Sănătății a participat la cea de a IV-a Conferinţă internaţională “Cuba-Salud 2022”, a cărei temă a fost “Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-Covid-19.

Ministrul Rafila a fost însoțit de consilierul personal Cătălin Lungu. Cheltuiele de la bugetul de stat au fost de 7.039 euro pentru ministru și 2.546 de euro pentru consilierul său.

Diferența de cheltuieli dintre cei doi e dată de cheltuielile de transport. Valoarea transportului internațional pentru consilierul Lungu echivalează cu un bilet București - Havana luat prin vola.ro

Rafila a zburat la business class, altfel nus e explică cei 5.000 de euro pentru „transport internațional.”

Răspunsul complet al Ministerului Sănătății la întrebările Newsweek România

„Cheltuielile totale pentru deplasarea domnului ministru prof. univ. dr. Alexandru Rafila și a consilierului personal, domnul Cătălin Lungu, în Cuba, respectiv – diurna externă, cazarea externă și transportul internațional pe ruta București - Havana și retur sunt defalcate astfel:    

Pentru domnul ministru prof. univ. dr. Alexandru Rafila:

 - Diurnă externă în valută  - 433 euro;

-  Cazare externă în valută – 1.680 euro;

- Transport internațional – 4.926 euro.

Pentru domnul Cătălin Lungu:

- Diurnă externă în valută  - 240 euro;

- Cazare externă în valută – 840 euro;

- Transport internațional – 1.464 euro.

Cheltuielile pentru deplasarea delegației Ministerului Sănătății în Cuba au fost calculate cu respectarea prevederilor HG nr. 518/1995, privind unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar (Anexa – Indemnizații de deplasare), precum și a Memorandumului cu tema: Aprobarea participării delegației Ministerului Sănătății, conduse de către domnul prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la Congresul Internațional Cuba-Salud 2022, la Havana, care va avea loc în Cuba, în perioada 13-23 octombrie 2022, aprobat de Prim-Ministrul României, în data de 10 octombrie 2022.

Domnul ministru, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a fost însoțit în Cuba de către domnul Cătălin Lungu, consilier personal – Cabinet Ministrul Sănătății.”

Primit cu onoruri în Cuba

Rafila a ajuns în Cuba și a fost primit la nivel înalt. Vizita sa a fost atât de prețioasă încât pe site-ul Ministerului Sănătății cubanez au fost postate 8 imagini de la semnarea unor acorduri româno-cubaneze.

Ce scrie Ministerul Sănătății din Cuba
„Dr. José Angel Portal Miranda, ministrul Sănătății Publice din Cuba, și Alexandru Rafila, omologul său din România, au semnat marți un acord de colaborare pentru consolidarea relațiilor bilaterale în ceea ce privește politicile farmaceutice și serviciile de sănătate.

 
Ministrul cubanez a subliniat că aceasta este o oportunitate de consolidare a legăturilor de cooperare în domeniul didactic și al industriei medico-farmaceutice, precum și activitatea celor două ministere.

La rândul său, ministrul român și-a exprimat satisfacția pentru vizita sa în Cuba și pentru aprobarea acestui acord, care deschide o cale către inițiative de împărtășire a experiențelor și de a oferi un serviciu de sănătate mai accesibil populațiiei celor două țări.

Acordul a fost semnat în cadrul Convenției Internaționale a IV-a Cuba-Sănătate 2022, care din 17 până în 21 octombrie va avea loc la Centrul de Convenții din Havana”, a scris ministerul sănătății din Cuba.

Cuba ocupă locul 123 în lume în ceea ce privește serviciile de sănătate din 195 de state monitorizate.

Citește și: FOTO Rafila semnează cu pompă acorduri de cooperare în Cuba, locul 123 în lume la servicii sanitare

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te