Ce viitor are Uniunea Europeană? O întrebare care a acaparat dezbaterea de pe Continent, cel puțin de la referendumul prin care Marea Britanie a decis părăsirea UE încoace. Din vara lui 2016 au trecut aproape trei ani, iar Brexitul nu este încă un proces lămurit. Ba dimpotrivă.
În ultimele două săptămâni, voturile în cascadă exprimate în Camera Comunelor au complicat și mai mult ecuația plecării britanicilor. Termenul inițial de 29 martie nu va fi respectat. Parlamentarii britanici au respins atât acordul negociat de Theresa May cu Bruxelles-ului, cât și varianta unei plecări fără acord.
Singura opțiune rămasă: prelungirea termenului până în momentul în care lucrurile se vor mai limpezi. Dacă se vor limpezi. Paradoxal, Brexitul, deși este cea mai acută manifestare a crizei prin care trece UE, a crescut încrederea opiniei publice în proiectul european.
Viitorul Europei depinde foarte mult și de alegerile pentru Parlamentul European, ce vor avea loc în mai puțin de două luni. Specialiștii susțin că scrutinul va juca un rol crucial pentru relansarea proiectului european.
O victorie a taberei pro-europene asupra taberei suveraniștilor, populiștilor, naționaliștilor și euro-scepticilor ar fi un colac de salvare. Populiști care, în momentul de față, se regăsesc și în tabăra pro-europenilor. Cel mai celebru caz este al lui Orban Viktor, premierul Ungariei, pe care Partidul Popularilor Europeni (PPE) lua în calcul, la ora închiderii acestei ediții, să-l excludă. Îndepărtarea lui Orban va însemna locuri pierdute de PPE în Parlamentul European, deci o slăbire a taberei pro-europene.
Este „mai multă Europă“ soluția? Nu cumva creșterea presiunii în sensul integrării va alimenta și mai mult frustrările actuale și va sabota iremediabil proiectul european? Poate evolua UE de la o Piață Comună la o federație, sau statele-națiune sunt în continuare prea puternice pentru a rezista curentelor globaliste? Cum ar trebui să se schimbe Europa pentru a supraviețui? Întrebări la care Newsweek România încearcă să răspundă, deoarece de ele depinde și evoluția viitoare a României.
Citește dosarul integral EuroPA?
Cum vor schimba alegerile europene dinamica UE