Elena Lasconi critică dur mesajele pro-Putin ale lui Viktor Orban la Tușnad: E inadmisibil așa ceva

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.07.2024 - 14:28
Elena Lasconi critică dur mesajele pro-Putin ale lui Viktor Orban la Tușnad: E inadmisibil așa ceva - Foto: Profimedia images
Elena Lasconi critică dur mesajele pro-Putin ale lui Viktor Orban la Tușnad: E inadmisibil așa ceva - Foto: Profimedia images

Elena Lasconi critică dur mesajele pro-Putin ale lui Viktor Orban la Tușnad. Președinta USR, Elena Lasconi, a declarat luni că este inadmisibil ca un lider european să folosească România pentru a lansa mesaje pro-Rusia și pro-Putin.

SHARE

„M-aș fi bucurat dacă autoritățile române responsabile cu politica externă (Președinția, Guvernul și MAE) ar fi reacționat la declarațiile făcute de premierul maghiar pe pământ românesc, spune candidatul USR la președinția României, Elena Lasconi.

Elena Lasconi critică dur mesajele pro-Putin ale lui Viktor Orban la Tușnad: E inadmisibil așa ceva

Este inadmisibil ca un lider european să folosească România ca pe o platformă de lansare a unor mesaje pro-Rusia și pro-Putin. Este inadmisibil că niciun lider român nu a criticat derapajele lui Viktor Orban, care ne-a spus, încă o dată, că NATO și UE sunt de vină pentru invazia Rusiei în Ucraina”, a scris Lasconi pe Facebook.

Lasconi a subliniat că, în anii trecuți, MAE român îi oferea lui Viktor Orban recomandări clare și îi cerea să evite anumite subiecte bilaterale sensibile sau teme geopolitice.

„Anul acesta, Guvernul Ciolacu nu a mai făcut acest lucru. Administrația Ciolacu era obligată să-i ceară lui Orban să respecte România și politica externă asumată de noi. Nu a făcut asta, ba chiar șeful Guvernului a ajuns să se gudure pe lângă Viktor Orban”, a continuat Lasconi.

Citește și: Viktor Orban l-a lăudat pe Putin, la Băile Tușnad: ”Conducerea Rusiei este hiper raţională”

Lasconi a amintit cum anul trecut Ciolacu se lăuda cu „începutul unei frumoase prietenii” după o vizită privată a lui Orban, dar anunțată oficial de Guvernul României.

„N-am știut nici atunci la ce ne-a folosit strângerea de mână Orban-Ciolacu, nu știm nici azi de ce omul care ne conduce Executivul nu e în stare să taxeze răspicat derapajele lui Viktor Orban”, a spus ea.

Președinta USR a adăugat că „Ciolacu vrea să fie președinte, însă, la fel ca prietenul său Iohannis, își ia concediu atunci când vine vorba de România și de interesele noastre de apărare și de securitate”.

Citește și: Viktor Orban, discurs la Băile Tușnad: ”nu am primit instrucţiuni diplomatice de la Bucureşti”

Lasconi a criticat, de asemenea, lenea și nepăsarea unor politicieni precum Iohannis și Ciolacu, care fac ca România să nu fie reprezentată corespunzător pe plan extern.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat sâmbătă la Băile Tușnad că Rusia este "hiper-rațională", în timp ce Occidentul devine tot mai "irațional", și că centrul de putere al lumii se va muta în Asia.

El a mai afirmat că Ucraina nu va putea niciodată să-și îndeplinească visul de a deveni membră a Uniunii Europene sau a NATO, relatează Reuters.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te