Efectele dezvăluirilor Newsweek: Alina Gorghiu cere suspendarea subvenţiilor către PSD

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.07.2021 - 19:37

Senatorul PNL Alina Gorghiu cere Autorităţii Electorale Permanente (AEP) să suspende acordarea subvenţiilor către PSD, în contextul în care trezorierului social-democraţilor, Mircea Drăghici, a fost pus sub acuzare pentru delapidare.

SHARE

„Solicit AEP să îşi facă datoria şi să suspende acordarea subvenţiilor către PSD, prin aplicarea art. 24 alin. (1) raportat la art. 25 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. AEP ignoră una dintre atribuţiile sale expres prevăzute de Regulamentul de organizare şi funcţionare!”, a scris Gorghiu pe pagina sa de Facebook.

Ea precizează că art. 3 lit. a) din regulament prevede ca una din atribuţiile AEP este aceea de a controla respectarea legislaţiei în materie electorală şi de a aplica sancţiuni atunci când este cazul.

„Având în vedere că există, conform comunicatului de presă al DNA din data de 02.04.2019, suspiciunea rezonabilă că domnul Mircea Drăghici nu a respectat dispoziţiile art. 25 alin. (2) raportat la alin. (1) din Legea nr. 334/2006, unde se prevede clar ce destinaţii pot avea veniturile care provin din subvenţii de la bugetul de stat, E OBLIGATORIU ca AEP să acţioneze în consecinţă. Astfel, demersul legal constă în suspendarea acordării subvenţiei PSD, în conformitate cu art. 24 alin. (1) din Legea nr. 334/2006. Acest articol prevede că acordarea subvenţiei de la bugetul de stat poate fi suspendată temporar, prin decizie a Autorităţii Electorale Permanente, pentru încălcarea art. 25 alin. (1) şi (2)”, subliniază Alina Gorghiu.

Senatorul PNL aminteşt că, potrivit datelor publice, AEP acordă PSD peste 7,5 milioane de lei lunar.

„Aceste sume de bani pe care le primeşte PSD reprezintă un avantaj incredibil în campaniile electorale care urmează. Mai ales în condiţiile în care au adoptat O.U.G. nr. 6/2019 prin care au prevăzut că subvenţiile de la stat pot fi cheltuite şi în campania electorală. Este indubitabil că lipsa de reacţie din partea AEP are legătură cu numirea recentă a preşedintelui acesteia, ce a fost propus şi susţinut de PSD. Nu poate fi uitat că prima sa decizie majoră după numirea în funcţia de preşedinte a fost să suspende toate controalele efectuate de AEP cu privire la modul în care partidele politice au cheltuit banii proveniţi din subvenţii. Îi solicităm preşedintelui AEP să procedeze, conform dispoziţiilor legale incidente menţionate mai sus, la suspendarea subvenţiei acordate PSD până la clarificarea situaţiei”, încheie Gorghiu.

Mircea Drăghici, trezorierul PSD, este urmărit penal de DNA pentru delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Mircea Drăghici a fost audiat marţi la DNA. Trezorierul PSD a reacţionat pe Facebook, spunând că, „deocamdată, nu poate stabili un procuror, fie el şi de la DNA, în ce condiţii un partid închiriază un imobil, la ce preţ şi pentru ce termen”.

DNA s-a sesizat după o serie de afrticole de investigație ale Newsweek.

Trezorierul PSD, bolizi de lux și contracte pentru soție din bani publici

Peste 1,8 milioane de lei și trei Mercedesuri de aproape 200.000 de euro sunt beneficiile personale ale cuplului Mircea și Georgiana Drăghici din banii publici primiți de către PSD drept subvenție, a dezvăluit Newsweek România.

Deputatul Mircea Drăghici este trezorierul Partidului Social Democrat, funcție direct subordonată șefului partidului. Adică lui Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, orice decizie a trezorierului PSD este, practic, o decizie a șefului PSD.

Din această postură, Mircea Drăghici gestionează banii partidului. Iar un partid care se laudă cu peste 400.000 de membri are un buget generos. 

Și nu doar din cotizații: numai din subvenția de la stat, PSD a încasat peste 83 milioane de lei din 2017 până la zi. 

 
 

Citește mai multe aici. 

Averea deputatului Mircea Drăghici, trezorierul PSD cercetat penal după dezvăluirile Newsweek România, a explodat în 2018. Două case și mai multe terenuri, luate direct pe numele copiilor minori, o mașină și o donație considerabilă de la socri, toate în doar patru luni.

Averea lui Drăghici, propus de Liviu Dragnea să preia funcția de ministru al Transporturilor, a crescut spectaculos cu terenuri, case de locuit și de vacanță, mașini și sute de mii de lei despre care trezorierul PSD declară că i-ar fi primit drept donație de la părinții soției sale. Mai toate achizițiile imobiliare din acest an sunt trecute pe numele celor două fiice minore ale sale, despre care sursele Newsweek România susțin că ar avea până în 2, respectiv 4 ani. 

Citește și „Mătușa Tamara” lui Drăghici. Averea trezorierului PSD a explodat în doar patru luni, în 2018

Un document pe care Newsweek România l-a publicat arată că, în mai puțin de cinci luni din 2018, 380.000 de euro au plecat din subvenția primită de PSD de la stat în contul unei persoane fizice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te