Dragnea i-a lăsat lui Iohannis „un set de 10 principii și 7 întrebări”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.10.2018 - 16:24
Echipa PSD care a mers la consultări la Cotroceni. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Liviu Dragnea a declarat, la ieșirea de la consultările cu președintele Klaus Iohannis, că a avut cu acesta o discuție „relativ așezată”.

SHARE

„Domnul președinte ne-a exprimat punctul său de vedere despre legle Justiției, că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie, există OUG 82 în Parlament, care cuprinde o mare parte dintre recomandările Comisiei de la Veneția. OUG a fost propusă de ministrul Toader în urma întâlnirilor cu Comisia de la Veneția. 

Nu am respins niciodată o discuție despre justiție, dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat. Am decis din 2016 să nu facem greșeală să ne facem că nu vedem abuzurile la care sunt supuși cetățenii. Nu putem să ne facem că nu există protocoalele secrete, înțelegeri neconstituționale, nelegale, care au alimentat organizații oculte”, a susținut liderul PSD. 

Acesta a menționat că i-a lăsat lui Klaus Iohannis „un set de zece principii și șapte întrebări”, de la care să pornească o discuție despre 

abuzurile din justiție și să se stabilească efectele. Totuși, Liviu Dragnea nu a făcut publice decât „decalogul” de principii și a refuzat să spună ce întrebări i-a lăsat șefului statului. 

„Vă citesc cele 10 principii:

1) Respectarea Constituției României în litera și spiritul ei, inclusiv în ceea ce privește statutul procurorilor și judecătorilor
2) Stoparea abuzurilor din justiție împotriva cetățenilor și înlăturarea efectelor produse.
3) Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituția României și de tratatele internaționale, precum dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil, prezumția de nevinovăție, dreptul la viață privată și inviolabilitatea secretului corespondenței.
4) Garantarea independenței judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiție – atât față de mediul politic, dar și față de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informații.
5) Garantarea independenței procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituțional al subordonării ierarhice.
6) Răspunderea magistraților pentru reaua-credință și grava neglijență în îndeplinirea atribuțiilor pe care le au.
7) Lustrația magistraților care au fost colaboratori ai serviciilor de informații au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituției și a legilor în vigoare.
8) Garantarea independenței sistemului judiciar față de orice imixtiune a serviciilor de informații.
9) Principiul celerității în instrumentarea și soluționarea cauzelor penale și civile.
10) Principiul meritocrației și al probității morale și profesionale în promovarea magistraților în funcțiile superioare din sistemul judiciar.

Dragnea”, a arătat Liviu Dragnea. 

Pe de altă parte, liderul PSD a susținut că Iohannis nu poate fi mediator între partide, ci, cel mult, între instituțiile statului. „Vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, cu toate că printre ele se regăsesc două care cer modificarea Constituției, altul cere desființarea secției speciale pentru magistrați. Or, secția își dodedește utilitatea, cu informații despre sute de dosare deschise împotriva unor magistrați din CSM. CCR a spus în decizia sa că utilitatea acestei secții e evidentă, deci PSD nu va susține desființarea acestei secții”, a arătat președintele PSD.

Citește și Partidele, la consultări cu Iohannis. Președintele: Nu doresc un pact cu PSD

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -