„Având în vedere afirmațiile apărute ieri pe pagina de socializare a PSD, care jignesc fără precedent memoria victimelor regimului comunist, împreună cu domna Germina Nagâț, membru al Colegiului CNSAS, i-am propus Președintelui Constantin Buchet emiterea unui comunicat de presă, care să lămurească poziția instituției față de aceasta problematica. Ținând cont de gravitatea subiectului, absența unei reacții din partea CNSAS, până la acest moment, este inadmisibilă”, a anunțat un membru al CNSAS, Alexandra Toader.
Aceasta a prezentat textul comunicatului pe care l-am propus: „CNSAS dezaprobă ferm recentele declarații de pe pagina de socializare a unui partid parlamentar, care asociază represiunea din timpul regimului comunist cu situația din România anului 2019.
Comparația între abuzurile săvârșite înainte de 1989 și contextul actual este o încercare de banalizare a trecutului totalitar, ceea ce nu poate fi permis într-un stat european, care s-a confruntat cu ororile regimului comunist timp de aproape cinci decenii.
Arhiva CNSAS stă mărturie pentru încălcările grave ale drepturilor civile și pentru crimele comise de reprezentanții unor instituții ale statului în timpul dictaturiii comuniste.
De asemenea, referirile la Legea 221/2009, privind condamnările politice din perioada 1945-1989, sunt în egală măsură inadecvate în conținut și ofensatoare față de victimele represiunii. Astfel de trimiteri sunt o încercare de denaturare a adevărului istoric, o manipulare a acestuia în scopuri vădit politice, fapt care amintește îngrijorător de practicile anterioare anului 1989.
CNSAS își manifestă îngrijorarea că, la trei decenii de la prăbușirea regimului totalitar în România, încă mai există persoane care se prefac că nu înțeleg teroarea sistematică prin care liderii comuniști și-au suprimat oponenții”.
Solicitarea vine în condițiile în care președintele CNSAS, Constantin Buchet, a ajuns în această poziție fiind susținut de guvernul Dăncilă și de către PSD.
Partidul Social Democrat a postat pe pagina oficială de Facebook un răspuns la îngrijorările Comisiei Europene privind eventualitatea unei ordonanțe de urgență care să permită revizuirea sentințelor definitive.