Doi membri CNSAS cer președintelui instituției să critice poziția PSD față de victimele comuniștilor

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.02.2019 - 17:31
Constantin Buchet trebuie să protesteze împotriva partidului care l-a propus la CNSAS. Foto Ziare.com

Doi membri ai Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității au propus președintelui instituției, Constantin Buchet, să emită un comunicat de protest față de comparația făcută de PSD între victimele regimului comunist și condamnații pentru corupție de azi.

SHARE

„Având în vedere afirmațiile apărute ieri pe pagina de socializare a PSD, care jignesc fără precedent memoria victimelor regimului comunist, împreună cu domna Germina Nagâț, membru al Colegiului CNSAS, i-am propus Președintelui Constantin Buchet emiterea unui comunicat de presă, care să lămurească poziția instituției față de aceasta problematica. Ținând cont de gravitatea subiectului, absența unei reacții din partea CNSAS, până la acest moment, este inadmisibilă”, a anunțat un membru al CNSAS, Alexandra Toader.

Aceasta a prezentat textul comunicatului pe care l-am propus: „CNSAS dezaprobă ferm recentele declarații de pe pagina de socializare a unui partid parlamentar, care asociază represiunea din timpul regimului comunist cu situația din România anului 2019. 
Comparația între abuzurile săvârșite înainte de 1989 și contextul actual este o încercare de banalizare a trecutului totalitar, ceea ce nu poate fi permis într-un stat european, care s-a confruntat cu ororile regimului comunist timp de aproape cinci decenii.

Arhiva CNSAS stă mărturie pentru încălcările grave ale drepturilor civile și pentru crimele comise de reprezentanții unor instituții ale statului în timpul dictaturiii comuniste.

De asemenea, referirile la Legea 221/2009, privind condamnările politice din perioada 1945-1989, sunt în egală măsură inadecvate în conținut și ofensatoare față de victimele represiunii. Astfel de trimiteri sunt o încercare de denaturare a adevărului istoric, o manipulare a acestuia în scopuri vădit politice, fapt care amintește îngrijorător de practicile anterioare anului 1989.
CNSAS își manifestă îngrijorarea că, la trei decenii de la prăbușirea regimului totalitar în România, încă mai există persoane care se prefac că nu înțeleg teroarea sistematică prin care liderii comuniști și-au suprimat oponenții”.

Solicitarea vine în condițiile în care președintele CNSAS, Constantin Buchet, a ajuns în această poziție fiind susținut de guvernul Dăncilă și de către PSD.

Partidul Social Democrat a postat pe pagina oficială de Facebook un răspuns la îngrijorările Comisiei Europene privind eventualitatea unei ordonanțe de urgență care să permită revizuirea sentințelor definitive.

„La fel cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate și au fost abolite de România democratică, tot așa nu putem rămâne indiferenți când trei decenii mai târziu vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate”, scriu reprezentanții PSD pe pagina oficială de Facebook a partidului. 
 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te