PSD compară din nou condamnările politice din comunism cu cele ale corupților prinși de DNA

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 13.02.2019 - 15:50
Liviu Dragnea este cel care se chinuie de doi ani să scape de condamnarea penală. Foto Inquam Photos/George Călin

Partidul Social Democrat a postat pe pagina oficială de Facebook un răspuns la îngrijorările Comisiei Europene privind eventualitatea unei ordonanțe de urgență care să permită revizuirea sentințelor definitive.

SHARE

„La fel cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate și au fost abolite de România democratică, tot așa nu putem rămâne indiferenți când trei decenii mai târziu vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate”, scriu reprezentanții PSD pe pagina oficială de Facebook a partidului. 

Practic, PSD pune condamnarea politică a unor oameni care nu au furat și nu au fost corupți, ci doar au criticat un regim opresiv și au acționat, prin redactarea de manifeste sau prin protest individual, împotriva dictatorului Ceaușescu alături de condamnarea pentru infracțiuni de drept comun a unor persoane care au avut drept la apărare, care au trecut prin mai multe instanțe și care, în final, au primit sentințe pentru mită, trafic de influență sau alte fapte de corupție. 

Mai mult, cei care se plâng acum de încălcarea drepturilor omului beneficiază și de șansa de a se plânge la CEDO, șansă pe care deținuții politici din anii comunismului, mulți dintre ei decedați în închisori în condiții inumane, nu au avut-o. 

„Să ne amintim Legea 221/2009 privind condamnările politice din timpul regimului comunist, care spune că „toate efectele hotărârilor judecătorești de condamnare cu caracter politic (...) sunt înlăturate de drept” (Art. 2). Păstrând proporțiile, principiul este același: dreptul unor cetățeni la un proces corect și legal a fost încălcat, iar în 2009 statul român a dispus o justă reabilitare.

Citește și Cine scapă cu ordonanța lui Tudorel Toader

Diferența e că atunci nimeni nu a contestat legea la Curtea Constituțională că ar acționa retroactiv, nimeni nu a pârât România la Bruxelles că a fost atacată independența justiției și statul de drept sau că se încalcă principiul separațiilor puterilor în stat și nimeni nu a obiectat că printr-o lege se intervenea asupra unor hotărâri judecătorești rămase definitive. Ce facem azi cu drepturile omului? Mai ținem cont de ele sau le punem între paranteze?”, se arată în postarea nerușinată a celor de la PSD. 

Reamintim că numeroși oficiali europeni, în frunte cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, sau prim vicepreședintele Frans Timmersmans s-au exprimat de mai multe ori cu privire la asalturile asupra justiției conduse de guvernul României, precum și de recent anunțata ordonanță de urgență ce ar permite condamnaților definitiv, inclusiv lui Liviu Dragnea, să ceară reluarea proceselor. 

Citește și Tudorel Toader îl anunță pe Frans Timmermans că va da OUG pentru recursul în anulare

 

Bjoza: Atunci, noi am fost bătuți, torturați, înlănțuiți, înfometați și lipsiți de minime condiții de igienă și asistență medicală

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, a reacționat dur marți la comparația făcută de PSD între situația infractorilor condamnați pentru corupție și întemnițarea de către comuniști a oponenților politici.

„Orice asemănare din zilele noastre cu cei de atunci este o dovadă ori a ignoranței, ori de rea credință. Atunci, noi am fost bătuți, torturați, înlănțuiți, înfometați și lipsiți de minime condiții de igienă și asistență medicală. A face o paralelă între viața de penitenciar de azi și cea de atunci, este o jignire grosolană adusă la adresa noastră”, a declarat Octav Bjoza pentru G4Media.ro.

„În vara lui 1959, de referință pentru temnițele comuniste, a fost anul cu cea mai mare densitate și mortalitate din istoria penitenciarului Gherla. Eram șapte deținuți la două patru metalice. Eram patru deținuți pe metrul pătrat, nu un deținut la patru metri pătrați. Această categorie socială a foștilor deținuți politici, greu de digerat de mai toți cei care s-au perindat la putere în ultimii 30 de ani, a fost și a rămas umilită prin așa-zisele reparații care ni s-au făcut”, a mai adăugat Bjoza.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te