Disensiuni între PNL și PSD pe numele premierului „rotativ”. Negocierile cu minoritățile, anulate

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 17.11.2021 - 16:47
Disensiuni între PNL și PSD pe numele premierului „rotativ”. Negocierile cu minoritățile, anulate. / Foto: cotidianul.ro

Întâlnirea dintre reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale, care urma să aibă loc miercuri, la ora 16,00, nu va mai avea loc, potrivit unor surse politice, informează Agerpres.

SHARE

"În acest moment, decizia este ca întâlnirea să nu mai aibă loc. Nimeni nu mai e interesat de ce discutăm, ci de numele de premier", au declarat sursele menţionate.

Reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale aveau programate, miercuri, la ora 16,00 discuţii pentru finalizarea programului de guvernare.

Citește și: Țări cu premier „rotativ”: Israel și Irlanda

Florin Cîțu a declarat că PNL „este cel care vine în fiecare zi cu încă o flexibilizare”

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, miercuri, că partidul său „este cel care vine în fiecare zi cu încă o flexibilizare”, referindu-se la decizia conducerii liberale privind premierul pentru rotația la guvernare cu PSD.

Cîțu a mai spus că PNL a făcut deja compromisuri, luând decizia de a forma o coaliție cu PSD, și că există „o listă întreagă cu nume de la PSD” pe care nu ar accepta-o, dar că în rândul liberalilor sunt și „cei care vor să mai facem câteva compromisuri” pentru a merge mai departe, informează digi24.ro.

„PNL este cel care vine în fiecare zi cu încă o flexibilizare. Suntem singurii care încercăm să deblocăm aceste negocieri. Noi am votat premier PNL. Nu am spus niciun nume. Mai mult decât atât ce să flexibilizăm”, a declarat Florin Cîțu la sediul PNL.

Citește și: Ministrul Agriculturii îl desființează pe Boc: Vrea să fie păpușar, dar toată viața a fost păpușă

PSD a spus că nu-l va accepta pe Florin Cîțu premier, deoarece a fost demis și de către social-democrați printr-o moțiune de cenzură.

„PNL are o decizie în Consiliul Național să nu facă guvernare cu PSD și astăzi negociem cu ei pentru o viitoare guvernare.

O moțiune de cenzură împotriva unei singure persoane e neconstituțională. Atunci înseamnă că cei de la PSD vor ca niciunul dintre membrii guvernului să fie în viitorul guvern.

Ne ducem într-o direcție greșită când vorbim de persoane. Nu vreau ca după această declarație, să vin în PNL și după aceea să înceapă colegii mei să spună X, Y, Z de la PSD nu poate să fie în guvern. Am flexibilizat acest mandat la început, am venit cu altă propunere de premier”, a mai spus Cîțu.

Acesta a spus că există „o listă întreagă de persoane” de la PSD pe care nu le-ar accepta el și românii.

Citește și: Protest ilegal AUR organizat de George Simion la Iași. În instanţă a spus că el doar trecea pe acolo

„Vreau să deblocăm situația, să avem un guvern cât mai repede. Trebuie să ne întâlnim azi să vedem care e soluția de compromis. PNL a făcut un compromis când a zis că va merge în direcția PSD. Cred că mai am colegi în partid care vor să mai facem câteva compromisuri, doar să mergem mai departe.

Programul de guvernare este aproape gata și ar fi bine ca premierul să știe ce program de guvernare are și să-și pună și amprenta”, a afirmat președintele PNL.

PSD a decis să îl propună pe Marcel Ciolacu drept candidat la funcţia de premier

Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, miercuri, să îl propună pe Marcel Ciolacu drept candidat la funcţia de premier.

"Consiliul Politic Naţional a decis, în unanimitate, să îl susţină pe preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru poziţia de premier. Marcel Ciolacu este liderul partidului care a primit cele mai multe mandate din partea românilor la alegerile parlamentare din 2020. De asemenea, PSD, tot în unanimitate, a decis azi prin votul din CPN să acceptăm acest sistem de rotaţie la şefia Guvernului", a declarat, într-o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu, potrivit Agerpres.

Întrebat de ce PSD nu a propus şi o ordine a partidelor în ceea ce priveşte rotaţia premierilor, Grindeanu a spus: "Astea sunt lucruri de la sine înţelese. Doar nu credeţi că am dat un vot astăzi pentru Marcel Ciolacu premier ca să fie peste un an şi jumătate? Noi nu avem nevoie de încurajări şi de terapii de grup în interiorul CPN, nu suntem la alcoolicii anonimi, astea sunt lucruri evidente care eu cred că sunt de la sine înţelese şi nu au nuanţe. Ştiţi foarte bine poziţia noastră, aceea de a da primul premier, nu e poziţia noastră, e poziţia dată de români prin voturile de la alegerile parlamentare de anul trecut. (...) Vă rog să vă uitaţi cu un an în urmă, când s-a făcut celebra coaliţie de dreapta care a ţinut opt luni. Care erau argumentele PNL să dea prim-ministrul în faţa USR? Că sunt cel mai mare partid din acea coaliţie. Exact aceleaşi argumente le avem şi noi acum".

El a adăugat că mandatul cu care social-democraţii merg la negocierile cu PNL şi UDMR este acela de avea primul premier în persoana lui Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă se mai poate realiza un Guvern PSD - PNL dacă Marcel Ciolacu nu va fi acceptat ca prima propunere de premier, Grindeanu a afirmat: "În acest moment, noi avem un mandat dat de CPN în care să avem prim-ministrul, iar Marcel Ciolacu este propunerea pentru premier, acesta este mandatul cu care mergem la negocieri. Dacă în urma negocierilor iese cu totul altceva, noi nu avem mandat, venim în fata partidului şi supunem atenţiei negocierea care ar rezulta în urma acestor întâlniri". 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te