Noi privilegii în Codul administrativ: noi funcții pentru funcționarii publici

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 05.07.2018 - 17:42
foto inquam Photos/George Călin

Camera Deputaţilor a dezbătut proiectul de lege privind elaborarea Codului administrativ, care prevede, printre altele, ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate

SHARE

De asemenea, potrivit proiectului legislativ dezbătut joi aleșii pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială, potrivit proiectul de lege va fi supus luni votului final în Camera Deputaţilor, care are rol de for decizional.

O altă modificare le permite aleşilor locali să aibă calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială. De asemenea, potrivit propunerii, cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la al. 1 se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0.40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Deputatul PNL Paul Dobre a susţinut că elaborarea Codului administrativ reprezintă una dintre cele mai importante legi pentru funcţionarea ţării, dar PSD-ALDE au “destructurat” funcţia publică prin modificările aduse legislaţiei, potrivit News.ro.
„După 1989, au fost adoptate succesiv o serie de legi care au modificat administraţia faţă de vechiul sistem socialist-comunist. (…) Cred că proiectul aşa cum a fost prezentat iniţial era mult mai bun, din păcate, decât de cel care intră acum în dzbatere. Aceasta pentru că parcursul dezbaterii înainte de a intra în Senat, în cadrul Comisiei speciale, grupul parlamentar PSD, dar şi colegii din ALDE practic au destructurat o zonă extrem de sensibilă şi importantă a acestui corp, care este funcţia publică.”, a declarat Paul Dobre.

Opoziţia a criticat proiectul legislativ acuzând „destructurarea funcţiei publice” şi spune că îl va ataca la Curtea Constituţională, în timp ce PSD susţine că proiectul este dorinţa coaliţiei de a eficientiza administraţia.

USR s-a abținut de la vot

Deputatul USR Nicuşor Dan a declarat că acest Cod administrativ este „un pas înainte şi cinci paşi înapoi". Acesta a criticat faptul că prefectul este transformat în om politic, iar un primar scapă dacă îi deleagă unui director o atribuţie.
„Codul administrativ e un pas înainte, într-adevăr, şi pentru faptul că multe acte normative au fost strânse într-unul singur trebuie felicitat pentru muncă reprezentantul Ministerului Dezvoltării. A fost o muncă consistentă şi pe formă facem un pas înainte, dar pe fond facem cinci mari paşi înapoi. Facem din prefect om politic (...) Un primar care delegă unui director o atribuţie nu mai răspunde. Facem ca primarul să nu mai răspundă de ce se întâmplă în primăria pe care o conduce", a declarat Nicuşor Dan.

Pensii speciale

Comisia specială pentru elaborarea Codului administrativ, condusă de către deputatul PSD Marcel Ciolacu, a dat, la începutul lunii iunie, raport favorabil asupra tuturor modificărilor aduse. Membrii PSD, PNL, ALDE şi UDMR au votat în favoarea modificărilor, în timp ce USR s-a abţinut de la vot.

„Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acoră drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare", se arată în amendamentul adoptat de Comisie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te