Deputat PSD vrea gratuitate CFR doar pentru studenții cu note bune. Soția sa are pensie specială

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 05.09.2023 - 19:36
Deputat PSD vrea gratuitate CFR doar pentru studenții cu note bune. Soția sa are pensie specială Foto: facebook/ Gheorghe Simon
Declaratie de avere
Declaratie de avere 2
Declaratie de avere 2

Social-democrații analizează varianta în care studenții vor beneficia de reducerile la transportul feroviar să se acorde în funcție de performanțele școlare, astfel încât elevii care învață să nu aibă aceleași beneficii cu cei care nu o fac.

SHARE

Studenţii vor beneficia de o reducere de 90% din preţul biletelor de tren, aşa cum prevede noua lege a învăţământului preuniversitar, însă social-democrații analizează varianta în care studenții vor beneficia de reducerile la transportul feroviar să se acorde în funcție de performanțele școlare, astfel încât elevii care învață să nu aibă aceleași beneficii cu cei care nu o fac.

"Celor care învață, nu și celor care au restanțe și absențe. Există bază legală pentru reducerile la transportul feroviar pentru elevi și studenți!

O eventuală eliminare a facilităților acordate studenților pentru transportul feroviar a iscat vii controverse în societatea civilă.

Este o chestiune care ține de competența Ministerului Educației care încă nu a aprobat normele metodologice pentru noua legislație a învățământului superior.

Citește și: Directorul CFR nu are bani să își plătească apartamentul de 300.000 €, dar a economisit 100.000 €

Pe de altă parte, această dezbatere readuce în atenția publică această facilitate acordată studenților, fără niciun criteriu legat de performanța școlară", a subliniat deputatul PSD, Gheorghe Șimon, conform Antena 3.

Paradoxal sau nu soția sa, Mariana Simion a fost judecător al Judecatoriei Viseu de Sus, iar din data de 1 iulie 2020 s-a pensionat. Ce înseamnă asta? Faptul că beneficiază de o pensie de 11.000 de lei pe luna. Și cu toate acesta soțul său se opune să acorde anumite beneficii studenților care nu au posibilități materiale foarte mulți dintre ei. 

Soții Șimion au venituri deloc de neglijat

Conform declarației de avere a deputatului Simion, el încasează lunar o indemnizație de 11.800 de lei pe lună, iar soția sa aproximativ 10.500 de lei pe lună din pensie.

Inițial au vrut gratuitate doar pentru elevi

Anterior, compania naţională de transport feroviar, dar şi alţi trei operatori privaţi, precizaseră că noile reguli de transport pot fi aplicate doar elevilor, care au gratuitate, pentru că nu au fost elaborate toate normele metodologice.

Ministerul Educaţiei a anunţat însă că în şedinţa Comisiei de Dialog Social a fost avizat proiectul de Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenţilor şi propune includerea documentului pentru aprobare pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de săptămâna aceasta.

Citeşte şi: Altă întârziere marca CFR. Peste 100 de copii au dormit pe jos, în gară din cauza unei defecțiuni

Astfel, începând cu data de 5 septembrie 2023, se vor elibera legitimații de călătorie pentru elevi și studenți cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată conform legilor: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te