Date și fapte certe - România a ținut în viață Republica Moldova cu energie și gaze: acesta este adevăratul motiv al atacurilor repetate ale Rusiei asupra premierului Ciolacu
Peste 60% din importurile de gaze din Moldova au provenit în 2024 din România, arată Energecom, compania de stat din Republica Moldova care se ocupă de achizițiile de energie și gaze din piețe. Trei sferturi din gaze au fost procurate de la companii înregistrate în România și de pe bursa română. Principalii furnizori au fost OMV Petrom și Romgaz. Independența Republicii Moldova față de gazele rusești, prin sprijinul acordat masiv de Guvernul României, este unul dintre motivele atacurilor tot mai dese al Kremlinului asupra premierului român Marcel Ciolacu.
În mandatul de premier al lui Marcel Ciolacu, Moldova a fost sprijinită masiv de România pentru a-și câștiga independența energetică față de Rusia.
2,7 milioane de metri cubi de gaze merg din România în Moldova într-o singură zi
Conform datelor Transgaz, producția internă a țării noastre este de aproximativ 23 de milioane de metri cubi de gaz pe zi. Spre exemplu, numai în ziua de marți, 5 noiembrie, au plecat în Republica Moldova 2,7 milioane de metri cubi din această cantitate.
După izbucnirea războiului din Ucraina, Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc, cumpărând exclusiv de pe piața europeană, cu precădere România.
România, principalul furnizor de gaze al Moldovei
În 2024, trei sferturi din gazele Moldovei au fost procurate de la companii înregistrate în România și de pe bursa română. În total, Moldova a semnat contracte cu 8 entități comerciale din România, Grecia, Austria, Elveția.
Conform datelor Energecom, 61% din gaze au venit de la companii românești. Mai exact, 44% de la OMV Petrom și 17% de la Romgaz.
Premierul Ciolacu, sub atacul propagandei de la Moscova
Marcel Ciolacu este principalul politician român vizat de propaganda rusă și de Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, întrucât acesta a militat constant, din poziția de premier al României, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și susținerea Maiei Sandu, dar și pentru independența energetică a acesteia, după izbucnirea războiului din Ucraina.
Acestea sunt și motivele pentru care Ciolacu a fost atacat recent de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a susținut propagandistic faptul că România încearcă să „anexeze” Republica Moldova. Din aceeași serie de atacuri face parte și specularea în spațiul public a unei așa-zise înțelegeri între PSD și AUR în campania electorală, deși Marcel Ciolacu și PSD au votat oficial în forurile de conducere ale partidului faptul ca o astfel de alianță nu va exista.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri. CMF 31240010