George Simion a declarat că în cazul în care av ajunge președinte va schimba judecătorii de la Curtea Constituțională. În realitate, nu poate face acest lucru. Dacă ar ajunge președinte ar putea numi un singur judecător căruia îi expiră mandatul anul acesta.
„Deci, ca preşedinte, pot schimba membrii Curţii Constituţionale, membrii serviciilor secrete, astfel încât să pot asigura alegeri corecte şi pot fi un mediator pentru a găsi majoritatea în parlament. Acesta este modul în care ne putem gândi să-l avem ca prim-ministru” (pe Georgescu - n.r.), a declarat Simion pentru FT.
Citește și: FOTO George Simion, vizită fulger la Viena, un fief al spionilor ruși, în noaptea alegerilor
De ce nu poate schimba George Simion judecătorii Curții Constituționale
În realitate, George Simion poate face o singur numire la CCR în 2025, și asta pentru că-i expiră mandatul de 9 ani, judecătoarei Livia Stanciu. În 2028, îi expiră mandatul și Elenei Simina Tănăsescu, astfel încât președintele care va fi în funcție atunci va face o altă numire.
Citește și: George Simion și Călin Georgescu, front comun la distrugerea României și destabilizarea UE și NATO
Organizarea Curții Constituționale este reglementată de Constituția României, care, la art. 147 precizează:
(1) Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei.
(2) Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
(3) Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
(4) Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani.
(5) Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.
Organizarea Curții Constituționale este reglementată de Legea 47/1992 care, printre altele, prevede următoarele:
Art.5. – (1) Curtea Constituţională se compune din 9 judecători numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
(2) Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
(3) Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.
(4) Fiecare Cameră a Parlamentului numește, la propunerea Biroului permanent și pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorității membrilor prezenți.
Căror judecători CCR le expiră mandatele în 2025 și cine poate face numiri în locul lor
În momentul de față, cei trei judecători numiți de Președintele României sunt: Livia Doina Stanciu - 2016, Elena Simina Tănăsescu - 2019 și Mihaela Ciochină - 2022.
Președintele CCR este Marian Enache, numit de Senatul României în 2016.
Ceilalți judecători CCR sunt: Cristian Deliorga, numit de Senatul României în 2019, Laura Iuliana Sântei, numită de Senatul României în 2022, Varga Atilla, numit de Camera Deputaților în 2016, Gheorghe Stan, numit de Camera Deputaților în 2019, Dimitrie Bogdan Licu, numit de Camera Deputaților în 2022.
Așadar, în 2025, expiră mandatele judecătorilor Livia Stanciu - numită de Președintele României, Marian Enache, numit de Senatul României și Varga Atilla, numit de Camera Deputaților.
Pentru a schimba aceste reguli este necesară revizuirea Constituției României, iar acest lucru ar fi posibil doar cu o majoritate de 3/4 în Parlament.