De ce nu a fost legală numirea lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ. Sesizarea PNL la CCR

DE Andrei Vasilescu | 22.10.2020 - 11:37
Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Liberalii arată că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ.

SHARE

Sesizarea făcută de PNL este semnată de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, care arată că hotărârea Parlamentului prin care Iordache a fost ales președinte al Consiliului Legislativ încalcă principiul legalităţii, prevăzut de Constituţie.

Este invocată Legea 73/1993 privind organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ, potrivit căreia preşedintele acestui for şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. 

Liberalii arată că, în condițiile în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege - 234 de voturi, pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ.
 
În sesizarea la CCR, PNL invocă și faptul că Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993, amintind că acesta a promovat în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu celebra Ordonanță 13 şi proiectul privind amnistia şi graţierea. "Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală", spune PNL în sesizarea de neconstituţionalitate. Liberalii fac referire și la definiţia cuvântului ”reputaţie”, conform Dicţionarului Explicativ al limbii române, arătând că părerea publică despre Florin Iordache este în contradicţie cu ”bunul renume” sau cu "buna părere publică favorabilă", ceea ce contravine legii.
 
Un alt motiv invocat este că la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.
 
Cu 185 de voturi pentru, Florin Iordache a fost ales marți președinte al Consiliului Legislativ, iar senatorul USR George Edward Dircă a devenit preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare. Augustin Zegrean, susținut de PNL, a obținut doar 41 de voturi.
 
 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.