De când începe Camera Deputaţilor să lucreze la Legea pensiilor. Când se întruneşte plenul

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.11.2023 - 13:43
De când începe Camera Deputaţilor să lucreze la Legea pensiilor - Foto: Pexels/Matthias Zomer

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor va avea şedinţă pe 20 noiembrie, pentru a emite raportul la proiectul privind Legea pensiilor, Plenul Camerei se reuneşte în aceeaşi zi.

SHARE

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat să aibă loc o şedinţă a Comisiei pentru muncă pe 20 noiembrie, de la ora 10.00, în afara programului stabilit pentru comisii, în vedere emiterii unui raport, pe proiectul de lege privind sistemul public de pensii.

Un plen al Camerei se va desfăşura în aceeaşi de zi, începând cu ora 16.00, iar iniţiativa legislativă a Guvernului privind pensiile figurează pentru dezbatere, pe ordinea de zi a reuniunii. Proiectul este înregistrat în procedură de urgenţă în Parlament. Camera va da votul decizional.

De când începe Camera Deputaţilor să lucreze la Legea pensiilor

Propunerea legislativă privind pensiile, în format adoptată de către Senat poate fi accesată AICI. Termenul depunerii amendamentelor la proiectul de lege este 17 noiembrie, iar termenul pentru depunerea raportului este pe 20 noiembrie.

Senatul a adoptat, în plenul de marţi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise.

Liderii senatorilor USR şi AUR, Radu Mihail şi Claudiu Târziu, au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative. USR a cerut trei săptămâni, iar AUR măcar două săptămâni, însă ambele solicitări au fost respinse de către senatori, conform News.ro.

Citeşte şi: Ministrul Dezvoltării, despre legea pensiilor: „Se vor găsi bani și pentru asta”

După votarea proiectului, reprezentanţii USR au spus că senatorii partidului au votat împotriva propunerii de lege. Liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a anunţat că senatorii formaţiunii s-au abţinut la vot, pentru că „o mărire, cât de cât, e mai bună decât nimic”.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri. Înaintea plenului Senatului, legea pensiilor a primit raport de admitere în comisiile reunite de buget-finanţe şi muncă, din Senat, cu 18 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi opt abţineri.

Amendamentele Opoziţiei nu au fost admise, iar cele mai multe amendamente care au trecut au aparţinut grupurilor parlamentare ale PNL şi PSD.

Citeşte şi: De ce românii cu cele mai mici pensii nu iau niciun leu la recalculare? E vorba de 1.100.000 români

Iniţiativa legislativă a Executivului prevede majorarea de la 1 ianuarie 2024, a punctului de pensie cu 13,8%, de la 1.785 de lei, la 2.032 de lei, şi o majorare în urma recalculării după noua formulă, de la 1 septembrie 2024.

Totodată dreptul la pensie este obţinut după minim 15 ani de contribuţii, nefiind luate în calcul perioadele necontributive asimilate, precum studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică.

Proiectul de lege prevede o egalizare treptată a vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi, la 65 de ani, până în anul 2035.

Cifre controversate

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Marius-Ilie Stanciu, a anunţat în plenul Senatului că impactul bugetar pentru noua lege a pensiilor este de 25 de miliarde de lei, pentru anul viitor.

15 miliarde de lei sunt necesare pentru indexarea valorii punctului de pensie, de la 1 ianuarie 2024, iar 10 miliarde pentru recalcularea care va fi aplicată de la 1 septembrie 2024.

De asemenea, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a precizat că, din analiza pe care a văzut-o el, impactul bugetar pe anul 2025 este 33,1 miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te