Dăncilă, în „Jerusalem Post”: Europa trebuie să aibă o relație vibrantă cu Rusia

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.10.2020 - 19:24
Inquam Photos

Fostul premier al României, Viorica Dăncilă, publică un editorial în publicația Jerusalim Post pe care îl intitulează: „Europa trebuie să găsească o nouă modalitate de colabora cu Rusia”.

SHARE

Editorialul poate fi găsit AICI.

Cele mai importante fragmente

Europa trebuie să ia în considerare o nouă dinamică în relațiile cu Rusia, altfel, mă tem că vom continua să repetăm aceleași greșeli și să ne confruntăm cu aceleași dificultăți, punând în pericol securitatea noastră națională. Întrebarea este ce strategii să utilizeze. Până acum, nimeni nu a oferit o soluție convingătoare.

Măsurile punitive, precum sancțiunile, au avut un impact tangibil negativ asupra economiei Rusiei. Dar, de asemenea, au favorizat sentimentul anti-occidental în rândul poporului, consolidând popularitatea regimului. Amintiți-vă, Rusia este o țară care a supraviețuit mai mult de 70 de ani izolat.

Încercarea mea este să demonstrez că relația noastră actuală nu funcționează. Interesele strategice ale Europei și ale Rusiei mi se par mai tot conflictuale cu fiecare an care trece. Influența rusă în afacerile europene este atât agresivă, cât și dăunătoare. Acest lucru este dovedit nu numai prin eforturile bine documentate ale Rusiei de a aprinde focul naționalismului în Uniunea Europeană, ci și prin sprijinul acordat forțelor pro-ruse din țările noastre partenere.

Rusia este o necunocută pentru România sau români. Relațiile noastre se întind pri secole. Am fost, uneori, prieteni și alteori, dușmani. În secolul al XVIII-lea, Rusia a contribuit la eliberarea Țării Românești și Moldovei de otomani, care s-au unit ulterior pentru a crea România. Doar un secol mai târziu, Rusia le-a reluat cu forța, subjugând populația locală

La începutul secolului al XX-lea, Rusia ne-a ajutat să ne protejăm independența, pentru a ne pune mai târziu timp de 50 de ani în jugul comunist… În timp ce România urmărea integrarea euro-atlantică, aderând la NATO și UE, Rusia și-a găsit propria cale și a destabilizat ordinea europeană.

Sarcina pe care am stabilit-o aici pentru noi europenii nu este în niciun fel ușoară, dar este esențială. Datorită istoriei noastre comune și după o carieră care m-a învățat că politica este mai des gri decât alb-negru, am crezut întotdeauna în posibilitatea ca Europa să aibă o relație vibrantă, reciproc avantajoasă cu Rusia.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.