Dăncilă îl propune Comisar European pe Mircea Pașcu, un propagandist al comunismului

DE Petre Bădică | Actualizat: 28.06.2019 - 17:23

În anii 80, cei mai negri ai comunismului, în care România se cufunda în sărăcie, beznă și foamete, Mircea Pașcu devenea doctor în politicile Partidului Comunism și ale lui Nicolae Ceaușescu. Acum, PSD îl propune pentru a reprezenta Europa la cel mai înalt nivel.  

SHARE

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că PSD îl propune pe Ioan Mircea Paşcu pe postul de comisar European„Doamna Corina Creţu a obţinut un mandat de europarlamentar şi postul de comisar pentru politici regionale a rămas liber.  Am venit cu o propunere în eventualitatea în care această propunerea noastră este acceptată de către Comisia Europeană, propunerea Partidului Social Democrat fiind Mircea Paşcu. Este un om cu experienţă”, a spus premierul, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD.  

Fruntaș pe ramură

Dacă te uiți pe cv-ul lui Mircea Pașcu vei vedea că experiența sa educațională s-a desăvârșit în comunism. La cel mai înalt nivel. În 1971 a terminat facultatea de Comerț Exterior, Academia de Studii Economice București. Mircea Pașcu obține titlul de doctor în Științe Politice în 1980. El susține, potrivit cv-ului oficial, că l-a obținut la „Instiutul de Științe Politice”, București. Se întâmpla, în timp ce era cercetător la Departamentul Relații Internaționale de la „Institutul de Studii Politice”, București.

De fapt, Mircea Pașcu era cercectăror și devenise doctor la Academia Ștefan Gheorgiu, singura școală politică autorizată să funcționeze de Partidul Comunist Român. Aici, deveneai nu doar un activist al Partidului Comunist Român, ci, prin îndoctrinare, un propagandist. Academia Ștefan Gheorghiu era pepiniera de cadre a Partidului Comunist Român. Aici nu puteai avea acces decât dacă aveai o origine sănătoasă și erai devotat trup și suflet partidului.

Prin Legea 471/1971, „activitatea de pregătire si perfecționare a cadrelor de conducere din economie și administrația de stat se realiza de către Academia "Stefan Gheorghiu" pentru pregătirea cadrelor de conducere a activității de partid, social-politice, economice și administratiei de stat”.  

Turnat de „Manole” Isărescu

În timp ce granițele erau închise, Mircea Pașcu era trimis de PCR și de Ceaușescu la Seminarul pentru Studii Americane, Salzburg. În 1985, ajungea Profesor Asociat Invitat, St. Catherine's College, Oxford. Era imposibil să ajungi în aceste poziții fără compromisuri morale. Jurnalistul Cătălin Prisăcariu a scris că „ în cazul lui Ioan Mircea Pașcu ar cam fi niște miliarde de motive de suspiciune (că a turnat la Securitatea lui Ceaușescu n.red). Unul din ele poate fi identificat în dosarul de turnător al lui Mugurel Isărescu (despre care știm, acum, că turna sub nume de cod <<Manole>>).

Este vorba despre o notă de două pagini, dată Securității de <<Manole>> Isărescu în 1984, în care se descrie o vizită la reședința șefului cancelariei ambasadei britanice la București. La care reședință, ce să vezi, a apărut, zice <<Manole>>, și <<Ioan Mircea Pașcu, cercetător la Institutul de științe politice și problema națională de pe lîngă Academia Ștefan Gheorghiu>>”.

După Revoluție, Mircea Pașcu a fost, un sfert de secol, profesor de Relații Internaționale la  Şcoala Natională de Studii Politice şi Administrative (adică, nu a părăsit postul). A fost consilier prezidențial, deputat, ministru al Apărării (2000 - 2004), europarlamentar din 2007.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te