Dăncilă a numit secretar de stat la Ministerul de Interne un fost reporter sportiv din Gorj

DE Marius Daea | Actualizat: 27.08.2019 - 16:51

Actualul secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ciprian Florescu, a fost din 2017 prefect de Gorj, funcție din care s-a remarcat prin faptul că a interzis pantalonii scurți și fustele mini în instituție.

SHARE

Declarațiile de avere începând cu 2008 demonstrează că noul demnitar este genul de om care după ce a intrat în politică, a dat lovitura. Potrivit documentelor publicate pe site-urile diferitelor instituții publice, societatea soţiei a încheiat nenumărate contracte cu primăriile PSD din Gorj pentru organizarea unor spectacole. De asemenea, firma a obținut sponsorizări de la Romelectro și Meximpex SRL București, companii care aveau contracte încheiate cu Complexul Energetic Oltenia.

A interzis fustele scurte şi pantalonii scurți

Al doilea ordin de prefect emis de Ciprian Florescu de la numirea în funcţie a fost acela de a interzice intrarea în Palatul Administrativ a femeilor îmbrăcate cu fustă scurtă şi bărbaţilor în pantaloni scurţi, după ce ministrul Turismului de la acea vreme, prezent la Târgu Jiu, a fost iritat că un cameraman al unei televiziuni a venit la conferinţa de presă în pantaloni scurţi.

Tot printr-un ordin de prefect, Ciprian Florescu a interzis jurnaliştilor să circule liber prin instituţie, indicând doar o anumită camera unde să aibă acces, numai însoţiţi de un funcționar al instituției, fiind singura încăpere unde se permitea înregistrarea audio-video. Noul secretar de stat a dat ordin jandarmilor şi firmei de pază de la poarta instituției pentru a impune noile ordine. Aceste reguli au intrat în vigore chiar înainte de emiterea ordinului.

Trafic de influenţă pentru nevastă

DNA are în lucru un dosar pentru trafic de influenţă, care are strânsă legătură cu soţia acestuia, Codruţa, psiholog la Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, subordonat Consiliului Județean, la care Florescu este vicepreşedinte.

Dosarul conţine, printre altele, declaraţii ale unor consilieri locali din comună Fărcăşeşti ce povestesc amănunţit cum Ciprian Florescu ar fi făcut trafic de influenţă la telefon, înaintea şi în timpul şedinţelor de consiliu local, determinându-l  pe primarul Dănuţ Bălu să-i convingă pe consilieri să voteze hotărârile care aprobau alocarea unor sume destul de consistente pentru organizarea de spectacole, prin încredinţare directă, către PFA-ul deţinut de Codruţa Florescu.

Procurorii susțin că, pe 15 ianuarie 2013, Florescu l-ar fi sunat pe Bălu chiar în timpul şedinţei de consiliu local şi l-ar fi întrebat dacă a trecut proiectul prin care-i erau alocaţi bani PFA-ului soţiei sale.

Pentru a-i determina pe consilieri, care nu erau membrii PSD, să facă front comun cu ceilalţi, primarul le-ar fi povestit acestora că însuși vicepreşedintele Consiliului Județean ar fi făcut lobby pentru bani. Toate aceste lucruri au fost denunțate de câţiva consilieri locali procurorilor DNA, în cursul anului trecut. Şi Curtea de Conturi şi Prefectura Gorj au primit memorii pe această temă, fără a se întâmpla nimic până acum.

S-a inventat un post de psiholog pentru soție

După ce Ciprian Florescu a ajuns vicepreședinte la Consiliul Județean Gorj a apărut în organigrama Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului” un post de psiholog după chipul şi asemănarea soţiei, post pe care aceasta a și fost angajată.

Ansamblul Doina Gorjului se află în subordinea Consiliului Judeţean Gorj. Postul a fost doar o soluție temporară până a găsit o variantă mult mai bine plătită: director la Palatul Copiilor din Târgu Jiu.

După ce soția lui Ciprian Florescu a obținut fotoliul de director, soliştii şi dansatorii de la Doina Gorjului nu au mai avut nevoie de consiliere psihologică, postul a dispărut din organigramă instituției.

Banii, buni și publici și privați!

La doi ani după ce Ciprian Florescu a fost numit vicepreședinte al CJ Gorj în 2012, nevasta acestuia a înființat Cultadalis-Mar SRL, firmă specializată pe activități artistice. Deși societatea nu are în perioada 2014-2017 niciun angajat, reușește să înregistreze cifre de afaceri de peste 83.000 de lei, respectiv de peste 88.000 de lei în primii doi ani de funcționare, sumele scăzând sub 30.000 de lei în următorii ani, după ce presa a semnalat că societatea i-a avut sponsori pe mai mulți primari, dar și firme cunoscute din județ.

Primăria Fărcășești a derulat atunci un contract de 10.000 lei, urmat de altul de 20.000 de lei cu firma Cultadalis-Mar SRL. Dar și Complexul Energetic Oltenia a plătit 20.000 de lei, contractul fiind unul de sponsorizare.

Romelectro SA, firmă ce derulează și acum contracte cu CE Oltenia, a încheiat un contract de sponsorizare de 10.000 de lei cu firma Codruței Florescu, la fel ca și Meximpex SRL București, o altă societate ce avea afaceri în mineritul din Gorj.

Primăriile din Glogova și Aninoasa apar și ele pe lista autorităților locale ce au derulat contracte prin încredințare directă cu Cultadalis-Mar SRL, sumele din contracte fiind de 10.100 lei și, respectiv, 12.269 lei, potrivit publicației Scandal de Gorj.

Teren gratuit de la Primăria Târgu Jiu

Tot pe numele soției, Ciprian Florescu a obținut un teren cu titlu gratuit de la Primăria Târgu Jiu, la acea vreme condusă de preşedintele PSD Gorj Florin Carciumaru, actual senator de Gorj.

Culmea coincidenței, lotul următor nu a fost repartizat, ca peste doi ani să fie concesionat la un preţ derizoiu chiar de Ciprian Florescu. Acest artificiu s-ar fi aplicat în cazul mai multor persoane cărora Florin Carciumaru le era dator.

Actualul secretar de stat în MAI a fost reclamat la DNA şi ANI pentu neconcordanță în declaraţiile de avere şi interes.

De asemenea, Ciprian Florescu a fost în incompatibilitate când a încasat bani de la Asociaţia ,,Clubul Sportiv Pandurii Lignitul”, ca reprezentant al Consiliului Județean Gorj în Consiliul de Administrație, în condițiile în care Consiliul Județean Gorj finanța clubul.

Odată apărută informația de incompatibilitate, Consiliul Județean Gorj a dat o hotărâre prin care Florescu era scos din CA. Am contactat Agenţia Naţională de Integritate pentru a afla stadiul dosarului deschis cu această ocazie, însă, nu am reușit să trecem mai departe de biroul de registratură.

Cine este Ciprian Florescu, actualul secretar de stat în MAI?

Primele apariții în spaţiul public Ciprian Florescu le-a avut în calitate de comentator sportiv la o televiziune locală din Târgu Jiu. La un moment dat, a condus studioul respectiv, provocând un scandal la nivel național când a fost acuzat de jurnalişti de cenzură.

După ce televiziunea respectivă s-a închis, Ciprian Florescu a fost recuperat de PSD Gorj, fiind plătit de partid ca purtător de cuvânt.

După ani de zile petrecuți în sediul PSD Gorj, acesta a fost pus pe lista consilierilor județeni şi a intrat în Consiliul Județean Gorj, fiind pus ulterior vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj.

În 2017, Ciprian Florescu a fost numit prefect al judeţului Gorj.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te