CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII: Topoloveni

DE Cristian Preda | Actualizat: 31.05.2019 - 09:09

Până acum, era știut pentru magiunul produs acolo. De acum, Topoloveni a intrat în vocabularul politic.

SHARE

S-a întâmplat așa fiindcă, în campania care tocmai s-a încheiat, în orășelul argeșean a avut loc un incident.

Câțiva localnici s-au strâns pe un trotuar din preajma Casei de cultură, unde urma să se țină un miting PSD, afișând o pânză pe care scria: „Țara n-a votat hoția! Voi nu sunteți România!“.

Jandarmii i-au îmbrâncit și obligat să urce în dubă pentru a merge la poliție, pentru identificare, deși unii aveau cărțile de identitate la vedere. Întrebat de ce a procedat așa, unul dintre agenți a răspuns, cu țăfnă de milițian: „de-al dracu’, de-aia!“. 

După două zile, un incident la fel de penibil s-a petrecut la Târgoviște. Acolo se ținea tot un miting PSD. Poliția a închis numeroase străzi din oraș.

O doctoriță care tocmai terminase o gardă de 24 de ore a fost împiedicată să ajungă la domiciliu. Un ins care voia să meargă la meciul jucat de echipa locală de fotbal Chindia a fost oprit și el de poliție. I s-a explicat că poate continua drumul cu mașina doar dacă livrează agentului de circulație o „parolă“.

Omul a crezut că-i o glumă. Nu era. Poliția a creat un cod ca să izoleze perimetrul pentru campanie, iar agenții l-au cerut oricui trecea prin zonă.

Cele două întâmplări au creat stupoare. Așa cum vă imaginați, ambele localități sunt conduse de primari afiliați la PSD. Reținerea unor cetățeni pașnici este o limitare a libertății de mișcare. De asemenea, solicitarea unei parole pentru a intra într-un spațiu public e un abuz.

Gesturile făcute de jandarmi și de polițiști i-au dus pe mulți cu gândul la „închiderea“ orașului Timișoara în decembrie 1989. Alții, în general suporteri ai președintelui, au evocat atmosfera foarte diferită de la Sibiu, din ziua în care s-a ținut acolo ședința informală a Consiliului European.

Vestea bună e că a existat o reacție instituțională. Parchetul a cerut anchetarea jandarmilor de la Topoloveni. În privința adunării electorale de la Târgoviște, poliția a dat vina pe organizatori, adică pe liderii PSD. Aceștia au tăcut sau au negat că ar fi fost la curent cu abuzurile comise pentru a le asigura izolarea de orice voce contestatară.

În general vorbind, campania recentă a vădit mai multă înverșunare decât în 2016, dar și un stil agresiv din partea guvernului. După violențele din 10 august 2018, ceea ce s-a petrecut la Topoloveni sau Târgoviște e o dovadă că jandarmeria și poliția nu au reflexele democratice elementare.

Cele două corpuri de pază și ordine publică trebuie să știe că o persoană pașnică nu poate fi urcată în dubă, iar unui cetățean oarecare nu-i poate fi îngrădit accesul la domiciliu cu o parolă fixată de politicieni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te