Viorica Dăncilă ne duce de nas cu „realizări” după șase luni de guvernare

DE Ramona Ursu | Actualizat: 24.07.2018 - 12:56
Foto: guv.ro
Foto: guv.ro

Viorica Dăncilă a prezentat luni bilanțul primelor șase luni de guvernare ale cabinetului pe care îl conduce. În fapt, premierul a citit o lungă listă de promisiuni, fără termene precise de implementare sau modalități prin care vor fi puse în practică.

SHARE

Mai bine de jumătate de oră, din sediul Guvernului, premierul Viorica Dăncilă a ținut, luni, un amplu discurs în care a citit un document întins pe 46 de pagini și intitulat „Bilanț după primele șase luni de guvernare”. 

Bilanțul se reduce, de fapt, la o nouă serie de promisiuni, fără termene clare de finalizare sau modalități de implementare, ale celui de-al treilea Executiv al coaliției PSD-ALDE-UDMR, de la preluarea puterii după câștigarea alegerilor parlamentare în decembrie 2016. 

„Filme realizate cu sprijinul guvernului”

De exemplu, Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul va acorda „ajutor de stat pentru producția de film în România”, arătând că statul va suporta 35% din cheltuielile de producție și de personal pentru filmele realizate în România și încă 10% dacă filmul va promova România. Pentru a beneficia de acești bani, Guvernul a pus trei condiții: 

  • Mențiunea că „Filmul a fost realizat cu sprijinul Guvernului României”
  • Suma totală a ajutorului = 10 milioane euro, pentru un film
  • Cel puțin 20% din producție să fie făcute în România

Măsura este una destul de neclară, iar printre cele mai importante aspecte pe care Viorica Dăncilă nu le-a explicat sunt: de când va fi implementată, dacă există un buget total anual alocat de stat pentru acest proiect și, concret, cum vor putea fi accesați banii. 

Infrastructură pe hârtie

O altă măsură la fel de neclară este intitulată: „Ajutor de stat pentru investițiile mai mari de 3 milioane euro”. Executivul promite că va acorda „25-50% din valoarea investiției, în funcție de județul în care se realizează investița”. 

„Principiul de acordare: primul venit, primul servit”, se mai arată în același bilanț citit de premier. 

Nici aici nu se cunoaște data la care va intra în vigoare această măsură, iar modalitatea de selecție a proiectelor câștigătoare, „primul venit, primul servit”, exclude, practic, calitatea acestora, care pot beneficia de ajutorul de la stat. 

Viorica Dăncilă s-a mai lăudat cu patru mari proiecte de infrastructură, toate fără sume clare de investiție și termene de finalizare și toate promovate, de-a lungul ultimilor ani, de guvernele PSD, fără a fi nimic realizat în mod concret. Este vorba despre: autostrada Ploieşti-Comarnic-Braşov, Autostrada Bucureşti - Craiova - Calafat - Drobeta-Turnu Severin – Lugoj, Autostrada Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni 4 și Construirea Aeroportului Bucureşti Sud. 

Opt spitale regionale cu care PSD ne „amenință” de ani

La capitolul Sănătate, bilanțul cabinetului Dăncilă reînvie promisiunile din programul de guvernare  știut „din scoarță-n scoarță” doar de Liviu Dragnea, așa cum anunța liderul PSD după câștigarea alegeilor din 2016. 

Din cele opt spitale regionale și unul republican anunțate în acest program, Viorica Dăncilă a menționat acum doar Spitalul regional Timișoara și Spitalul regional Brăila-Galați, proiectele neavând termene clare de finalizare. 

În prima jumătate a lunii iulie, ministrul Sănătății a prezentat studiul de fezabilitate al Spitalului Județean de Urgențe Iași, un proiect promovat de mai bine de un deceniu de toți guvernanții. 

De altfel, cele opt spitale regionale incluse în programul de guvernare cu care PSD a câștigat ultimele alegeri se regăsesc și în programul de guvernare al PSD din 2012, anunțat de Victor Ponta, cel care conducea, la acea dată, Guvernul. Astfel, cel puțin în ultimii șase ani, dintre care în cinci s-au aflat la guvernare social-democrații, niciunul dintre cele opt spitale promise nu a fost făcut. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te