Toni Greblă l-a ajutat pe Piedone să ajungă primar din pușcărie. Un rol a avut și Dan Voiculescu, fost șef de partid, acum păpușar din umbră.
La Curtea de Apel București a avut loc ieri un nou termen în procesul prin care un cetățean dorește suspendarea ordinului prefectului Bucureștiului de repunere a lui Cristian Popescu Piedone în funcția de primar al sectorului 5 după decizia instanței de judecată de a-i anula sentința cu închisoarea primită în dosarul Colectiv.
Citește și: EXCLUSIV Judecătoarele care l-au eliberat pe Piedone au salarii între 25.000 - 28.000 lei/lună
Cum l-a ajutat Toni Greblă pe Piedone să ajungă primar din pușcărie. Ce rol a avut Dan Voiculescu?
Judecătorii au respins și ieri cererea de suspendare a ordinului prefectului care l-a scos pe Piedone într-o zi din celula de la Jilava și l-a pus pe scaunul de primar.
Citește și: Fostul primar Popescu Piedone, achitat în Dosarul Colectiv. Primise 4 ani de închisoare cu executare
Anterior, contestația pentru suspendarea ordinului fusese respinsă într-o primă instanță de aceeași curte de apel.
În martie, pe rolul aceleiași instanțe se află primul termen al unui proces de anulare a aceluiași ordin controversat al prefectului.
Visul unei nopți de vară
Piedone fusese condamnat la 4 ani în dosarul Colectiv, tragedie în urma căreia au murit 64 de oameni. A executat doar un an și o lună.
În ziua “eliberării” Piedone a beneficiat de ajutorul unui important om din statul român.
Toni Greblă, șeful Autorității Electorale Permanente (AEP) dădea interviuri în care asigura că acesta își poate relua poziția de primar.
Primul interviu? La Antena 3 CNN, postul de știri deținut de Dan Voiculescu fondatorul Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) din care făcea parte Piedone.
Surse din AEP susțin că Greblă ar fi sunat personal pe prefectul Capitalei de la vremea respectivă să emită un ordin prin care Piedone să fie repus imediat pe funcție.
Aceleași surse susțin că Greblă ar fi fost propunerea lui Dan Voiculescu la șefia acestei instituții. Ba chiar că ar participa la ședințele partidului al cărui președinte este acum chiar Piedone.
La, câteva luni după ce Piedone ieșise din închisoare, de la aceeași ÎCCJ vine o sentință prin care Guvernul României prin AEP era obligat să organizeze alegeri în 50 de unități administrativ teritoriale.
Inclusiv la Primăria Sectorului 5.
AEP-ul condus de Greblă nu a inițiat nici un demers în acest sens. Ironic este faptul că, pe vremea când era prefectul Bucureștiului, Greblă milita pentru organizarea de alegeri la Sectorul 5.
Piedone era în închisoare dar favorit în sondaje la vremea respectivă era chiar fiul acestuia.
Newsweek România a mers pe urmele acestei afaceri și a vrut să deslușească motivele care stau în spatele lipsei de acțiune a AEP.
Regatul meu pentru un ordin de prefect
O decizie a Înaltei Curți de Casație și un ordin al prefectului, ambele emise într-o zi din vara lui 2023, au fost îndeajuns ca Piedone să schimbe în câteva ore hainele de deținut cu cele de primar.
Decizia judecătorilor nu a mai putut fi contestată însă cea a prefectului da. S-a cerut atât suspendare dar și anularea.
Juriștii consultați de Newsweek România dar și surse din interiorul AEP au susținut la unison că, pentru a fi repus pe funcție, Piedone ar fi avut nevoie de o nouă hotărâre a unei instanțe de judecată.
Citește și: Cristian Popescu Piedone, "spălat" și eliberat din închisoare. I s-a transmis că va fi liber
Lui Piedone i-a fost îndeajuns un ordin al prefectului Capitalei.
A sunat-o sau nu Greblă pe prefectă să emită ordinul?
Newsweek România a discutat, sub protecția anonimatului, cu o serie de surse multiple din AEP care au afirmat că Toni Greblă ar fi sunat-o direct pe prefecta Capitalei de la vremea respectivă, Diana Artene, să emită ordinul prin care Piedone a fost repus imediat pe funcție.
Citește și: Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a încasat peste 270.000 de lei, drepturi de fost revoluționar
“Îmi aduc aminte de ziua repunerii pe funcție a lui Piedone ca și cum ar fi fost ieri. Eram în anticamera biroului lui Toni Greblă și îl auzeam efectiv pe acesta cum o suna pe prefecta Capitalei de la vremea respectivă să emită un ordin favorabil lui Piedone pentru a putea fi repus pe funcție la primăria sectorului 5. Nu numai că o suna dar îi spunea ce să conțină respectivul ordin care era dat practic împotriva legii. Și după ce i-a dat aceste indicații ai ieșit în interviuri televizate să spună că Piedone va fi repus pe funcție. Primul interviu a fost dat cred că la Antena 3, din trustul Intact”
Sursele citate se miră și acum, la mai bine de șapte luni de la ieșirea intempestivă a lui Piedone din închisoare, că Greblă a făcut declarații publice la televiziunile de știri înaintea chiar a avocatului lui Piedone:
“Atunci aveam impresia dar acum am certitudinea că totul a fost premeditat în privința repunerii pe poziția a lui Piedone la câteva ore după ce a ieșit din pușcărie. Domnul Greblă făcea declarații că Piedone va fi repus pe funcție în timp ce avocatul viitorului primar spunea cu totul altceva și nu era sigur că acesta va fi repus imediat în fotoliul de primar“.
De ce nu respectă AEP o sentință judecătorească?
În noiembrie 2023, ÎCCJ a emis o hotărâre definitivă prin care obliga guvernul să organizeze alegeri în 50 de unități administrativ teritoriale.
“Obligă pârâtul GUVERNUL ROMÂNIEI la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parţiale locale şi să declanşeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcţia de primar şi pentru consiliul local în toate circumscripțiile electorale care sunt evidenţiate în situaţia centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă, ca fiind circumscripţii electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv consiliul local a fost dizolvat”,
La aproape trei luni de la această decizie a celei mai importante instanțe de justiție din România, nici Guvernul și nici AEP nu au mișcat un deget.
Și nici nu par că o va face.
Din lista celor 50 de localități, unde ar fi trebuit organizate alegeri parțiale, situația de la Sectorul 5 este cea mai stridentă. Și cea mai importantă.
Prin prisma personajelor implicate.
Într-un răspuns pentru Newsweek România, șeful AEP, Toni Greblă aruncă pisica în curtea Guvernului: “În ceea ce privește stabilirea datei alegerilor parțiale, dispozițiile art. 10 alin (2) din Legea nr. 115/2015, cu modoficările și completările ulterioare, corelativ cu alin. (1) al aceluiași articol, prevăd că, în cazul unor alegeri parțiale, data alegerilor se stabilește prin hotărâre a Guvernului”.
Toni Greblă: Să se facă, ba să nu se mai facă alegeri la sectorul 5
În mod ironic, poziția lui Toni Greblă în privința organizării alegerilor parțiale la Primăria Sectorului 5 a oscilat în jurul stării de libertate a lui Piedone.
După ce Piedone a intrat în închisoare în dosarul Colectiv, Greblă din poziția de prefect declara public că e necesar să fie organizate alegeri la această primărie.
Favorit în sondaje la vremea respectivă era fiul lui Piedone, Vlad, deputat PSD.
După ce Piedone a ieșit din închisoare iar Greblă a ajuns la șefia AEP poziția acestuia s-a schimbat radical. Nu mai mișcă un deget pentru a face alegeri la aceeași primărie.
Deși specialiștii AEP au emis înainte de ieșirea din închisoare a lui Piedone puncte de vedere în care susțineau că e nevoie să fie organizate alegeri la Primăria sectorului 5.
Ba mai mult, între timp a venit și o decizie în acest sens din partea ÎCCJ.
Într-un punct de vedere din 09.10.2023, la patru luni de la ieșirea lui Piedone din pușcărie, Departamentul legislație, contencios electoral, relația cu Parlamentul și Uniunea Europeană emite un punct de vedere în care afirmă negru pe alb că “AEP a transmis Guvernului o nouă informare cu privire la localitățile în care sunt îndeplinite condițiile pentru organizarea alegerilor locale parțiale, care cuprinde și Sectorul 5“.
Mai mult în același document, e specificată chiar “o adresă nr. S.M/P/17.021 din data de 05.08.2022 prin care Instituția Prefectului – Municipiul București a înaintat AEP documente din care reiese îndeplinirea condițiilor pentru organizarea alegerilor parțiale pentru funcția de primar al Sectorului 5“
Prefect la vremea emiterii acestei adrese era chiar Greblă.
Același Greblă, ajuns între timp șef la AEP nu mai mișcă un deget pentru a face alegeri la aceeași primărie după ce șefia acesteia fusese preluată de Piedone ieșit din închisoare.
Într-un răspuns către o instituție de presă, președintele AEP Greblă taie pasaje întregi din acesta care fusese întocmit pe baza răspunsului departamentului legislativ din AEP.
Greblă, omul lui Dan Voiculescu?
Ce să-l lege atât de mult pe Greblă, șeful AEP, de un partid obscur care niciodată nu a depășit 1-2 puncte procentuale în sondajele de opinie serioase? Dar care are un trust media pe care a fost acuzat de-a lungul anilor că-l folosește pentru a-și șantaja oponenții dar și aliații politici.
Surse convergente din AEP, dar și din mediul politic, susțin că Toni Greblă nu este nici pe departe propunerea PSD pentru șefia acestei instituții. Ci a lui Dan Voiculescu, președintele PUSL și proprietarul din umbră al trustului de presă Antena Group.
Pe cei doi i-ar lega adversitatea față de fostul președinte al României, Traian Băsescu, pe vremea căruia ambii au fost arestați în diferite dosare de corupție.
De altfel, una din primele măsuri luate de Greblă când a ajuns în AEP a fost să sisteze subvenția de la buget pentru Partidul Mișcarea Populară (PMP) înființat de Băsescu.
Newsweek România a stat de vorbă cu o serie de surse din interiorul AEP care i-au adus o serie de acuzații extrem de grave lui Greblă.
“În ciuda tuturor uzanțelor și a statutului șefului AEP, domnul Greblă merge săptămânal la ședințele de partid ale PUSL condus de Dan Voiculescu și unde Cristian Popescu Piedone este președinte. Am auzit că ar intenționa chiar să candideze la europarlamentare din partea acestui partid. Aproape zilnic, Grațiela Gavrilescu, președintele Biroului Executiv al PUSL, este la domnul Greblă în birou”, afirmă pentru Newsweek România surse din AEP care au droit să-și păstreze anonimatul din cauza represiunilor la care sunt supuși angajații acestei instituții de către Greblă.
“Am discutat cu oameni de la vârful PSD pe care i-am întrebat care e treaba cu Greblă de la AEP. Mi-au spus simplu că e propunerea lui Dan Voiculescu pentru această poziție și că acesta va pregăti toate cele 4 rânduri de alegeri din acest an”, susțin, la rândul lor, surse politice.
Newsweek România a trimis o serie de întrebări în atenția doamnei Grațiela Gavrilescu, pe care sursele noastre o indică drept omul de legătură dintre Greblă și Dan Voiculescu, în care i-am cerut să clarifice natura relației pe care partidul pe care-l conduce o are cu șeful AEP.
Ne răspunsese inițial pe serviciul whatsapp dar a șters imediat mesajul cerându-ne “scuze”. După acest episod nu ne-a mai răspuns. Dacă o va face vom publica răspunsurile.
În același răspuns pentru Newsweek România, Toni Greblă respinge acuzațiile colegilor săi din AEP susținând într-un limbaj de lemn că nu poate fi membru al unui partid politic: “În conformitate cu legea nr. 208/2015 AEP este o instituție administrativă autonomă cu personalitate juridică și cu competență generală în materie electorală, care își desfășoară activitatea cu respectarea principiilor independenței, imparțialității, legalității, transparenție, eficienței, profesionalismului, responsabilității, sustenabilității, predictibilității și legitimității, iar președintele și vicepreședinții AEP nu pot fi membri ai unui partid politic“
Grațiela Gavrilescu, omul de legătură
Conform surselor noastre, omul de legătură dintre Greblă și partidul lui Voiculescu este Grațiela Gavrilescu, președintele Biroului Executiv al acestui partid.
Într-o adresă de anul trecut, Grațiela îi cere lui Greblă să-i spună dacă Pro România are datorii. Motivul neoficial era că PUSL se afla în negocieri pentru o posibilă fuziune cu partidul lui Victor Ponta.
“Vă rog prin prezenta, din calitatea de Președinte interimar al Biroului Executiv al Partidului Umanist Social Liberal să ne trasmiteți, în măsura în care informațiile solicitate sunt publice, dacă partidul politic Pro România înregistrează, conform situațiilor dumneavoastră, vreun debit către AEP sau către alte entități ale statului”.
Victor Ponta a anunțat că Pro România va merge cu liste proprii la alegerile europarlamentare din acest an ceea ce înseamnă că negocierile de fuziune dintre cele două partide au eșuat.
Toni Greblă evită întrebările legate de relația cu Voiculescu
Toni Greblă a răspuns parțial întrebărilor Newsweek România. Le-a ocolit pe cele incomode referitoare la relația cu partidul lui Dan Voiculescu și a călcat apa în privința celor referitoare la Piedone.
“Referitor la întrebările care îl vizează pe primarul sectorului 5, precizăm că, printr-o adresă înregistrată la AEP în data de 5 iulie 2023, Instituția Prefectului – Municipiul București a comunicat un exemplar al Ordinului nr. 440/22.06.2023 emis de Prefectul Municipiului București, emis ca urmare a deciziei instanței supreme prin care s-a admis recursul în casație formulat de domnul Cristian Cristian Victor Piedone.
În ceea ce privește întrebările referitoare la declarațiile acordate de președintele AEP despre condițiile în care poate fi ocupată funcția de primar al Sectorului 5, menționăm că acestea au fost făcute la solicitarea mai multor reprezentanți ai mass-media, ca urmare a deciziei instanței în cazul recursului în casație formulat de domnul Popescu Cristian Victor Piedone.
De asemenea, precizăm că în mandatul de Prefect al Municipiului București al domnului Toni Greblă a fost emis ordinul nr. 358 din 09.06.2022 privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar al Sectorului 5 al domnului Popescu Cristian Victor Piedone, ca urmare a deciziei instanței, și au fost înaintate AEP documentele din care reieșea îndeplinirea condițiilor pentru organizarea alegerilor parțiale pentru funcția de primar al Sectorului 5.“