O sumă de aproape 800.000 de lei din dividende s-a evaporat și nu a fost niciodată declarată de Marcel Ciolacu, fost vicepremier în guvernul condus de Mihai Tudose, a dezvăluit jurnalistul Cătălin Prisacariu, în 2017.
Surprinzător, conturile bancare ale vicepremierului Ciolacu s-au umplut de bani exact în anul imediat următor unui an cu două campanii electorale: cea pentru locale din primăvara lui 2016 și cea pentru parlamentare din toamna anului trecut.
În ianuarie 2017, atunci când a depus prima declarație de avere din al doilea mandat de deputat (primul fiind exercitat între 2012 și 2016), pesedistul Ion-Marcel Ciolacu nu avea nici un leu pus deoparte. La capitolul „active financiare”, nu era menționat nimic: nici un depozit, nici un cont bancar, nici o sumă pusă la saltea. Nimic, așadar, nici cash, nici în bănci sau oriunde altundeva.
Cinci luni mai târziu, însă, într-o declarație de avere (tot de deputat) depusă în iunie a.c., la „active financiare” apare un cont bancar curent de 88.511,10 lei. În mod ciudat, însă, deputatul a menționat că anul de deschidere al contului este 2003. Practic, la 14 ani distanță de la deschiderea acelui cont, politicianul a găsit cam 20.000 de euro și a căptușit depozitul bancar.
Doar o lună pentru încă 13.000 de lei
La o lună după ce a spart gheața bancară cu contul de 88.511,10 lei, deputatul Ion-Marcel Ciolacu a depus prima declarație de avere în calitatea sa de membru al Executivului, adică de vicepremier fără portofoliu. În această declarație, datată 28 iulie a.c., contul bancar crescuse la 101.500,33 lei, adică cu aproape 13.000 de lei în cam o lună.
Suta de mii de lei apărută spontan în declarația de avere a vicepremierului Marcel Ciolacu este doar mărunțiș pentru potențialul pesedistului. Conform propriei declarații de interese, politicianul este și deținător de părți sociale la mai multe societăți comerciale din Buzău.
Una dintre aceste societăți comerciale este Lucia Com 94 SRL, deținută de vicepremier în proporție de 55%. Practic, Ciolacu este proprietarul firmei, acesta decide singur ce se întâmplă în interiorul societății. Lucia Com 94 SRL este o brutărie--patiserie cu sediul în Piața Centrală a Buzăului.
În mod normal, firma are venituri de sub un milion de lei anual, de fapt în jur de opt-nouă sute de mii de lei și un profit de sub o sută de mii de lei anual. Ceea ce nu este deloc rău pentru o brutărie-patiserie din Buzău.
Oficial, vicepremierul a refuzat 764.000 de lei
În 2015, însă, brutăria lui Ciolacu, cu șase angajați, a depășit toate așteptările financiare ale pieței buzoiene de brutărie-patiserie. Astfel, conform bilanțului depus de firmă la Ministerul de Finanțe, în 2015 firma a avut venituri de peste 2,3 milioane de lei și cheltuieli de doar 672.000 de lei. Astfel a rezultat un profit net (după impozitare, deci) de 1.388.700 de lei. Un miracol economic, practic: cheltuieli de aproape patru ori mai mici decât veniturile și un profit de aproape 70%.
Ca deținător a 55% din părțile sociale ale brutăriei, fostul vicepremier Ion-Marcel Ciolacu, acum președinte al Camerei Deputaților, avea dreptul la dividende de aproape 764.000 de lei din profitul de aproape 1,4 milioane de lei al Lucia Com 94 SRL. Dar în declarația de avere din 2016 nu apare nici un leuț care să fi fost încasat, sub formă de dividende, de Ciolacu de la brutărie sau de la oricare altă firmă. Nici anul acesta nu apare vreun profit repartizat deputatului PSD din firma buzoiană.
Judecând după cum arată declarațiile de avere ale lui Ciolacu ulterior anului 2015, politicianul a ales să nu încaseze partea sa de profit din brutărie în acel an. Contabil vorbind, asta înseamnă că acel profit a rămas nerepartizat proprietarilor firmei, care au ales să distribuie banii pentru nevoile societății comerciale. Practic, au făcut pe generoșii și au acceptat să renunțe la dividende pentru a ajuta firma.
Iar Lucia Com 94 SRL avea nevoie de ajutor la sfârșitul lui 2015: datoriile firmei erau de aproape 720.000 de lei. Așadar, cu dividendele lui Ciolacu, deținătorul majoritar al părților sociale ale firmei, brutăria ar fi scăpat de datorii. Iar banii se aflau în firmă, după cum arată și bilanțul acesteia pe 2015: la rubrica „casa și conturi la bănci“, este menționată, la finalul lui 2015, suma de peste 1,9 milioane de lei.
Profitul a scăzut de 17 ori în 2016
Miracolul economic din 2015 nu s-a repetat în anul următor. Astfel, de la venituri de peste 2,3 milioane de lei în 2015, brutăria a avut venituri de doar puțin peste 830.000 de lei în 2016. Cheltuielile, însă, au rămas cam la același nivel: peste 671.000 de lei în 2015, 729.000 de lei în 2016. Culmea, la venituri de trei ori mai mici în 2016 decât în 2015, cheltuielile au fost mai mari cu 10% decât în 2015.
Ciolacu: „Nu e o brutărie, e un chioșc“
„Nu am avut bani până anul acesta să pun în cont, de asta nu am menționat nici o sumă în acel cont până acum. Iar anul ăsta am recuperat și suma dată împrumut la partid, conform noii legi a finanțării partidelor”, a explicat Marcel Ciolacu, pentru România liberă.
Această declarație, însă, ridică mai multe probleme. În primul rând, e adevărat că, în prima declarație de avere din 2017, vicepremierul a declarat că a finanțat PSD în 2016 cu 55.000 de lei, dar nu a menționat și că ar fi primit acei bani înapoi de la bugetul public, așa cum, într-adevăr, prevede actuala lege a finanțării partidelor.
În al doilea rând, în contul din 2003 al lui Ciolacu au apărut brusc nu doar 55.000 de lei, ci peste 100.000 de lei. De unde provine restul? „Din economii”, a spus, simplu, pesedistul. Economii pe care, logic, până acum nu le-a făcut, ci au apărut numai de când e vicepremier.
Brutărie doar pe hârtie
Când a venit vorba de brutăria din Piața Centrală din Buzău, jurnalistul Cătălin Prisacariu a avut un șoc să afle că brutăria (conform Ministerului de Finanțe, obiectul de activitate al Lucia Com 94 SRL este „fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie”) nu este chiar brutărie.
„Dar nu e o brutărie, este un chioșc”, a tranșat vicepremierul Ciolacu problema. Așadar, un banal chioșc din Buzău a reușit în 2015 să obțină un profit net lunar de 115.000 lei, adică vreo 27.000 de euro. Net. Lunar. În total, aproape 1,4 milioane de lei. Cum a fost posibil acel profit uriaș pentru un chioșc? „Nu știu, nu eu administrez firma”, a „explicat” pesedistul.
Banii, în firmă, pe vorbe
Totuși, vicepremierul a confirmat că nu și-a încasat dividendele pe 2015. „Nu, nu mi s-a repartizat profitul, am lăsat banii în firmă, se ocupă soția și fratele meu de firmă”, a arătat Ciolacu. Conform acestuia, banii ar fi fost necesari pentru ameliorarea situației financiare a societății comerciale. „Din ce am înțeles, s-au plătit niște credite și mai e nevoie de niște bani pentru a se moderniza”, a adăugat politicianul.
După cum am arătat mai sus, însă, datoriile firmei nu au scăzut în 2016, anul ulterior celui cu profit uriaș, ci au crescut, deci afirmația lui Ciolacu că din acei bani s-ar fi plătit debite nu pare să stea în picioare.