Cristian Diaconescu: Negocierea PNRR, o lipsă de profesionalism evidentă

DE Valentin Mirică | Actualizat: 29.07.2021 - 16:54
Cristian Diaconescu Foto: Facebook

Newsweek România a cerut opiniile unor politicieni și experți în legătură cu criticile dure aduse de Comisia Europeană pe partea de digitalizare care ar urma să fie finanțată de PNRR. Președintele PMP, Cristian Diaconescu, spune că este vorba de lipsă de profesionalism.

SHARE

Comisia Europeană desființează „costurile“ cu digitalizarea din PNRR, arată un document obținut de Newsweek România. Documentul confirmă articolul din Die Welt, care a scris că experții europeni au reproșat României lipsa de informații clare privind costurile de implementare. 

În documentul obținut de Newsweek România, expresia cea mai frecvent înâlnită este “calculele nu sunt clare“. 

Citește și: DOCUMENT EXCLUSIV Comisia Europeană desființează capitolul PNRR de Digitalizare. Costuri suspecte

De exemplu, în ceea ce privește cloudul guvernamental, experții arată că există diferențe de zeci de milioane de euro, de la un document la altul, deși toate datele sunt furnizate de Executivul de la București: “Calculele nu sunt clare; costurile furnizate în documentul de referință nu corespund cu costul citat pentru această măsură; conform tabelului din anexa 2, totalul este de 373 milioane EUR, în timp ce în documentele justificative, suma este de aproximativ 231 milioane EUR“, arată analiza celor de la Bruxelles.

Acum, Cristian Diaconescu a arătat că partea de digitalizare este cea mai “sofisticată“, sugerând că din acest motiv au fost semnalate atât de multe probleme. 

Diaconescu: Negocierea PNRR, lipsă de profesionalism evidentă

Iată declarația președintelui PMP: 

“Am vorbit cu cei de la Comisia Europeană:  

1. PNRR este o șansă unică pentru România privind o perspectivă de dezvoltare

2. Proiectele de finanțare europeană pentru infrastructură sunt o oportunitate enormă în condițiile în care România este printre puținele state europene care mai au nevoie de fonduri europene pentru drumuri și autostrăzi 

3 Instituțiile europene sunt aglomerate de sesizări și plângeri venite din zone politice, și nu numai din România. Suntem statul european cu cele mai multe critici transmise Comisiei privind propiile noastre cereri de finanțare. Inclusiv din partea zonelor, diferite politic, din arcul de guvernare . Pur și simplu nu se înțelege de ce nu ne-am pus de acord politic, în prealabil, pentru aceste mecanisme înainte să le trimitem la Bruxelles. 

4 Partea cea mai complicată din negocierea PNRR-ului României rămâne tema costurilor mai ales pentru zone sofisticate, precum domeniul digital. 

5 Din negociere rezultă o lipsa de profesionalism destul de evidentă atât la nivelurile ministeriale, cât și în ceea ce îi privește pe funcționarii care urmează să asigure implementarea. 

Amprenta politică de tipul “ viață începe cu noi “ a început să fie înțeleasă și de birocrația de la Bruxelles“, a arătat Diaconescu.

Citește și: Pensionar special epurat de Năsui, numit șeful direcției de Integritate la ministerul Energiei

Pe măsură ce vom primi și alte opinii, le vom publica! 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te