Candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a acordat un interviu amplu postului Antena 3 CNN, în care a discutat despre provocările campaniei electorale și profilul liderului de care România are nevoie.
Crin Antonescu l-a criticat dur pe Georgescu: ”Dezastru dacă ar ajunge la conducere. Fugi de aici!”
Într-o intervenție incisivă, Antonescu l-a criticat dur pe contracandidatul Călin Georgescu, despre care a declarat că ar reprezenta „un dezastru” dacă ar ajunge la conducerea țării.
Cu toate acestea, fostul lider PNL a recunoscut că Georgescu a făcut un pariu riscant în campania sa, unul care a captat atenția unei părți a publicului.
Citește și: Crin Antonescu ar prefera ca Iohannis sa demisioneze. Pe cine vrea președinte interimar
„Călin Georgescu, despre care cred că ar fi un dezastru dacă ar câștiga Președinția României, el a făcut un lucru riscant, dar pe care eu îl respect.
S-a îmbrăcat la costum și la cravată, nu a vorbit despre ce e cool și ce nu e cool, a vorbit despre niște lucruri mari, în mod fundamental fraudulos, dar a făcut acest pariu despre care nu mulți ar fi crezut la început că ar avea succes.
Fugi de aici, ești un om de 62 de ani, vii la costum și la cravată și vorbești.
Citește și: ANALIZĂ Pe cine încurcă și pe cine ajută candidatura lui Crin Antonescu. Un pariu riscant
Și iată că exista și această nevoie.
Să nu se înțeleagă că eu am intrat în bătălie ca să imit și să ofer o variantă mai bună decât Călin Georgescu. Doamne ferește.
Din punctul meu de vedere, dacă se vorbește pe limba oamenilor care vorbesc această limbă ș sunt compatrioții noștri, atunci e un teritoriu de imaginație, de risc, de curaj, nu trebuie să copiezi pe nimeni.
Cred că fiecare dintre noi, candidați, trebuie să venim cu un proiect de țară, dar care să aibă încastrat ceva despre care s-a vorbit mai puțin, un proiect de președinte, un model de președinte.
Partidele sunt la un minimum. Nu mai avem partide mari, avem o coaliție de bine, de rău, avem un minimum garantat de stabilitate pe baza coaliției, dar e clar că e o criză, un loc mai mare decât a fost până acum care nu poate fi umplut decât de acest lider.
Trebuie să le cerem oamenilor susținerea pentru un anumit tip de lider, de personaj”, a spus Crin Antonescu.
În cadrul interviului, Antonescu a abordat și subiectul dezbaterilor electorale, pe care le consideră esențiale pentru alegători, mai ales în contextul influenței rețelelor sociale, precum TikTok.
În opinia sa, viralizarea mesajelor politice în mediul digital nu poate înlocui dialogul real și aprofundat dintre candidați.
Totodată, Antonescu a explicat de ce nu este activ pe rețelele sociale, precizând că a ales să își dedice timpul altor preocupări, precum scrisul, lectura și observarea societății.
Pe reţelele sociale, în special TikTok, se poate viraliza orice, însă „ceea ce trebuie viralizat acum, ca să mai putem avea TikTok, este democraţia”.
„Acolo sunt copiii noştri.
Şi nu e vorba numai de copii, că eu cunosc şi bunici care sunt pe TikTok, sunt aderenţi de dată recentă, maestrul Cristoiu, de exemplu, care face intens un laudatio pentru acest mijloc de comunicare, şi atâţia.
Dar, ce facem?
Eu încă nu înţeleg, că v-am spus, nu sunt iniţiat, o să mă pun la punct.
Încap trei-patru capete de oameni în TikTok, acolo, în telefon, să facă un debate?
Pentru că, totuşi, copii, - vorbesc aşa pentru că fiica mea e generaţia voastră - nu e de ajuns să vedeţi un om, Georgescu, Popescu, eu, altul, care vă vorbeşte oricât de frumos, oricât de percutant, oricât de incitant, un minut şi jumate până vă plictisiţi, sau ca să nu vă plictisiţi, e vorba de soarta unei ţări şi e vorba ca atunci când oamenii stau faţă în faţă şi discută lucruri despre acest subiect, este altceva.
Aşa fac şi americanii, aşa face orice democraţie, nu pentru că ar fi un concurs de ciondăneli, nu pentru că ar fi un concurs de cine e mai bun de gură sau cine dă replica cea mai cool sau mai spectaculoasă, ci pentru că, într-un asemenea debate, îl vezi pe om, cu firea, cu nervii, cu răbdarea, cu sclipirea, cu ce are el. Îl vezi live”, a mai spus el.
Fostul lider PNL a recunoscut faptul că nu are cont nici pe TikTok, nici pe Instagram, iar pe Facebook nu a postat de aproape un deceniu, din anul 2015.
„Eu nu am avut în aceşti ani în care am lipsit din exerciţiul politic activ viaţă pe reţelele sociale, pe niciuna, pentru că nu am avut nevoie.
Preocupările mele au fost de altă natură, am scris, am citit, am călătorit, am gândit, am observat. Am comunicat în regim intim”, a detaliat Crin Antonescu.
Declarațiile sale trasează o viziune complexă asupra viitorului politic al țării, marcând în același timp diferențe clare față de abordările celorlalți candidați.