Cozma: Evenimentele din 13 iunie 1990, o diversiune a lui Iliescu. Un liberal a spart sediul PNL

DE Newsweek | Actualizat: 13.06.2022 - 13:51
Cozma: Evenimentele din 13 iunie 1990, o diversiune a lui Iliescu. Un liberal a spart sediul PNL

În timpul evenimentelor din perioada 13-15 iunie de la Bucureşti, şi-au pierdut viaţa şase persoane – patru morți prin împușcare, un decedat în urma unui infarct și o persoană înjunghiată, iar alte 746 au fost rănite.

SHARE

Magistraţii instanţei supreme au început, în februarie 2018,  judecarea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care au fost trimise în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider sindical Miron Cozma. 

Citește și: COMPLICII. Mineriada din 13-15 iunie, „măcelul total împotriva democrației“

În 8 mai 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să retrimită Parchetului General Dosarul Mineriadei. Instanţa a constatat că sunt elemente în rechizitoriu care justifică restituirea dosarului la Parchetul General. 
Printre nereguli, se numără lipsa dispoziţiei de începere a urmăririi penale pentru faptele pretins comise de inculpaţii Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu Voican, Măgureanu Virgil şi Florescu Mugurel Cristian în perioada 11-12 iunie 1990 ”sub aspectul nelegalităţii urmăririi penale efectuate în cauză după redeschiderea urmăririi penale în ceea ce priveşte comiterea infracţiunii de crime împotriva umanităţii în varianta normativă a uciderii unor persoane”, se arăta în sentinţa ÎCCJ, după cum anunța news.ro.

Newsweek România a vorbit, în urmă cu doi ani, cu Miron Cozma care nu se simte vinovat. Cataloghează acuzațiile procurorilor drept „penibile“, spune că el „nu e criminal ca Iliescu“ și că a venit la București împotriva voinței lui. „Vă imaginați că nu puteam să fac în ’90 ce am făcut în ’91?“, repetă de mai multe ori. Spune că n-au fost 10.000 mineri în Capitală, ci maxim 1.500, iar mulți dintre cei despre care s-a spus că sunt mineri erau securiști. În Piața Universității, doar a ajutat la curățarea autobuzelor incendiate, nu a lovit pe nimeni, ba chiar i-a salvat viața lui Marian Munteanu. Cozma a fost închis timp de 10 ani pentru Mineriadele din 1991 şi 1999. 

Citește și: COMPLICII. Dan Voinea: „Cea mai mare presiune a fost că mi-au luat dosarul“

Newsweek România: Deci din punctul dvs. de vedere, Mineriada din 13-15 iunie a fost o diversiune? 

Miron Cozma: O diversiune, atât din partea lui Iliescu, cât și din partea Pieței Universității, o să aduc probe să arăt cine a spart sediul la PNL și la PNȚ. Nu vorbesc de studenți, ci de lumea politică din Piață, sediul liberalilor l-a spart un liberal, iar al țărăniștilor un țărănist. Am probe. Și nu mai zic la Geologie, n-a intrat nimeni în Universitate! Balconul la Universitate nu l-a deschis Emil Constantinescu, ci femeia de serviciu! 

Dvs. vă simțiți vinovat pentru ceva?

În București, merg cu tramvaiul, merg printre oameni. Fără SPP-iști și bodyguarzi. Unii bucureșteni mă întreabă ce mai fac. Le zic: „Îmi plimb conștiința, că a mea e curată în relație cu voi, a voastră în relație cu mine – nu! L-ați crezut pe Iliescu, l-ați ales pe Iliescu și l-ați salvat de la crimele pe care le-a făcut. N-am văzut pe unul care să mă contrazică. În fața conștiinței mele, eu sunt curat. N-am ce să-mi imput. Eu toată viața am luptat pentru oameni și nu pentru mine“. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te