Comisia de libertăţi, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European discută situaţia României

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.09.2018 - 19:23

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European va discuta luni situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei, urmând ca la şedinţă să participe şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans.

SHARE

Europarlamentarii se vor întâlni la ora 19.30, iar pe ordinea de zi a comisiei se află un raport al Comisiei Europene privind schimbările înregistrate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare, din 2017, şi raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia care critică unele modificări aduse legilor Justiţiei.

La discuţiile din Comisie va participa şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, dar nu a fost invitat niciun oficial din România. 

Ulterior, pe 3 octombrie, Parlamentul European va dezbate situația din România privind respectarea statului de drept. La dezbatere a fost invitată și premierul Viorica Dăncilă. Apoi, europarlamentarii ar urma să adopte o rezoluţie cu privire la situaţia din România în luna noiembrie.

Premierul Viorica Dăncilă s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită la Bruxelles, în cadrul căreia a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai grupurilor politice din Parlamentul European, precum Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană şi Grupul Partidului Popular European.

Citește și VIDEO Liderul PPE Manfred Weber: România face pași înapoi în lupta anticorupție

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a transmis, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, că este extrem de îngrijorat de situaţia din România şi că a întrebat-o pe Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei, el arătând că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie și a arătat că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi se fac presiuni asupra independenţei justiţiei, cerând de urgenţă Guvernului român să se oprească.

Citește și Dăncilă și Tăriceanu la Bruxelles: Ostilitate masivă din partea europarlamentarilor

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că discuţia despre încălcărea statului de drept în România este o temă falsă, politică, relatând discuţiile pe care le-a avut cu grupurile politice din Parlamentul European. Dăncilă a spus că a subliniat, în cadrul discuţiilor, că toate măsurile pe care le-a luat Guvernul au urmărit îmbunătăţirea economiei ţării şi apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, iar referitor la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei, premierul a arătat că doar o anchetă va stabili vinovaţii. "Raţiunea va învinge toate aceste manipulări şi zvonuri”, a subliniat Dăncilă.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.