Coaliția s-a dizolvat la Satu Mare. PNL a rupt colaborarea cu UDMR. Centrul nu a dat undă verde

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.08.2022 - 15:50
Partidele conduse de Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor nu se înțeleg în teritoriu/ Foto: Guvernul României

Deputatul PNL Adrian Cozma a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că filiala judeţeană a PNL Satu Mare a decis în unanimitate retragerea membrilor săi din funcţiile de conducere ale Consiliului Judeţean Satu Mare şi Primăria Satu Mare.

SHARE

Adrian Cozma, liderul PNL Satu Mare, spune că principalele motive ale acestei decizii sunt „politica hegemonică a UDMR şi lipsa unui parteneriat onest”.

„Am luat această hotărâre din mai multe considerente, dar principalele motive se leagă de politica hegemonică a UDMR şi lipsa unui parteneriat onest”, a spus parlamentarul liberal, informează News.ro.

Citește și: 

VIDEO China a lansat cel mai nou submarin de atac lângă Taiwan. „Vom nimici ingerința străină”

Adrian Cozma a spus că „UDMR nu a luat în calcul cel mai important element, şi anume că cei din PNL Satu Mare sunt preocupaţi de atingerea unor obiective asumate în campania electorală şi nu stau legaţi de funcţii politice”.

„Cu sau fără funcţiile de viceprimar şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, PNL Satu Mare îşi va duce aportul în realizarea unor obiective cu adevărat importante pentru municipiu şi judeţul Satu Mare. Alegătorii noştri nu sunt de vânzare, cei care au votat PNL la alegerile din 2020 nu sunt de vânzare şi nu tranzacţionăm voturile celor care şi-au pus încrederea în noi”, a mai afirmat deputatul Cozma.

El a adăugat că „PNL Satu Mare nu participă şi nu doreşte să participe la decizii care nu respectă legea, contrare Constituţiei şi care ar crea mai multe probleme decît aparent rezolvarea unor probleme pentru municipiului Satu Mare”, precizând că PNL nu poate gira anumite derapaje ale administraţiei totalitare UDMR”.

Adrian Cozma a menţionat că printre motivele acestei rupturi se află utilizarea limbii române în administraţie, fiind condamnaţi în mai multe cauze pentru lezarea acestui drept.

„Condiţie la angajarea în primăria Satu Mare, cunoaşterea limbii maghiare. (.) Nu poţi să stabileşti un astfel de criteriu în cazurile în care nu se impune şi nu este vorba de un post cu relaţia cu publicul”, a spus el.

Cozma a precizat că un alt motiv este ”încălcarea repetată a accesului la informaţii publice”.

Adrian Cozma, chemat la ordine la București

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat marţi, pentru News.ro, după anunţul PNL Satu Mare privind ruperea relaţiilor cu UDMR la nivel local şi retragerea tuturor liberalilor din Consiliul Judeţean şi primăria Satu Mare, că această decizie nu a fost luată cu consultarea vreunei structuri centrale de conducere a partidului şi în general conducerea partidului nu se implică în politica de alianţe la nivel local.

Citește și: 

VIDEO Niciun oficial al Ministerului Sportului nu i-a întâmpinat pe campionii de la canotaj

Ionuț Stroe a mai anunţat că liderul PNL Satu Mare, Adrian Cozma va fi solicitat de către conducerea centrală a PNL să lămurească această situaţie, funcţionarea coaliţiei nefiind afectată de acest caz.

„Aceasta este o decizie individuală a PNL Satu Mare, nu a fost luată această decizie cu consultarea vreunei structuri centrale de conducere a partidului şi de regulă nu ne amestecăm în politicile de alianţă la nivel local sau judeţean”, a spus Ionuţ Stroe.

„Domnul Cozma va fi solicitat de conducerea centrală a PNL să lămurească şi să explice această situaşie şi declaraţiile ulterioare. Vă putem asigura că funcţionarea coaliţiei nu va fi afectată de acest caz”, a mai afirmat Stroe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.