Ciudata reclamație împotriva partidelor, acuzate că discriminează femeile la europarlamentare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.04.2019 - 13:33
Codrin Ștefănescu, la BEC, imediat după depunerea listelor cu semnături pentru participarea la alegerile europarlamentare. Sursa: Inquam Photos - Octav Ganea
Codrin Ștefănescu, la BEC, imediat după depunerea listelor cu semnături pentru participarea la alegerile europarlamentare. Sursa: Inquam Photos - Octav Ganea

La CNCD a fost depusă o sesizare care acuză partidele politice că nu respectă legislația privind egalitatea de șanse, la europarlamentare. Sesizarea a fost depusă în numele politologului Cristian Pîrvulescu, care spune că nu știa despre demers, scrie G4Media.ro.

SHARE

În sesizare, PSD, PNL, Alianța USR-PLUS și UDMR sunt acuzate că au foarte puține femei pe lista pentru alegerile europarlamentare. Pîrvulescu a declarat, pentru G4Media, că sesizarea nu îi aparține, iar semnătura de pe document nu este a sa.

Politologul a mai spus și că susține acest demers și a confirmat verbal acest lucru și reprezentanților CNCD, care au început deja citarea partidelor pe acest subiect. Nouă dintre cele 23 de formațiuni care au depus liste de candidați au fost deja citate.

„Probabil s-a încercat să se dea greutate acestei idei prin folosirea numelui meu” a declarat Pîrvulescu, care a precizat că este posibil ca plângerea să fi fost depusă de colaboratori ai săi.

În document se solicită analizarea listelor depuse de partidele politice prin prisma legii 202/2002, privind egalitatea de șanse între femei și bărbați. Potrivit acestei legi, „partidele politice au obligația să prevadă în statutele și regulamentele interne acțiuni pozitive în favoarea sexului subreprezentat la nivel de decizie, precum și să asigure reprezentarea echilibrată a femeilor și bărbaților în propunerea candidaților la alegerile locale, generale și pentru Parlamentul European”.

În sesizare, se atrage atenția că PSD are doar trei femei în primii 10 candidați, considerați a fi pe locurile eligibile, iar PNL a propus-o doar pe Adina Vălean în primii 10.  La Pro România, raportul dintre femei și bărbați pe primele zece poziții este echilibrat, însă acest partid nu poate spera la zece locuri eligibile. Pe lista Alianței USR-PLUS, doar două femei au ajuns pe primele zece poziții:Clotilde Armand, pe 4 și Ramona Strugariu, pe 8. Lista ALDE este deschisă de Norica Nicolai, pe primul loc, iar Renate Weber se află pe locul al treilea. Nici o altă reprezentantă a partidului nu a mai prins însă o altă poziție în primele zece.

Trei candidate are și UDMR între primii zece, dar numărul de mandate pe care îl poate obține această formațiune va fi mult mai mic. Hegedus Csilla se află pe locul al treilea, însă estul candidatelor sunt departe de locurile eligibile.
23 de partide politice din România au depus liste pentru alegerile europarlamentare.

Amenda contravențională pentru nerespectarea acestor prevederi legale este cuprinsă între 3.000 de lei și 100.000 de lei prin simpla constatare a CNCD. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te