Ciucă, despre o demisie a lui Cîțu din grupul PNL după scandalul vaccinurilor: O chestiune de onoare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.11.2023 - 16:59
Ciucă, despre o demisie a lui Cîțu din grupul PNL după scandalul vaccinurilor: O chestiune de onoare - Foto: Facebook/ Florin Cîțu

Ciucă, despre o demisie a lui Cîțu din grupul PNL, după scandalul vaccinurilor. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL şi lider al Senatului, a precizat că, o demisie a lui Florin Cîțu din grupul parlamentar al PNL, după scandalul vaccinurilor anti-Covd este o "chestiune de onoare".

SHARE

În contextul ridicării imunității senatorului Cîțu, Ciucă a menționat că dosarul DNA privind achiziția de vaccinuri anti-COVID afectează imaginea PNL și că, în cazul în care Cîţu nu demisionează din grupul senatorilor PNL, această chestiune va fi supusă analizei conducerii partidului.

Ciucă, despre o demisie a lui Cîțu din grupul PNL, după scandalul vaccinurilor: O chestiune de onoare

"Este o chestiune pe care am discutat-o în prima zi cu domnul Florin Cîţu şi consider că este o chestiune de onoare. Onoarea este personală şi sper să se ducă până la sfârşit. (...) V-am spus cum o consider, cum o văd încă o dată, este doar o chestiune de onoare care nu ţine doar de persoana cuiva anume, indiferent cum se numeşte şi ce funcţie are, este o chestiune care lasă avantajele sau aspectele personale de-o parte şi trebuie să vadă interesul partidului", a afirmat Ciucă la Parlament, întrebat despre o demisie a lui Florin Cîţu din grupul parlamentar al PNL, în urma ridicării imunităţii sale de senator.

Ciucă a evidențiat că, în caz contrar, acest subiect va fi supus dezbaterii conducerii partidului și a Biroului Politic Național.

Referindu-se la perioada în care comitetul responsabil pentru vaccinare era subordonat Ministerului Apărării, Ciucă a negat orice implicare a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) în procesul de achiziție a vaccinurilor, precizând că acesta avea doar rolul de a coordona desfășurarea vaccinării și evidența populației vaccinate.

Senatul îi ridică imunitatea lui Florin Cîțu

Miercuri, plenul Senatului a aprobat solicitarea DNA pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Florin Cîţu, senator şi fost prim-ministru, acuzat de abuz în serviciu în legătură cu achiziționarea de vaccinuri anti-COVID. Votul a fost secret, cu bile, fiind înregistrate 90 de voturi "pentru" şi două "împotrivă", potrivit Agerpres.

Acuzațiile DNA la adresa lui Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

„Direcția Națională Anticorupție cere ridicarea imunității pentru urmărirea penală a trei demnitari, Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă în dosarul vaccinurilor, speță în care prejudiciul comunicat de DNA ar depășeși 1 miliard de euro. 

În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoanele respective are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.
Prezentele demersuri în vederea efectuării urmăririi penale intră sub incidența prevederilor art. 2941 și art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementată în Legea nr. 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială.

Persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, se arată într-un comunicat al DNA.

Ministrul Rafila (PSD) contrazice acuzațiile DNA

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în urmă cu câteva zile că România a încheiat contracte pentru 80 de milioane de doze de vaccin. Până în prezent, țara a primit 35 de milioane de doze, evaluate la 2,5 miliarde de lei, nicidecum suma invocată de DNA.

Mai mult, la un calcul simplu matematic, o schemă de vaccinare considerată completă în timpul pandemiei de Covid-19 implica 3 doze. Ceea ce înseamnă că totalul dozelor primite de România pentru care s-au platit 2,5 miliarde de lei ar fi fost chiar la limita necesarului populației vaccinabile. Dar din această cantitate, 10 milioane de doze au atins data de expirare și au fost fie distruse, fie se află în proces de distrugere.

În legătură cu dosarul achiziției de vaccinuri, Rafila a precizat că România a respectat obligațiile contractuale și a pus la dispoziția autorităților de investigație toate documentele relevante din cadrul Ministerului Sănătății.

"Eu nu am de reproșat nimic nimănui, nu facem decât să ne facem datoria, punem la dispoziția organelor de cercetare penală toate documentele care există la Ministerul Sănătății," a declarat Rafila. Adăugând că, până la finalizarea anchetei penale, orice comentarii sunt inutile și că este important să se aștepte rezultatele oficiale ale investigației, potrivit Ziare.com

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te