Ciucă: Cetățenii ucraineni vor găsi sprijin în România. Vom ajuta la reconstrucția Ucrainei

DE Daniel Toșa | 27.04.2022 - 12:11
Ciucă: Cetățenii ucraineni vor găsi sprijin în România. Vom ajuta la reconstrucția Ucrainei/FOTO: Facebook/Nicolae Ionel Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a condamnat agresiunea Rusiei în Ucraina și îi transmite omologul său ucrainean Denys Shmyhal că România se va implica în reconstrucția țării distruse de Putin.

SHARE

”România condamnă în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, precum și a obligațiilor sale internaționale, conform dreptului internațional.

Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile, pentru că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea europeană și euroatlantică. Lupta Ucrainei este, de asemenea, lupta pentru apărarea valorilor și a libertăților noastre comune.

Transmit profunde condoleanțe pentru pierderea atâtor vieți omenești nevinovate și regret pentru distrugerile materiale uriașe din Ucraina. Întreaga lume ar trebui să vadă și să elogieze curajul poporului ucrainean de a-și urma liber propriul drum.

Agresiunea rusă continuă zi de zi cu tot mai multe victime, ca rezultat al unor atacuri premeditate. Nu există suficiente cuvinte pentru a descrie atrocitățile din Bucha, Borodianka, Irpin și alte părți ale Ucrainei”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Peste 820.000 de cetățeni ucraineni au trecut granița României. Ei au fost și sunt bineveniți în inimile și sufletele noastre. 

Doresc să vă asigur încă o dată că cetățenii ucraineni vor găsi sprijin în România, până când vor avea condiții prielnice să se întoarcă acasă, în țara lor. Guvernul României a adoptat numeroase măsuri pentru a asigura un tranzit rapid către și prin România, acces gratuit la servicii medicale și educaționale, precum și la piața muncii, pentru cei ce doresc să-și câștige traiul.

Premierul a precizat că în cadrul discuției cu omologul său, Denys Shmyhal, a discutat despre modalități practice de consolidare a relațiilor economice, conectivitate fizică, interconectare în domeniul transporturilor și energetic

România va ajuta la reconstrucția Ucrainei

”După cum am discutat, trebuie, în continuare, să-i rugăm pe miniștrii noștri – ai energiei, economiei și transporturilor – să se reunească pentru a stabili toate acele detalii tehnice care să dezvolte infrastructura și să faciliteze tranzitul transportului de marfă. Cred că aceasta este o oportunitate excelentă pentru noi de a le spune că trebuie să se întâlnească și să găsească soluții împreună.

De asemenea, România este profund interesată și angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucția completă a Ucrainei și suntem pregătiți pentru a discuta în termeni concreți despre acest proces.

Consider că solidaritatea și compasiunea poporului român ne oferă un mandat puternic pentru a îmbunătăți legăturile dintre cele două țări, pentru un viitor mai bună”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te