Ciprian Ciucu, liderul PNL București: „USR trebuie să fie la guvernare”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.10.2021 - 09:23
Ciprian Ciucu, liderul PNL București: „USR trebuie să fie la guvernare”. / Foto: digi24.ro

Ciprian Ciucu, liderul organizației PNL București și primar al Sectorului 6, este deranjat de perspectiva ca partidul său să colaboreze cu PSD, având un guvern minoritar, și susține ideea că „USR trebuie să fie la guvernare”.

SHARE

Edilul din Sectorul 6 a explicat că în Consiliul său local a colaborat foarte bine până acum cu USR, dar se teme că deciziile la nivel național vor avea repercusiuni și la nivel de Primăria București, pentru că simte o „radicalizare” a USR, care se pregătește să treacă în opoziție. În ceea ce privește Sectorul 1, acolo „lucrurile au luat-o razna” mai demult, din cauza primarului USR care se implică „cu prea mult patos” și atacă PNL nejustificat.

Liberalul a făcut, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, o analiză a evenimentelor care au dus la ruperea coaliției și a ajuns la concluzia că o neîncredere între cele două partide care a început încă din campania electorală, amplificată apoi de o agresivitate a fostului ministru USR al sănătății Vlad Voiculescu, a culminat cu o alegerile interne din cele două partide, care „s-au radicalizat unul împotriva altuia până au ajuns efectiv să nu mai poată lucra împreună”. Alegerile interne au fost mai dure decât cele parlamentare, spune Ciprian Ciucu.

Citește și: N-aveam 500 de morți pe zi dacă statul român îi punea cătușe lui Șoșoacă și oprea emisia Antenei 3

Pe de altă parte, primarul a constatat că în politica din România, inclusiv în PNL, „fiecare e cu tribul lui”. El a subliniat că deocamdată nu s-a implicat în politica partidului la nivel național și nu „a impus până acum miniștri”. De aceea, chiar dacă pare să aibă nemulțumiri față de unele direcții ale propriului său partid, Ciprian Ciucu spune că va respecta deciziile conducerii centrale a PNL.

„Există foarte mult tribalism în politica din România”

Întrebat cum a ajuns PNL să încerce să obțină sprijin de la PSD, Ciprian Ciucu a declarat că „și eu m-am întrebat cum am ajuns în această situație, dar pentru că știu din interior dinamica, poate mi-a fost mai ușor să o înțeleg. Eu, de exemplu, am fost și rămân în continuare susținătorul ideii că USR trebuie să fie la guvernare, îmi asum această opinie și cel puțin voi face ceea ce ține de mine ca PNL să aibă majorități, acolo unde se poate, cu USR PLUS în București.

Este drept, eu fac mai mult politică la nivel de București, fac destul de puțin politică, în acest moment al carierei mele, la nivel național. Nu sunt cel mai prezent în deciziile naționale și nu am impus până acum miniștri, de exemplu, chiar dacă am în partid o poziție destul de importantă ca președinte PNL București. Am ales să mă focalizez mai mult pe București, pentru că e nevoie mai mult aici de leadership și de implicarea mea și de sprijin pentru primarul general. E o zonă mult mai neacoperită politic decât partea națională. Asta nu înseamnă că nu urmăresc și nu mă implic la nivel național.

A fost foarte mult tribalism, de toate părțile, și există foarte mult tribalism în politica din România. Fiecare cu tribul lui”.

Citește și: Sondaj intern: doar 33% din membrii PSD vor ca partidul să susțină guvernul minoritar PNL

„Fiecare nu vede dincolo de propria formațiune”

„Relația asta de neîncredere între PNL și USR a fost din campanie. USR a insistat foarte, foarte mult pe o campanie anti-PNL. Fostul ministru Vlad Voiculescu, un tip pe care îl stimez, de altfel, a fost extrem de agresiv din ziua 1 a mandatului. Evident, toate lucrurile astea s-au acumulat și toată lumea s-a tribalizat. PNL s-a tribalizat, USR PLUS s-a tribalizat. Când zic acest lucru, mă refer în sensul că fiecare nu vede dincolo de propria formațiune, propria organizație, propriul grup din care face parte.

A venit acel episod cu demiterea lui Vlad Voiculescu, care l-a radicalizat și mai mult. Au venit cele două episoade cu alegerile din cele două partide, alegerile interne, care au fost mai dure decât alegerile parlamentare. Cred că în ambele partide s-a cheltuit mai multă energie pe alegerile interne decât pe alegerile pe care împreună le câștigaserăm și în acest context al alegerilor interne, tribalizarea a continuat și mai mult, astfel încât cele două formațiuni politice s-au văzut mai degrabă în situația de a fi în competiție și este o lipsă totală de încredere între unii și alții, o lipsă de dialog, o politică de forță dusă de ambele părți și am ajuns aici, din nefericire. Îmi convine? Nu-mi convine, vă zic sincer. Acum, fac parte din PNL, îmi asum deciziile care sunt luate de colegii mei și mergem mai departe”, a explicat Ciprian Ciucu la Digi24.

Citește și mult pe Digi24.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te