Cioloș provoacă disensiuni între USR și PLUS cu ambiția sa de a fi „dublu președinte”: partid, țară

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 19.02.2021 - 22:16
Surse din USR susțin că este începutul unui „război rece” și că în perioada următoare fiecare tabără își face strategia pentru Congres/FOTO: Inquam Photos/George Călin

Decizia lui Dacian Cioloș de a candida și la alegerile prezidențiale din 2024, dar și pentru funcția de președinte al USR PLUS, a stârnit nemulțumire în rândul membrilor partidului.

SHARE

Pe grupurile interne ale formațiunii au apărut mai multe discuții în care Cioloș e acuzat că vrea să „fure” partidul și să îl subordoneze intereselor PLUS.

Dacian Cioloș a declarat miercuri, într-un interviu la G4Media, că „așa cum stau lucrurile acum” intenționează să candideze la alegerile prezidențiale. Acesta a vorbit și despre o candidatură la funcția de președinte al USR PLUS și a trimis săgeți către contracandidatul său, Dan Barna, dând de înțeles că cel din urmă nu ar mai avea timp să se ocupe de conducerea partidului după ce a fost numit vicepremier în guvern.

„Cine se ocupă de partid trebuie să se ocupe și de conducerea partidului și de organizarea lui. Când ești în Guvern sau în Parlament ai și acolo anumite responsabilități, unele sunt mai solicitante decât altele”, a spus Cioloș.

Toate aceste declarații au încins spiritele în rândul membrilor USR, care au început să îi acuze pe cei de la PLUS că vor să le „paraziteze” partidul . 

Surse din USR susțin că este începutul unui „război rece” și că în perioada următoare fiecare tabără își face strategia pentru congresul în care va fi aleasă conducerea noului partid, rezultat în urma fuziunii. Congresul ar urma să aibă loc „cel mai târziu” la toamnă când va veni decizia definitivă a fuziunii și înregistrarea în registrul partidelor a USR PLUS ca nou partid.

Însă, până atunci „se ascut săbiile”, susțin sursele citate. Principala bătălie se dă între Dacian Cioloș și Dan Barna pe șefia partidului. Însă, miza congresului va fi controlul asupra noului USR PLUS.

Atât cei din USR cât și cei din PLUS speră să își impună cât mai mulți oameni în Biroul Național. Este și motivul pentru care Dacian Cioloș susține că noul statut trebuie să prevadă clar câte funcții pot fi cumulate. Acesta și-ar dori să nu poată fi cumulate mai mult de două funcții interne și executive. Adică un lider USR PLUS care este și parlamentar și ministru să nu mai poată deține și o funcție de conducere în partid sau una de lider de filială.

O altă discuție tensionată între USR și PLUS va fi modul de organizare a scrutinului pentru funcția de președinte.

În timp ce Cioloș și PLUS și-ar dori alegerea președintelui pe baza unui referendum intern în care să voteze toți membrii celor două partide, de preferat online, cei din USR susțin alegerea președintelui pe baza votului delegaților sau vot universal exprimat fizic, nu online.

Luptele interne pentru controlul noului USR PLUS se vor intensifică în perioada următoare, pe măsură ce se va apropia data la care va avea loc Congresul, potrivit Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te