Ciolacu vs. Comisia Europeană: „Eu nu pot să le cer românilor să începem iar să închidem becurile”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.09.2022 - 13:37
Marcel Ciolacu a fost marcat de perioada comunistă- Foto: Facebook

Președintele PSD critică propunerile venite de la Comisia Europeană de limitare a consumului de energie la orele de vârf. Marcel Ciolacu spune că românii au trăit astfel de vremuri, în comunism, și că nu le poate cere din nou să stingă becurile.

SHARE

„România produce în acest moment produce energie cât consumă. Am văzut din prognoze, cu 5% e deja un consum mai mic decât anul trecut, asta înseamnă că nu va fi nevoie să importăm direct energie electrică pentru a acoperi consumul”, a spus el.

„Eu am trăit în comunism. Eu nu pot să cer acum românilor să începem iar să închidem becurile. Că avem un plafon până la care decontează statul și tu singur vrei să te încadrezi în acel plafon, ca să faci o economie la bugetul familiei, mi se pare un lucru corect. Dar acel lucru îl faci tu, nu trebuie forțat”, a spus Ciolacu.

„Nu pot, când citesc mai ales nişte lideri de dreapta din România, dar şi din Europa, care au început să vorbească despre raţionalizare, despre cum să stingem becurile. Noi nu trebuie să venim cu un astfel de mesaj. Datoria noastră este cu totul şi cu totul alta, trebuie să ne implicăm şi să găsim soluţiile cele mai bune pentru a nu vă schimba modul de viaţă”, a continuat el.

Anterior, Ciolacu le-a spus tinerilor social-democrați că părinţii lor au muncit şi au murit ca astăzi România să aibă cât de cât o independenţă energetică”.

Citește și: VIDEO Charles, mare iubitor al României, va fi viitorul rege al Marii Britanii

„Nu trebuie să venim noi, acum, şi să distrugem ce au construit ei, sub o umbrelă că există o criză şi trebuie să începem să raţionalizăm, să învăţăm cum să ne spălăm. Nu, obligaţia unor lideri politici este să găsească soluţii şi să se implice, nu să se vaite”, a adăugat șeful PSD.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat cele 5 măsuri propuse de Comisia Europeană pentru a trece iarna, în condițiile în care prețul energiei a explodat, iar Rusia livrează tot mai puține gaze naturale. Printre acestea este și o limită de consum la orele de vârf în statele membre.

„Ceea ce s-a schimbat este că aprovizionarea globală cu energie este limitată. Acest lucru necesită o reducere inteligentă a cererii. Avem nevoie de o strategie de aplatizare a vârfurilor care determină prețul energiei electrice. Vom propune un obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie electrică la orele de vârf. Și vom lucra îndeaproape cu statele membre pentru a realiza acest lucru”, a spus Von der Leyen.

Citește și: Loviți de guvern: 300 lei poate ajunge un „plin” de curent la Dacia Spring. 1.000 lei la un BMW

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te