Ciolacu, Ciucă, Lasconi, Simion, Geoană: Cine va câștiga alegerile? Ce probleme au la dosar?

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.09.2024 - 14:00
Ciolacu, Ciucă, Lasconi, Simion, Geoană: Cine câștigă alegerile? Ce „schelete” au în dulap? - Foto: Colaj
Ciolacu, Ciucă, Lasconi, Simion, Geoană: Cine câștigă alegerile? Ce „schelete” au în dulap? - Foto: Colaj

Ciolacu, Ciucă, Lasconi, Simion, Geoană sunt despărțiți de maxim 10%. Cine va câștiga alegerile și ce probleme au la dosar, care i-ar putea „trânti” în cursa pentru Cotroceni, în cele ce urmează.

SHARE

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, George Simion și Mircea Geoană au șanse să ajungă la Cotroceni câștigând alegerile prezindențiale. În sondaje, toți au peste 10-15%, cu un scor maxim de 25% pentru Marcel Ciolacu. 
E normal să nu existe cineva care să conducă detașat în sondaje.

Ciolacu, Ciucă, Lasconi, Simion, Geoană: Cine va câștiga alegerile? Ce „schelete” au în dulap?

Dacă la alegerile trecute vorbeam de 2, maxim 3 candidați cu șanse, de data aceasta numărul lor este dublu. Lor li se adaugă Diana Șoșoacă și candidatul UDMR, creditați cu 5% din voturi. 

Orice detaliu sau dezvăluire despre cei cinci candidați menționați în titlu îi poate trimite de pe prima poziție în afara turului doi.

Marcel Ciolacu a ratat pe mâna „subalternilor”

Ciolacu a intrat ultimul în campania pentru prezindențiale, dar nu asta e marea sa problemă, dat fiind că avea o mare vizibilitate din poziția de premier. Ciolacu a ratat două cărți fantastice pe care PSD le-a avut în mână. Doi subalterni ai lui Ciolacu le-au jucat extrem de prost.

Creșterea pensiilor a fost gestionată de ministrul muncii, Bucura Oprescu, și de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu. Amândoi fără carismă, enervați de întrebările care li se adresau, ei nu au fost convingători când au explicat beneficiile recalculării pensiilor.

O creștere de venituri pentru 3.800.000 de pensionari a fost transformată aproape într-un eșec. Vocea celor nemulțumiți s-a auzit și se aude mult mai puternic, în timp ce Bucura Oprescu și Daniel Baciu nu au știut nici măcar să prezinte exemple concrete de pensii. 

Amândoi au repetat obsedant aceeași poezie la toate emisiunile TV și nu au fost pregătiți să explice inerentele greșeli ale unui proces de asemenea amploare.

Deși, aproape 4.000.000 de pensii au crescut, PR-ul politic pe marginea acestei măsuri a fost groaznic. De pe margine privită, creșterea pensiilor pare, paradoxal, un eșec. 

PSD nu a gestionat bine nici reușitele în ceea ce privește partea de autostrăzi. PSD s-ar putea uita la secretarul de stat Ionel Scrioșteanu pentru a vedea cum se „ambalează” corect orice parapet nou montat, orice anunț de licitație pentru autostradă, prima gaură dată într-un munte.

Chiar dacă a mai inaugurat autostrăzi, PSD nu a știut cum să transforme aceste „evenimente” în voturi. Grindeanu poartă încă povara OUG 13, dar și a altor momente controversate la care fost părtaș.

Nicolae Ciucă și marile necunoscute

Liderul liberal dă o mare bătălie pentru a ajunge între primii doi. Vestea bună pentru el e că o are contracandidat doar pe Elena Lasconi. Vestea proastă este că acuzațiile de plagiat (mai puțin) și scandalul legat de cartea pe care a publicat-o l-ar putea trage în jos.

Dar marea problemă a lui Ciucă este chiar ambalajul său electoral.

Strategia de a miza pe o carte (publicată în multe exemplare ca să ajungă la multă lume) într-o țară în care 40% dintre elevi sunt analfabeți funcțional, iar 80% din populație declară că nu au citit nimic în ultimul an este o eroare. Nimic nu se mai știe despre Ciucă decât că a scris o carte.  

George Simion, primul populist al României

După ce a trâmbițat că vrea să fie un politician altfel, George Simion a ajuns să se umple de toate metehnele vechilor politicieni. Nimeni nu a promis atâtea gogorițe ca el, unele de un umor involuntar: „Apartamente la preț de producător”, altele imposibil de pus în practică „tăiem dobânzile la credite” sau „case la 35.000 de euro”.

Newsweek a demontat minciunile lui Simion în mai multe articole de presă. Pentru ca statul să dea românilor case la acest preț de 35.000 euro ar fi nevoie de o subvenție de 57.000.000.000 euro.

Citește și: Simion, promisiuni de 5 ori mai gogonate ca Dan Diaconescu. Vrea să dea pomeni de 57.000.000.000€

Newsweek a arătat și marea ipocrizie AUR. Șeful AUR a promis că va face 1.000.000 de case la preț de 35.000€. Mai rezonabil, Dan Diaconescu promisese doar 200.000 de case pentru tineri în 2012.

Lasconi, ipocrizia politicianului de tip nou

Elena Lasconi s-a poziționat ca politician anti-sistem. Retorica ei este bună atacând ipocrizia și nepotismul politicienilor, acuzații care apar des în discursul său. Doar că doamna Lasconi a uitat de soțul dânsei, pe care l-a propulsat din avocat-șomer de care fugeau clienții în consilier-juridic al USR la Camera Deputaților, plătit cu 7.000 lei net pe lună.

Întrebată dacă acesta nu este un conflict de interese, Lasconi a mințit spunând că soțul ei se sacrifică pentru a ajuta partidul deoarece câștiga mult mai mult ca avocat. Lucru evident fals. Avocatul Georgescu fusese șomer în 2020.

Mai jos aveți cele două investigații Newsweek:

Citește și: EXCLUSIV Soțul Elenei Lasconi, angajat consilier USR în Parlament cu 6.300 lei. Înainte a fost șomer

Citește și: Minciunile prin care Lasconi explică angajarea soțului șomer drept consilier USR cu 7000 lei salariu

Cine votează cu Geoană și de ce?

Asta este marea întrebare. Dacă ar fi vorba de românii care se tem de război, aceștia ar putea alege să fie apărați de generalul Ciucă. Dacă ar fi electoratul socialist, de ce aceștia nu l-ar vota pe Ciolacu care a mărit pensiile și a mai cârpit salariile?

E greu de spus cui se adresează Geoană și cine îl susține. NU a spus cine ar putea fi premier, dacă are o echipă, pe ce voturi mizează?

Considerat în unele sondaje candidatul cu cele mai mare șanse, paradoxal, despre Mircea Geoană se știu cele mai puține lucruri.

Ce știm este că NU avem un candidat spre care lumea să alerge cu entuziasm. Așa că, orice președinte este posibil. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te