Ciolacu amână creșterea salariilor în construcții și agricultură. De fapt românii pierdeau bani

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.09.2023 - 12:05
Premierul Marcel Ciolacu - Foto: Facebook/ Guvernul României
Premierul Marcel Ciolacu - Foto: Facebook/ Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat astăzi, la începutul ședinței de guvern, că amână majorarea salariilor din construcții și agricultură, după ce calculele inițiale au relevat că, în realitate, lucrătorii vor înregistra o scădere a veniturilor după creșterea promisă.

SHARE

Legea austerității referitoare la majorarea salariilor din construcții și agricultură nu va fi adoptat astăzi, după ce într-un târziu premierul Ciolacu a realizat faptul că ar „majorarea” promisă este de fapt o pierdere financiară pentru salariați.

Ciolacu amână creșterea salariilor în construcții și agricultură. De fapt românii pierdeau bani

În plus, acest capitol a primit un aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic și Social (CES), iar Guvernul așteaptă noi calcule de la Ministerul de Finanțe.

Această decizie vine în urma calculelor efectuate de Ministerul de Finanțe, care au indicat că cei din construcții ar înregistra o anumită scădere a veniturilor. Patronatele s-au opus, de asemenea, acestei propuneri în cadrul CES.

Astfel, implementarea acestui capitol va fi amânată cu o săptămână.

Marcel Ciolacu a declarat: "Calculele prezentate de Ministerul Finanțelor arată că, în urma aplicării Contribuției de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS), salariul net în construcții și agricultură ar putea să scadă. Eu am promis că acest lucru nu se va întâmpla."

Prin urmare, premierul a decis să excludă de pe ordinea de zi Ordonanța de Urgență referitoare la salariile din construcții și agricultură până la o reanalizare ulterioară din partea ministerelor relevante.

Guvernul Ciolacu „dă cu o mână” și ia „cu trei mâni” înapoi

Această măsură afectează în special lucrătorii din construcții, unde majorarea salarială promisă de Guvern ar fi adus de fapt o scădere a veniturilor nete. Aceasta a stârnit preocupare în rândul sindicatelor, care avertizează că veniturile lucrătorilor pe șantiere ar putea scădea cu până la 56 de lei lunar, odată cu reinstaurarea plății CASS.

Potrivit datelor de la Inspecţia Muncii, în România erau în iulie 349.000 de români angajaţi în construcţii şi plătiţi cu salariul minim de 4000 de lei brut. Guvernul Ciolacu anunța cu surle și trâmbițe că salariul acestora va crește la 4500 de lei, însă eliminarea facilităților fiscale pentru salariul minim din construcţii face ca această creştere să fie în realitate o scădere cu  56 de lei.

Această decizie va avea un impact semnificativ asupra șantierelor din România, unde angajatorii se tem că vor rămâne fără forță de muncă, iar proiectele vor fi afectate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te