Guvernul va aproba joi alocări de aproape 600 de milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de tomate, cartofi şi usturoi românesc, dar şi pentru crescătorii de animale, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Ciolacu: „Alocăm aproape 600 de milioane de lei pentru sprijinirea fermierilor”
"Mă bucur să văd că ministrul Agriculturii a venit şi în şedinţa de astăzi cu noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor români.
Citește și: Șeful APIA, demis la ordinul Ministrului Agriculturii. Subvențiile fermierilor ar fi motivul
În total, alocăm aproape 600 de milioane de lei pentru cultivatorii de tomate, cartofi şi usturoi românesc, dar şi pentru crescătorii de animale.
Trebuie să creştem producţia românească şi îl încurajez pe ministrul Barbu să continue să vină cu astfel de soluţii pentru ca românii să aibă acces la hrană românească de calitate", a declarat Marcel Ciolacu, în şedinţa Guvernului.
Bruxelles propune simplificarea regulilor pentru fermieri
Ca urmare a protestelor, Comisia Europeană a propus joi 22 februarie simplificarea administrativă a regulilor pentru fermieri. Pachetul de propuneri realizate în cooperare cu capitalele și cu marile sindicate agricole se va afla luni 26 februarie pe masa miniștrilor UE ai agriculturii.
În primul rând, Comisia propune simplificarea unor cerințe de condiționalitate pe care fermierii din UE trebuie să le respecte.
Citește și: Pîrvulescu: De ce avem alegeri locale și europarlamentare în aceeași zi? Miza acestui demers politic
În mod surprinzător, Comisia admite că faimoasele GAEC (condiții agricole și de mediu bune) – sunt dificil de implementat în anumite circumstanțe.
Ele condiționează totuși 30% din plata subvenției directe. Trei dintre acestea sunt acum modificate.
Bruxelles a acționat deja prin acordarea pentru anul 2024 a unei scutiri parțiale de la normele privind terenurile pârloagă, așa-numita GAEC 8 și propune acum modificarea regulilor privind primul standard - GAEC 1 - care impune păstrarea pășunilor permanente.