Chirica: „Dacă-mi cere Iohannis, candidez și din partea Frontului German". Iohannis nu-i cere

DE Alexandru Pop | Actualizat: 11.02.2020 - 20:23
Președintele și primarul/FOTO: g4media.ro

Președintele Klaus Iohannis are un admirator fanatic: fostul pesedist Mihai Chirica, primar al municipiului Iași. Zilele trecute, într-o emisiune de la un post TV local, independentul Chirica a declarat, în perspectiva alegerilor locale, că va face ce-i spune Iohannis.

SHARE

Problema este că, în ciuda eforturilor repetate ale lui Chirica de a-i atrage atenția, președintele nu-i răspunde la „avansuri”.

„Îmi iau tot arborele genealogic”

„Dacă domnul președinte Klaus Iohannis va spune: «Domnu primar, cea mai bună opțiune a dumneavoastră politică, care ne-ar fi favorabilă și nouă, ar fi Frontul Democrat German», îmi iau tot arborele genealogic, mi-l găsesc de la Carol în sus, (...) având în vedere că lui bunicu îi spunea Gherman, plecând de la premisa asta. Da eu știu ce s-o fi întâmplat acum o sută, două sute, cinci sute de ani?”, a declarat Chirica, vinerea trecută, la postul Iași Tv Life.

Forumul (și nu Frontul) Democrat al Germanilor, este formațiunea sub egida căreia Iohannis a candidat și a fost ales primar al Sibiului timp de mai multe mandate.

Chirica a adăugat că se află într-un „parteneriat strategic” cu Iohannis și că acesta din urmă este pentru România ”locomotiva, se oprește (el - n.r.), se oprește și ce e în spatele lui; o accelerează, se accelerează și ce-i în spatele domniei sale.”

Așteptare fără efect

Nu este prima dată când Mihai Chirica îl „curtează” pe președinte, unul dintre gesturile sale publice fiind acela de a-și îndemna susținătorii să-l voteze pe acesta la alegerile prezidențiale de anul trecut. În acest sens, presa locală a dezvăluit un moment amuzant: în campania electorală, Chirica l-a așteptat pe Iohannis, timp îndelungat, în holul unui hotel, cu eșarfa de primar și cu un buchet de flori pentru Carmen Iohannis.

„Este jenant pentru orice ieşean ca primarul lor să aştepte o oră jumătate pe hol, cu flori şi cocardă tricoloră, o întrevedere la care nu era nici dorit, nici aşteptat”, a scris ulterior Ziarul de Iași. Când a venit, președintele l-a salutat, dar apoi l-a expediat. Până în acest moment nu există, cel puțin în spațiul public, nici un răspuns al acestuia la „avansurile” lui Chirica.

Acestea au fost interpretate de analiștii politici locali drept o încercare a primarului de Iași de a primi acceptul președintelui pentru a intra în PNL. Această variantă a fost vehiculată de mai multe ori în ultimul an, fiind dată ca iminentă la un moment dat.

Speculațiile au luat avânt recent după ce, aflat la Iași, președintele PNL, Ludovic Orban, a evitat să răspundă la întrebarea dacă Mihai Chirica va candida la locale din partea acestui partid.

Și în provincie, politica e la fel de încurcată

Cu patru luni înainte de alegerile locale din acest an, la Iași este cea mai complicată situație din toate orașele mari din România în ceea ce privește canfidaturile pentru funcția de edil-șef.

Primarul în funcție, Mihai Chirica, este independent după ce, în februarie 2018, pe fondul unui conflict cu președintele de atunci al formațiunii, Liviu Dragnea, a fost exclus din partid. Candidatura ca independent și alegerea i-ar putea aduce, însă, dificultăți în impunerea proiectelor în Consiliul Local, organism unde ar fi obligat să negocieze permanent cu reprezentanții „partidelor mari”.

După excluderea din PSD, el a fost sprijinit de consilierii locali ai acestui partid, el fiind cel care i-a pus pe liste în 2016. Acest lucru a dus la conflicte între aceștia și șeful Organizației Județene a acestui partid.

Varianta PNL amintită mai sus se poate împiedica de opoziția Organizației Municipale a liberalilor, organizație al cărei președinte, deputatul Marius Bodea, a anunțat că dorește el să candideze. Întrebat săptămâna trecută de venirea lui Chirica în PNL, Bodea a spus că ”nu primim mafioți în partid”.

De asemenea, USR Iași (candidat desemnat deputata Cosette Chichirău), parte a unei posibile alianțe cu PLUS (candidat desemnat Liviu Iolu) și PNL pentru susținerea unui candidat unic, este un critic vehement al primarului în funcție, intrarea lui Chirica în rândul liberalilor făcând extrem de improbabilă alianța.

Are partid prin interpuși

Pentru Chirica mai există și opțiunea PSD, despre o posibilă întoarcere edilul având recent o discuție la Iași cu secretarul general Paul Stănescu.

Și această posibilitate ar avea neajunsuri: Chirica se află de mai mult timp în conflict cu o parte din șefii Organizației Județene a PSD; în plus el și-a creat o aură de revoluționar care i-a adus simpatie tocmai pentru criticile aduse acestui partid în era Dragnea. Pe de altă parte, chiar dacă aproape a devenit o cutumă că la alegerile pentru primari „se votează omul”, nu poate fi dat la o parte faptul că, în 2019, PSD a fost surclasat în municipiul Iași de PNL și USR-PLUS.

Nu este exclus, însă, ca pesedișii din Iași să aibă un candidat propriu, unul dintre numele vehiculate fiind al actualului europarlamentar Tudor Ciuhodaru.

Se pare că Mihai Chirica are un plan și pentru cazul în care nu vor reuși negocierile cu cele două partide mari: Pro Iași, un partid înființat anul trecut, prin interpuși. Partidul a început să fie activ la începutul acestui an, organizând un Revelion al Pensionarilor pe 24 ianuarie, dar are de recuperat la capitolul notorietate în condițiile în care timpul curge repede.

Va decide DNA?

Alte variabile care ar putea influența rezultatul alegerilor ar fi dacă acestea se vor ține într-un tur sau două tururi, precum și eventuale rezultate ale unor anchete penale în care apare sau este posibil să apară numele lui Chirica.

Acesta este inculpat într-un dosar de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, fiind acuzat de abuz în serviciu pentru achiziția unor mașini de către Poliția Locală, autoturismele fiind folosite în interes de serviciu şi în interes personal de către demnitari şi funcţionari din Primărie.

De asemenea, DNA a demarat, anul trecut, o anchetă in rem pentru luare de mită după ce presa locală a dezvăluit că băiatul său în vârstă de 11 luni, reprezentat de bunică, a cumpărat o proprietate imobiliară cu 250.000 de euro.

Chirica a fost amendat zilele trecute de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru afirmații rasiste după ce a declarat, în septembrie 2019, că „o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi și o să ne cucerească și o să ne devină și șefi.

Adică o să ne conducă, pur si simplu o să te trezești la Primăria Municipiului Iași cu un congolez – că mai sunt și de ăștia de naționalitate română, dar se comportă ca niște congolezi – și or să vrea să ne conducă. Pentru că nu se mai pune accent pe educație.”

Cu toate acestea, în aceeași emisiune de săptămâna trecută, Chirica s-a arătat foarte sigur pe el: „Alegerile locale depind doar de mine, sunt unicul decident.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te