Cele 3 scenarii pentru încheierea grevei profesorilor. Cum sunt influențate de rotația premierilor

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.05.2023 - 10:26
Profesori în grevă - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Profesori în grevă - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Negocierile dintre guvern și sindicaliștii din Educație se reiau mâine după ce nu s-a ajuns la un acord. Presiunea este cu atât mai mare cu cât, luni, încep înscrierile pentru bacalaureat, iar schimbarea guvernului ar trebui să aibă loc pe 26 mai.

SHARE

Premierul Nicolae Ciucă a dat, azi, un mesaj profesorilor în care le cere să amâne sau chiar să oprească protestul, spunându-le că pe 15 iulie salariile din învățământ vor crește odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării.

Şeful Executivului arată că ”revendicările salariale ale profesorilor vor fi rezolvate în legea salarizării unitare, pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie”.

”În plus, ordonanţa cu măsurile pentru profesori, care cuprinde Anexa 8, ajutorul pentru debutanţi şi cei care predau în zone defavorizate vor intra în şedinţa de guvern de vineri”, spune premierul.

”Am făcut apel la cei prezenţi astăzi la întâlnirea de la guvern să susţină demersurile noastre pentru a debloca această situaţie. Reiterez disponibilitatea mea şi a întregului aparat guvernamental la dialog, oricât va fi nevoie. Cred în continuare că doar comunicarea susţinută şi colaborarea sunt căile prin care putem să depăşim situaţia creată”, mai spune Nicolae Ciucă într-o postare pe Facebook.

Apelul lui Ciucă, greu de acceptat

Sindicaliștii, cu toate bubele lor (vezi linkurile de mai jos), știu că au o singură perioadă în care pot „șantaja” guvernul. Este exact această perioadă de dinaintea examenelor naționale.

Pe 15 iulie sau în octombrie, presiunea va fi mult mai mică. Apoi, nu există nicio garanție că Legea salarizării unitare se va finaliza în 15 iulie, dacă ne gândim că la ea lucrează Marius Budăi, care a dat dovadă de lipsă de empatie pentru profesori. 

Citește și: Sindicalistul Hăncescu: 3.700 lei ca profesor fără să dea pe la școală. Venit total: 19.500 lei/lună


În această ecuație complicată mai intră două elemente. Primul este reprezentat de liderii sindicali, apropiați de PSD. Marius Nistor și Simion Hăncescu și oamenii lor de încredere din mișcarea sindicală au fost recompensați de către guverne (inclusiv PNL) cu un salariu de profesor, deși ei nu predau. Ministerul Educației le plătește salariu de profesor, dar ei sunt detașați la sindicat. Complet imoral.

Citește și: Marius Nistor: 13.500 de lei pe lună ca șef de sindicat, 4.000 lei ca profesor fără să predea

Nimeni nu poate garanta că Nistor și Hăncescu nu fac și jocuri politice, mai ales în aceste zile în care premierul Ciucă ar trebui să demisioneze, iar Marcel Ciolacu să îi ia locul. Liderul PSD a cerut oprirea negocierilor pentru noul guvern, tocmai pentru a rezolva problema salariilor profesorilor, problemă care ar trebui rezolvată de ministrul Muncii, Marius Budăi, subordonatul său politic. Nu e nevoie ca pământul să se oprească în loc până la rezolvarea cererilor profesorilor, ci doar să existe voință politică.

Citește și: EXCLUSIV Budăi dă 2.000.000€ subordonaților pentru „boli închipuite”. Pentru profesori nu are bani


Cele 3 scenarii pentru încetarea grevei profesorilor și cât de mult sunt influențate politic

Înghețarea anului

Este scenariul apocaliptic și aproape imposibil. Se vor împotrivi părinții, elevii, dar și mediul universitar. Universitățile trebuie „alimentate” cu absolvenții de clasa a XII-a. Este amenințarea supremă pe care sindicaliștii o pot folosi pentru a obține creșteri salariale maximale.

Creșteri de dimensiunea acelora obținute de medici prin Legea salarizării unitare din 2017 care le-a triplat lefurile. Din păcate pentru profesori, nu mai sunt banii de atunci.

Amânarea examenelor de bacalaureat și de evaluare națională

Ar fi vorba de o perioadă de cel mult câteva săptămâni.

Examenele pot fi amânate pentru iunie-iulie. Profesorii și sindicaliștii vor trebui să „suporte” presiunea părinților. Nu ar fi de mirare ca liderii sindicali, apropiați de PSD în trecut, să aștepte și să accepte oferta pe care le-o va face viitorul premier Ciolacu. În momentul de față, liderii sindicali - conștient sau nu - îl ajută electoral pe Ciolacu și îl pun (l-au și pus) pe Ciucă într-o poziție teribil de incomodă.

Scenariul cu „PSD salvator” ar duce la o încheiere a grevei săptămâna viitoare. Ciolacu ar fi în rolul de negociator șef. În acest scenariu, posibil că vor urma indexări clare ale salariilor profesorilor, cu procente din două cifre. Din păcate, propunerea făcută de guvern, acum, este foarte subțire, cu termene neclare.

Amânarea examenelor de bacalaureat și Evaluare națională nu ar fi o tragedie atât de mare. Acest lucru a fost anunțat de secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion. El a precizat, la Radio Actualități, că multor elevi li se pot încheia mediile.

„Dacă acțiunea de protest va dura o zi două, trei, atunci toate aceste lucruri sunt rezolvabile. Să nu uităm că începând de anul acesta mediile se încheie o singură dată pe an.

Prin urmare, în luna mai, când vorbim, avem acumulate note, calificative pe întreg anul școlar. Deci, tehnic, dacă vorbim de încheierea situației școlare n-ar trebui să fie o problemă. Evident, așa, cu două-trei săptămâni, chiar patru în minus, nu ne gândim încă la un astfel de scenariu. Niciodată n-am luat în considerare o acțiune de protest care să dureze atât de mult”, a spus Sorin Ion.

Încheierea grevei în această săptămână

Procentul profesorilor aflați în grevă este de 60-70%. Procentul va scădea, probabil, în fiecare zi.

Pe perioada grevei, dascălii nu primesc salarii. Există numeroase familii în care soțul și soția sunt profesori. Există și o mare neîncredere a profesorilor față de liderii sindicali, foarte îndreptățită. Mișcarea sindicală din Educație s-a implicat în jocuri politice și a fost recompensată pentru nemuncă tocmai de Ministerul Educației. Vezi link mai jos. 

Citește și: EXCLUSIV Ministerul Educației plătește 128 norme didactice sindicaliștilor care nu trec pe la școală

Dat fiind contextul schimbării premierilor și istoricul liderilor sindicali, încheierea grevei va fi influențată politic. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te