Între Ministerul Educației și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a fost semnat un contract colectiv de muncă la nivel de sector.
Citește și: Cea mai mare fraudă școlară din România: elevi de nota 4, absolvenți de 12 clase cu bac inclus
Detalii AICI
La articolul 94 se prevede posibilitatea ca „pentru participarea la procesul de monitorizare și evaluarea calității sistemului de învățământ sunt degrevate la nivel național cadre didactice, în echivalentul a 120 de norme/ posturi, la propunerea federațiilor sindicale semnatare ale prezentului contract”. Desemnarea se face de către liderul de sindicat (vezi facsimilul de mai jos).
Prin degrevarea de normă, acești profesori - sindicaliști primesc salariile de profesor integral (sau parțial), dar nu își țin orele integral (sau parțial). Cursurile profesorilor-sindicaliști vor fi susținute de alți profesori.
Marius Nistor este președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și beneficiază de o degrevare de normă. El a încasează 47.000 de lei deși nu predă la clasă la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”. Marius Nistor are o intensă activitate de sindicalist de unde a câștigat, anul trecut:
- 78.288 de lei de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”,
- 12.000 de lei de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (drepturi de proprietate intelectuală),
- 72.000 de lei de la Sindicatul salariaților din Învățământ,
În total, 162.288 lei, adică 13.524 lei pe lună. La care se adaugă aproape 4.000 de lei/lună ca profesor deși nu merge la cursuri.
Nistor: Participăm la procesul de monitorizare
Marius Nistor a explicat, pentru Newsweek România, că „degrevarea de normă de care beneficiez este reglementată de lege și de Contractul Colectiv de Muncă. Aceasta se acordă pentru toți liderii de sindicat ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ”.
Citește și: Tablouri și sculpturi furate din Anvers, descoperite în București
Marius Nistor a confirmat că va primi și anul acesta același salariu ca în 2020, de la liceul „Nicola Iorga”, dar unde nu va preda.
„În ceea ce privește salariul meu de la unitatea de învățământ, acesta va fi același și nu include gradația de merit, sporul de dirigenție sau alte drepturi pe care colegii le primesc. Salariul nu este condiționat de prezența la ore deoarece, prin degrevare, mi-am asumat să particip la procesul de monitorizare a sistemului de învăţământ și să reprezint membrii de sindicat în relația cu terții”, a explicat Nistor.
În situația lui Marius Nistor mai sunt și alți profesori: „La nivelul FSE „Spiru Haret“ sunt 44 de persoane degrevate, însă nu toate sunt degrevate de întreaga normă, ceea ce reprezintă 33,81 de posturi”.
Nistor: Statul nu ajută mișcarea sindicală
„Aceste degrăvări reprezintă, de fapt, singura susținere a statului român pentru organizațiile sindicale din învățământ. Așa cum partidele politice primesc fonduri de la Guvern pentru desfășurarea activității, așa și sindicatele ar trebui să fie susținute finaciar de către Stat. Acest lucru se întâmplă în toate țările europene. Pot spune că în România statul susține foarte puțin mișcarea sindicală în comparație cu alte state europene”, mai spune Nistor.
Funeriu a cerut abolirea degrevărilor
„Știați că... prin articolul 263 alineatul 10 introdus în Legea educației de trupa de plagiatori Ponta-LMP, statul plăteşte 125 de norme degrevate (vreo 8 milioane de lei anual) liderilor de sindicat? Adică liderii de sindicat nu predau dar iau salariul plin. Plus salariul de la sindicat. Oare profesorii adevărați nu se simt puțin fraieriți? Oare 160.000.000 de RON în 20 de ani de degrevări ajungeau pentru a nu mai avea toalete în curte?”, scria fostul ministru al Educației Daniel Funeriu în 2019.