Ce vrea să facă Burduja cu Casa Radio din București? Proiect amplu de regenerare urbană

DE Alin Crișan | 05.06.2024 - 18:41
Ce vrea să facă Burduja cu Casa Radio din București? Proiect amplu de regenerare urbană - Foto: INQUAM Photos/ Mălina Norocea
Ce vrea să facă Burduja cu Casa Radio din București? Proiect amplu de regenerare urbană - Foto: INQUAM Photos/ Mălina Norocea

Sebastian Burduja propune un proiect de regenerare urbană la Casa Radio, clădire neterminată situată în apropierea Dâmboviţei, în apropiere de Cotroceni, care să cuprindă o universitate de ştiinţe, laboratoare, centre de cercetare, cu tehnologii noi.

SHARE

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, propune un proiect de regenerare urbană la Casa Radio, clădire neterminată situată în apropierea Dâmboviţei, în apropiere de Cotroceni, care să cuprindă o universitate de ştiinţe, laboratoare, centre de cercetare, cu tehnologii noi, calculatoare cuantice, inteligenţă artificială.

"Aici suntem la Casa Radio. Este o pată de ruşine pe obrazul Bucureştiului, un loc care ar fi trebuit să fie o emblemă pentru acest oraş, o încercare eşuată de parteneriat public-privat, demarată la începutul anilor 2000, pe vremea Guvernului Năstase şi care în acest moment se află într-un litigiu la Tribunalul internaţional pentru genul acesta de litigii comerciale.

Ce vrea să facă Burduja cu Casa Radio din București? Proiect amplu de regenerare urbană

Statul român este dat în judecată de investitorul privat. Se cere un prejudiciu de peste 300 milioane de dolari. Ca primar general al Capitalei trebuie să ne asumăm şi repararea unor asemenea erori pe care administraţia din Bucureşti le-a făcut", a afirmat Burduja, la o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, "Casa Radio trebuie să renască" şi este necesar ca acest loc important pentru comunitate "să capete un nou sens".

El a spus că a ales ca la Casa Radio să se facă "cel mai mare proiect de regenerare urbană din ultimii 34 de ani din România, din toată epoca post comunistă".

"Am ales acest loc pentru că este important pentru Bucureşti, este aproape de campusurile universitare din zona domeniilor STEM, ştiinţele exacte atât de importante astăzi pentru viitorul omenirii, şi pentru că avem o datorie morală faţă de bucureşteni de recuperăm acest spaţiu şi să-l redăm comunităţii. (...)

Este un concept şi vom face un concurs de soluţii, vom organiza procedurile necesare, vom recupera acest important patrimoniu pentru Primăria generală şi pentru municipiul Bucureşti. Veţi vedea în imagini şi din datele prezentării cum va renaşte Casa Radio, cum va renaşte acest mare proiect pe care noi l-am şi branduit în Xpert Tech Academy of Bucharest sau pe scurt XTAB", a transmis Sebastian Burduja.

El a explicat că această investiţie va putea fi făcută şi în parteneriat public-privat.

"Aici vorbim de o mare investiţie, se poate face şi în parteneriat public-privat, nu trebuie să o facă doar Primăria pe banii ei. Într-adevăr, 100.000 de metri pătraţi˛ aproximativ, vor acomoda laboratoare, centre de cercetare, tehnologii noi, calculatoare cuantice, inteligenţă artificială şi aşa mai departe. Şi cred că, având în vedere că oraşul ăsta are cea mai importantă resursă deja şi anume oamenii, tinerii, talentele, este păcat să nu punem în valoare această resursă şi să nu-i dăm ocazia să reuşească la ei în ţară", a transmis liberalul.

Conform acestuia, situaţia juridică a Casei Radio poate fi rezolvată şi statul român poate să recapete în termen foarte scurt acest teren pe care l-a dat în concesiune până în 2049, iar, în paralel, procesul se va judeca la Tribunalul internaţional unde România are şanse "bune" de câştig.

Arhitectul Lucian Pîrvulescu, care a realizat conceptul proiectului, a precizat că acesta cuprinde renovarea Casei Radio unde va funcţiona o universitate de ştiinţe, laboratoare, fiind prevăzute şi spaţii de plimbare şi de recreere, pentru expoziţii, muzee, săli de cinematograf şi cafenele, spaţii de birouri sau un hotel, cămin pentru studenţi. Clădirea universităţii urmează să fie prevăzută cu panouri solare, conceptul fiind de energie zero. "Ar trebui ca acest spaţiu să fie un spaţiu multicultural şi să fie un pol de interes al oraşului Bucureşti şi un hub cultural", a spus arhitectul. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te