Ce abateri a găsit Comisia Juridică în cazul senatoarei Diana Șoșoacă și de ce nu a pedepsit-o

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 21.04.2021 - 21:18
Ce abateri a găsit Comisia Juridică în cazul senatoarei Diana Șoșoacă și de ce nu a pedepsit-o. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Comisia Juridică a Senatului a constatat că Diana Șoșoacă a încălcat în mod repetat regulamentele Parlamentului și conduita aferentă unui demnitar. În raportul înaintat Biroului Permanent, colegii ei senatori arată care sunt dovezile pentru sancționarea acesteia.

SHARE

Sesizarea depusă de PNL privind-o pe Diana Șoșoacă a vizat faptul că senatoarea nu ar fi respectat normele de conduită civilizată și disciplină parlamentară, în conformitate cu regulamentul Senatului, nu ar fi respectat regulile de protecție sanitară și ar fi instigat la ură. 

Liberalii au acuzat-o pe Diana Șoșoacă că și-a exercitat abuziv mandatul de senator, a avut un comportament injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar. 

Sesizarea a fost semnată de liderul grupului parlamentar PNL din Senat, senatorul Virgil Guran, și de Alina Gorghiu, vicepreședintă a Senatului și senator PNL, în numele senatorilor PNL;

Faptele vizate au fost săvârșite în intervalul 10 martie – 31 martie 2021, în cadrul ședințelor de plen și al ședintelor de declarații politice, întrebări și interpelări desfășurate în Senat, în intervalul sus mentionat, potrivit programului de lucru aprobat de plenul Senatului, potrivit raportului Comisiei Juridice a Senatului, consultat de Newsweek România.

Comisia Juridică din Senat a dezbătut sesizarea în 4 ședințe.

Cum s-a apărat Diana Șoșoacă

Senatoarea a trimis Comisiei Juridice un răspuns în care susține că sesizarea împotriva ei este parte dintr-un complet menit să o discrimineze, să o hărțuiască și să-i aducă acuzații nefondate, doar pentru că emite opinii cu care partidele din coaliţia de guvernare nu sunt de acord.

„În acest context vă anunţ că voi sesiza pe lângă instituţiile statului român, inclusiv instituţiile internaţionale cu prerogative în apărarea drepturilor omului, mai ales cu privire la discriminarea subsemnatei pe criterii de religie şi etnie, cu privire la exprimarea unor opinii de specialitate  juridică, având în vedere ca subsemnata sunt de profesie avocat, dar şi cu privire la declaraţiile politice pentru care niciun om politic nu poate răspunde în niciun mod, încălcarea dreptului la libera exprimare şi libertatea de opinie”, a scris Diana Șoșoacă în scrisoarea atașată la raport.

Senatoarea a repetat că va cere ajutor internațional, cu privire la „linșajul” la care este supusă. 

„Subsemnata fiind supusă oprobiului mediatic, încălcându-se grav dispoziţiile legale atât ale Statutului Senatorilor, cât şi cele Constituţionale, precum şi cele cu privire la discriminare, dreptul la libera exprimare şi libertatea de opinie, fiind supusă deja judecăţii la televiziuni, înainte de a fi chemată în faţa Comisiei Juridice, iar faţă de opiniile PNL, USR şi UDMR exprimate în spaţiul public raportat la aceasta, consider că deja v-aţi antepronuntat, mai ales că aceste partide deţin majoritatea în Comisia juridică şi Senat”, a insistat Diana Șoșocacă.

 

Citește și: Ciolacu: „Clotilde Armand a pierdut alegerile”. De ce nu e adevărată informația

Ce dovezi au prezentat colegii senatori ai Dianei Șoșoacă

Dovezile pe care le-a adus PNL în sesizare au fost constituite din stenogramele scrise ale ședințelor plenului, cât și sub forma de înregistrări audio-video publicate pe site-ul Senatului.

Comisia a apreciat că, încă de la începutul mandatului, conduita Dianei Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabilitățile care îi incumbă în calitate de reprezentant ales al poporului.

„Din cuprinsul stenogramelor ședințelor de plen atașate prezentului raport rezultă că senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă nu și-a însușit și nu dorește să respecte în exercitarea prerogativelor de senator, conduita parlamentară corepunzătoare demnității sale. În sensul celor expuse, redăm exemplificativ următoarele pasaje din luările de cuvânt ale senatoarei în cadrul  Plenului Senatului:

i) În ședința de plen a Senatului din 22 martie 2021, doamna Iovanovici-Șoșoacă ia cuvântul, la punctul 26 de pe ordinea de zi și deturnează tema dezbaterii de la proiectul de lege supus plenului.

«Doamna Anca Dana Dragu: Are cuvântul doamna senatoare Iovanovici-Șoșoacă, senator neafiliat.

Vă rog, doamna senatoare, aveți un minut. (Discuții.)

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: Nici nu-mi trebuie… nu-mi trebuie nici mască, nici mai mult de un minut!

Sunteți Guvernul asasin economic al României! Nimeni nu și-a putut permite vreodată să-și bată joc de România mai mult decât o faceți dumneavoastră! Sunteți o putere obedientă a unor vestici! Să nu ne amintim de domnul Cîțu.

Intrăm în Schengen? Care-i prețul? Portul Constanța. De ce? Pentru că Rotterdamul trebuie să strălucească, pentru că, dacă ar fi Constanța, ar depăși Rotterdamul. Ați distrus absolut tot ce însemnă economie națională în 15 luni. Unde sunt banii de retehnologizare? Nu mai aveți acum ce să vă băgați în buzunare? Care-i șpaga pe care dumneavoastră o luați pentru vânzarea tuturor activelor companiilor strategice?

Să vă fie rușine pentru asasinatul economic, pentru faptul că v-ați bătut joc de România! Vă bateți joc…» a vorbit Diana Șoșoacă.

După întreruperea microfonului, doamna Iovanovici-Șoșoacă continuă să vorbească, împiedicând activitatea plenului. Pe înregistrarea video a ședinței din 22 martie 2021, în intervalele 1:28:58 – 1:29:30 și 1:30:40 – 1:31:20, se observă că doamna senator își urmează monologul, pe un ton ridicat, până când președinta Senatului solicită chestorilor să facă ordine în sală”, se arată în raportul Comisiei Juridice. 

Stenograma ședinței de plen a Senatului din 29 martie 2021 cuprinde mențiuni repetate despre „rumoare, discuții”, iar înregistrarea video arată că, după întreruperea microfonului (la minutul 37.00), în sala de plen, doamna Iovanovici-Șoșoacă împiedică desfășurarea activității plenului (la minutul 41:28 se adresează chiar din bancă) până la minutul 42.13, după ce președinta Senatului solicită intervenția chestorilor.     

Membrii Comisiei au apreciat cu privire la conduita senatoarei că aceasta încalcă în mod repetat dispozițiile Statutul deputaţilor şi al senatorilor, care prevede că „drepturile şi libertăţile se exercită în limitele conţinutului constituţional şi legal al mandatului de deputat sau de senator şi numai în formele şi cu procedura prevăzute în regulamentul fiecărei Camere şi în Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.”

„Pentru identificarea elementelor constitutive ale abaterilor de la deontología parlamentară, membrii Comisiei au avut în vedere următoarele obligații corelative exercitării drepturilor politice specifice prevăzute de art. 34 din Statutul deputaților și senatorilor, de către un senator, inclusiv pentru exercitarea dreptului la cuvânt și a libertății de exprimare

Prin urmare, membrii Comisiei apreciază că doamna senator Iovanovici-Șoșoacă a manifestat o conduită în exercitarea unor drepturi politice cu încălcarea obligațiilor regulamentare corelative antereferite, iar faptele sesizate care au generat perturbarea activității parlamentare atât în plenul Senatului, cât și în Comisia juridică, împiedicând desfășurarea regulamentară a ședințelor de plen / de comisie, intră în sfera abaterilor disciplinare reglementate prin art. 51 alin. (a), (b), (c) și (d) din Statutul deputaţilor şi al senatorilor”, se precizează în document.

Citește și: Cristi Borcea recunoaște: „Am patru copii concepuți în detenție. Nu am fost la camera nupțială”

Abateri privind purtarea măștii

Membrii Comisiei au identificat în cuprinsul stenogramelor ședințelor Senatului apeluri repetate adresate de președintele de ședință senatoarei pentru a purta o mască de protecție corespunzătoare pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2. 

Diana Șoșoacă nu a dat curs solicitării folosind argumente negaționiste față de fenomenul pandemic și minimalizând rolul măsurilor de protecție sanitară adoptate de autorități pentru protejarea sănătății cetățenilor, susține Comisia Juridică.

„Doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a prezentat președintelui Senatului, președintelui de ședință a plenului sau președintelui Comisiei Juridice un înscris medical emis conform legii de autoritatea prevăzută în Ordinul OMS nr. 874/81/2020 care să ateste exceptarea domniei sale de la purtarea unei măști de protecție anti-Covid-19 pe motiv că purtarea măștii i-ar afecta capacitatea de oxigenare ca urmare a unor boli preexistente. 

Totodată, în exercitarea dreptului la susținerea declarațiilor politice și adresarea de întrebări sau interpelări, doamna senator Iovanovici Șoșoacă manifestă consecvent de la tribuna Senatului, o atitudine negaționistă a pandemiei (reflectată în exprimări precum: «așa-zisă pandemie»/ «plandemie» / «mascarada pandemică numită COVID-19») și folosește un discurs public prin care instigă populația la nerespectarea măsurilor de protecție sanitară  pentru prevenirea și combaterea  Covid-19”, menționează raportul.

Totuși, afirmațiile făcute în calitatea de senator sunt de natură să producă efecte de vulnerabilizare a populației dezinformate în fața pandemiei, au considerat membrii Comisiei Juridice.

Ce au mai considerat senatorii că au fost abateri ale Dianei Șoșoacă:

- Informațiile greșite transmise de aceasta, cum ar fi neautorizarea Ivermectinei în România „în condițiile în care alte state europene au autorizat-o, de exemplu, Franța, iar Statele Unite o folosește în tratarea cu succes a SARS-CoV-2 (COVID-19)” (conform întrebării cu obiectul „Posibilitatea acceptării și aprobării tratamentelor anti-COVID” din 31 martie 2021), pot avea un impact major, în lipsa unei informări suplimentare, în cazul în care determină auto-tratamentul cu soluții destinate uzului animal. În acest caz, nici Franța[3], nici SUA[4] nu au autorizat un astfel de tratament, ci dimpotrivă, au avertizat populația să nu îl folosească, totuși publicul care vizualizează  înregistrarea video (34.500 de urmăritori) poate fi influențat în a folosi această informație.

- În Declarația politică din 10 martie 2021 - „Crimele din spitalele din România în timpul pandemiei COVID-19”, invocarea cazului izolat de la ATI Sibiu și generalizarea e de natură să decredibilizeze întregul corp medical: „Marii salvatori s-au transformat în criminali cu sânge rece.

Nu sunt toți medicii astfel, dar faptul că acceptă ca astfel de fapte să se petreacă lângă ei fără să ia atitudine, fără să solicite intervenția organelor de cercetare penală îi face complici la omor calificat. În fapt, este genocid (…) Ne întrebăm: câți bani costă viața unui om? Ce sume sunt plătite medicilor (…) pentru a omorî un om cu zile în România? (…) Medicii nu comunică nici cu pacienții, pentru că nu au cu cine, îi sedează continuu, dar nici cu familiile acestora, deși sunt obligați să o facă, având un interval de două ore afectat acestei activități. (...)Se știe foarte clar, când ajungi la ATI și ești intubat, cale de întoarcere nu mai ai, moartea este sigură.”

- Pentru discursul de incitare la nerespectarea regulilor de protecție sanitară precum cel suținut de doamna senator Iovanovici-Șoșoacă în data de 7 aprilie 2021 și publicat pe canalul YOUTUBE al Senatului, furnizorul media on-line a decis ștergerea înregistrării video a acestui discurs și îndepărtarea conținutului media al doamnei senator Iovanovici Șoșoacă apreciind că doamna senator a încălcat regulile și recomandările stabilite de autoritățile naționale în domeniul sănătății sau de Organizația Mondială a Sănătății:”Conținutul dvs Diana Iovanovici Șoșoacă, din 7 aprilie 2021, a fost scos de pe site-ul YOUTUBE din cauza încălcării Ghidurilor Comunității noastre. Pentru că aceasta este prima abatere, acesta este doar un avertisment.

YOUTUBE nu permite conținut care contestă eficiența măsurilor autorităților naționale luate conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) referitoare la distanțarea socială și la autoizolare, care ar putea determina oamenii să acționeze împotriva lor.”

Membrii Comisiei juridice au arătat în cadrul dezbaterilor că nu au competența legală sau regulamentară de a sancționa un senator pentru nepurtarea unei măști de protecție sau pentru purtarea unei măști necorespunzătoare, această atribuție revine unor alte autorități și instituții competente.

Prin urmare, s-au limitat doar la constatarea nerespectării unor prevederi legale în vigoare care obligă la purtarea unei măști de protecție în spații publice închise pentru a preveni și combate răspândirea noului coronavirus.

 

Instigare la ură

Comisia Juridică a luat în considerare recomandările și studiile la nivel european care atrag atenția asupra discursului care incită la ură, care fiind susținut de un orator care este și reprezentant al poporului poate avea repercusiuni extrem de grave. Incriminarea discursului care incită la ură sancționează oratorul pentru că folosește ura pentru un scop subsecvent care constă, de obicei, în a-i determina pe alții să urască un anumit grup sau pentru a încuraja audiența să-l discrimineze.

„Potrivit conținutului luărilor de cuvând în plen, conduita, forma de exprimare și ideile promovate de Doamna senator Iovanovici-Șoșoacă au un carácter incitator și se bazează pe prejudecăți împotriva unor categorii de persoane, însă tocmai atacurile repetate împotriva unui anumit grup, fie ele și indirecte, duc la o acumulare graduală a prejudecății în rândul electoratului.

Efectele sunt cu atât mai grave cu cât ele se propagă foarte rapid în mediul online.

În ședința de plen a Senatului din 22 martie 2021, la punctul 28 al ordinii de zi, au existat manifestări discriminatorii împotriva minorităților. Doamna Iovanovici-Șoșoacă creează, la nivel discursiv, antiteza între români și orice altă etnie sau categorie socială protejată de lege: 

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: Apărăm toate categoriile sociale, apărăm toate etniile. Când îi apărăm pe români?

Declarațiile politice ale doamnei senator Iovanovici-Șoșoacă conțin remarci la adresa comunităților minoritare.

Astfel în data de  24 martie 2021 în cuprinsul Declarației politice «Campania de denigrare a specialiștilor care găsesc soluții pentru eradicarea pandemiei de sars-cov-2», doamna senator manifestă o atitudine profund xenofobă care duce în derizoriu acțiunile Germaniei naziste împotriva evreilor și care delegitimizează votul democratic exercitat de cetățenii din Timișoara («oraș (…) ajuns pe mâna»): «În acest sens trebuie să menționez Timișoara, oraș martir ajuns pe mâna lui <Heil Friț!>, un antiromân, reprezentant de seamă al neomarxismului și globalismului și al noii orânduiri de sorginte neo-fascistă.

Acolo nu mai este mult și se înființează lagăre de exterminare pentru cei care nu sunt de acord cu Friț (…)», menționează raportul Comisiei Juridice, consultat de Newsweek România.

Comisia Juridică a ajuns la concluzia că discursul public al Dianei Șoșoacă și repetatele încălcări ale prevederilor legale și regulamentare, în timpul ședințelor plenului, sunt în măsură să creeze precedente periculoase în România, mai ales în context pandemic.

Nerespectarea legilor și a regulamentelor atât în Parlamentul României și, în general, în aparițiile publice reprezintă un exemplu negativ și influențează cetățenii de bună-credință să acționeze prin încălcarea acelorași reguli similar demnitarului în cauză, deși cetățenii nu beneficiază de privilegiile imunității parlamentare, acordate tocmai în virtutea unei responsabilități sporite pe care un demnitar ales o are.

Majoritatea membrilor Comisiei au apreciat și susținut prin votul lor favorabil, că prin conduita ofensatoare, comportamentul inadecvat și utilizarea termenilor injurioși și ofensatori în cadrul Senatului, Diana Șoșoacă încalcă deontologia parlamentară, normele de conduită, demnitatea funcției și solemnitatea activităților parlamentare desfășurate în plenul Senatului.

Majoritatea membrilor Comisiei au apreciat și susținut prin votul lor favorabil că faptele doamnei senator Iovanovici – Șoșoacă se subscriu abaterilor disciplinare

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te