CCR a admis existenţa unui conflict între Parlament şi Parchet în legătură cu protocoalele cu SRI

DE Mircea Marian | Actualizat: 17.01.2019 - 12:28

CCR a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic între Ministerul Public şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI.

SHARE

Decizia ar fi fost luată cu șase voturi „pentru” și trei voturi „împotrivă” (Livia Stanciu, Daniel Morar și Ștefan Minea, potrivit G4Media), potrivit unor surse din CCR.

Decizia nu produce efecte asupra sentințelor pronunțate până acum, ci Înalta Curte, celelalte instanțe și Parchetul General vor verifica doar cauzele aflate în curs (urmărire penală și trimitere în judecat) în ce măsura s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materială și calitatea organului de urmărire penală.

CCR a declarat neconstituțional în integralitate protocolul încheiat între Parchetul general și SRI în 2009 pe motiv că nu avea bază legală.

În ceea ce privește protocolul dintre Parchet și SRI încheiat în 2016 a fost declarat parțial neconstituțional, și anume art. 6 alineatul 1, art. 7 și articolul 9. Judecătorii au constatat că acest protocol are bază legală, fiind încheiat în temeiul unei ordonanțe de urgență.

Decizia a fost amânată de mai multe ori până acum. 

Deputatul USR Stelian Ion a precizat, pentru Digi24, că judecătorii au admis doar parțial sesizarea făcută de PSD și că actuala putere nu și-a atins obiectivul de a se ajunge la desființarea tuturor hotărârilor judecătorești din dosarele care îi vizează. 

„Trebuie să observăm faptul că această decizie nu invalidează toate hotărările date (...) Se lasă la aprecierea instanțelor de judecată să stabilească (...). Vom vedea care sunt efectele. Admițând că a fost admisă parțial sesizarea lui Dragnea, chiar dacă a fost parțial pozitivă, nu cred ca au ajuns acolo unde ar fi vrut puterea actuală, adică să desființeze toate hotărârile din dosarele în care au fost inculpați”, a declarat Stelian Ion. 

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean nu e la fel de optimist. „În mod normal, legiuitorul ar trebui să intervină, o astfel de situație nu a mai fost și nu este reglementată, iar consecințele pot fi de la caz la caz. Decizia era de așteptată, pentru că semnatarii protocoalelor nu aveau cum să facă urmărire penală. Sigur că e complicat, dar ce e ușor în lumea asta. Aici s-ar putea rezolva problema printr-o ordonanță, că altfel fiecare judecător va face cum crede el de cuviință", a declarat Augustin Zegrean la România TV.

Citește și Turcan: Judecătoarea CCR care l-a ajutat pe Dragnea, candidat PSD la europarlamentare

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.