Turcan: Judecătoarea CCR care l-a ajutat pe Dragnea, candidat PSD la europarlamentare

DE Alexandru Pop | Actualizat: 07.11.2018 - 18:46
Maya Teodoriu este acuzată de Raluca Turcan de conflict de interese. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Raluca Turcan, a declarat pentru G4Media.ro că judecătorul raportor în speța privind conflictul dintre Parlament și Curtea Supremă pe tema completurilor de 5 judecători va fi răsplătit cu un loc pe listele PSD la alegerile europarlamentare

SHARE

„Situația e complicată. Avem instituții ale statului care acționează exclusiv la comanda și în folosul liderului absolut Liviu Dragnea. Mă refer aici la Parlament, Guvern, ministere. Mai multe comentarii voi face după ce va fi prezentată argumentația CCR și calea de urmat indicată. Dar cred că mai trebuie clarificată o informație care circulă în mediul politic, și anume că judecătorul raportor al acestei spete, de conflict constituțional între Parlament și Guvern, va fi candidat pentru PSD la europarlamentare”, a declarat prim-vicepreședintele PNL, pentru G4Media.

Potrivit jurnaliștilor, judecător raportor a fost Maya Teodoroiu, numită la CCR în februarie 2014 pe restul de mandat lăsat liber de fostul judecător Toni Greblă, trimis la acea vreme în judecată de DNA pentru acuzații de corupție, ulterior achitat în primă instanță. 

Maya Teodoroiu a fost propusă și susținută de PSD pentru postul de judecător CCR. Îi expiră mandatul în decembrie 2021 și, potrivit unei decizii a Curții Constituționale din martie 2018, acesta nu va putea fi reînnoit.

CCR a admis joi, cu 7 voturi „pentru” și 2 voturi „împotrivă” sesizarea premierului Viorica Dăncilă privind completul de 5 judecători de la Înalta Curte: există conflict între Parlament și Curtea Supremă, au declarat surse din CCR pentru G4Media.ro. Potrivit surselor citate, împotriva deciziei majoritare au votat judecătorii Livia Stanciu și Ștefan Minea.

Decizia de azi a Curții Constituționale are o miză majoră pentru Liviu Dragnea, cel care a cerut public Guvernului în repetate rânduri să atace la CCR modul în care Înalta Curte a constituit completul de 5 care judecă apelul său la sentința de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare din dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman.

Judecătorii constituționali au decis că Înalta Curte se află în ilegalitate din 2014, când a decis să nu respecte prevederea din legea 303/2004 privind compunerea completurilor de 5 judecători. Actul normativ spune că toți cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorți, or ÎCCJ a decis ca doar 4 dintre ei să fie aleși astfel.

În urma deciziei CCR de azi, Înalta Curte „va trebui să procedeze de îndată la alegerea prin tragere la sorți a tuturor judecătorilor din completurile de 5”.

Citește și Nou răgaz pentru Dragnea. CCR a admis sesizarea privind completele de judecată de la Curtea Supremă

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.