Cât îți ia CNA-ul pentru un linșaj televizat

DE Mircea Marian | Actualizat: 07.07.2020 - 20:16
Mugur Ciuvică este unul dintre personajele care aruncă cele mai multe fake-news despre Kövesi și DNA

Consiliul Național al Audiovizualului – condus acum de o fostă consilieră a grupului PSD din Camera Deputaților, Monica Gubernat – a fost tolerant și în 2019 cu derapajele mediatice de la televiziunile apropiate principalului partid de guvernământ.

SHARE

În schimb, CNA a luat o măsură neobișnuit de dură împotriva postului Realitatea TV, pentru modul în care a prezentat represiunea împotriva manifestanților din 10 august 2018: postul a fost obligat să-și întrerupă emisia pentru zece minute.

În 2018, televiziunea cu cele mai multe sesizări a fost Antena 3, cu aproape 1.500 de reclamații.

Locul II a fost ocupat de România TV, cu peste 290 de sesizări, urmată de Realitatea TV cu aproximativ 140 de sesizări. Ultimele două locuri au fost ocupate de B1 TV și Digi 24, fiecare cu peste 30 de sesizări.

În ceea ce privește amenzile aplicate în 2018, situația a fost astfel: Realitatea TV – 220.000 de lei, Antena 3 – 150.000 lei, B1 Tv – 130.000 lei și România TV – 100.000 de lei.

Newsweek România s-a uitat peste deciziile luate de CNA în primele luni ale anului 2019 și a ajuns la concluzia că un linșaj mediatic te costă, de obicei, o somație din partea acestui consiliu, mai ales dacă televiziunea aparține unui mogul apropiat puterii.

Deciziile se iau la luni distanță de încălcarea legislației audiovizualului, iar recidivele nu se pedepsesc gradual, în creștere de la o abatere la alta.

Mihai Gâdea nu îl oprește niciodată pe Mugur Ciuvică atunci când acesta aruncă fake-news despre Kövesi și DNA

Stenogramele dezbaterilor televizate, publicate de CNA, arată momente halucinante: invitați care înjură sub privirea indiferentă a moderatorului, limbaj suburban sau amenințări cu bătaia.

Un caz special este cel al radioului Trinitas, unde un invitat, la acel moment preot și prodecan al Facultății de Teologie, a descris cu multă acuratețe traseul unui spermatozoid, explicând astfel de ce o femeie rămâne gravidă după un viol doar dacă i-a plăcut. 

Pe de altă parte, CNA a reacționat foarte prompt la o solicitare a Antenei 3 și a cerut jandarmilor să-i protejeze pe angajații acestui post, când se află pe teren.

Kövesi, sadică și iubăreață

Previzibil, persoana care s-a bucurat de cea mai multă atenție din partea Antenei 3 și a RTV a fost Laura Codruța Kövesi, fosta șefă a DNA.

Consiliul Național al Audiovizualului a analizat mai multe emisiuni în care aceasta a fost atacată, dar n-a dat decât somații. Iată un dialog din studioul Sinteza Zilei:

Mugur Ciuvică: Mai e chiar şi celebra Kövesi care a luat-o în mână, practic, la Bruxelles.

Mihai Gâdea: În freză, să zicem.

Mugur Ciuvică: Vă gândiţi... Da... Adică, practic, n-a luat-o în... scris.

Mihai Gâdea: Continuaţi!

Mugur Ciuvică: A luat-o, da, aşa... oral.

Mihai Gâdea: Cum?

Mugur Ciuvică: Că la oral a... La oral a... a excelat doamna. Păi, nu? Nu aşa e? N-am văzut cu toţii? Nu erau toţi...

Mihai Gâdea: La oral a căzut?

Mugur Ciuvică: Nu, la oral a excelat... la oral“.

Deși limbajul licențios folosit de invitat era evident, iar moderatorul l-a încurajat în această direcție, CNA n-a sancționat Sinteza Zilei decât cu un banal avertisment.

O discuție asemănătoare a avut loc la RTV, unde, pe baza acuzațiilor unei foste procuroare inculpate de DNA și condamnate, s-a vehiculat știrea că fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție ar fi avut o relație cu ofițerul SPP care o păzea și, împreună, s-ar fi dus în Africa de Sud.

Victor Ciutacu și-a exprimat indignarea față de faptul că Laura Codruța Kövesi „se dă în bărci“ cu un ofițer SPP - Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În timpul dezbaterii de pe postul fugarului Sebastian Ghiță, pe ecran rulau titluri de genul: „Școala de tortură Kövesi“, „Sistemul torturii implementat de Kövesi la DNA“ sau „Cum a fost prinsă Kövesi cu SPP-istul de serviciu“.

Moderatorul emisiunii, Victor Ciutacu, și-a exprimat indignarea față de faptul că Laura Codruța Kövesi „se dă în bărci“ cu un ofițer SPP.

Victor Ciutacu: Doamnelor, domnilor, nu cred că ați văzut la mine în emi­siune subiecte care țin de viața personală a subiecților, însă întrebarea mea este, OK, doamna Kövesi e o femeie liberă să se dea în bărci cu cine consideră, nu contează dacă era măritată sau nu, dar pe banii noștri? Era în delegația oficială în Africa de Sud împreună cu SPP-istul din dotare care bănuiesc că nu a venit cu bani de la teșcherea să își plătească avionul și cazarea“.

CNA a mângâiat RTV doar cu o somație.

Totuși, Consiliul Național al Audiovizualului a aplicat Antenei 3 o amendă de 10.000 de lei când a afirmat despre Kövesi – pe care a denumit-o „mama abuzurilor“ - că ar vrea să fugă din țară.

Și judecătorul Cristian Danileț, vechi client al televiziunilor deținute de moguli, a fost ținta unui scurt linșaj mediatic, la RTV, finalizat cu o somație din partea CNA. Moderatorul emisiunii, Victor Ciutacu, a preluat acuzațiile unei avocate, Ingrid Mocanu, împotriva acestui magistrat, fără ca vreun jurnalist de la RTV să ceară și opinia lui Danileț.

Victor Ciutacu: Doamna avocat Ingrid Mocanu, o cunoașteți, doamna aia bătăioasă, tocmai a ieșit aseară și ne-a lămurit în direct că domnul Vasilică Dănileț, liderul spiritual al intelectualilor, a făcut trafic de influență să-i libereze Băsescu din pușcărie pe doi traficanți de droguri și că au și ieșit. Hai să ne aducem aminte ce a spus doamna Mocanu, să vă prezentăm și personajele care într-adevăr au apărut în Monitorul Oficial sub augusta semnătură a domnului Băsescu, cel care nu grația pe nimeni“.

Ghiță ne ia cu bâta

În perioda de dinainte de alegerile pentru Parlamentul European, patronul RTV Sebastian Ghiță își anunțase dorința de a deschide listele de candidați ai Partidului România Unită. În acest context, a redevenit activ politic și, din refugiul său din Serbia, făcea declarații telefonice la postul pe care-l deținea.

Sebastian Ghiţă: Va veni curând momentul. Dacă îi mai prindem pe străzi pe bandele Rezist, cum i-am văzut astăzi la Ministerul Justiţiei, s-ar putea să se întâlnească cu nişte cetăţeni de la Partidul România Unită care să le dea nişte şuturi în fund. Şi să-i trimită acasă. Că dacă Poliţia nu-i trimite acasă, o să-i trimitem noi. Asta nu-i democraţie!

Victor Ciutacu: Şi staţi un pic... faceţi ca-n Brazilia? Faceţi nişte patrule civile care să pedepsească ce nu pedepseşte forţa legii?

Sebastian Ghiţă: Facem ca oriunde (...) Ne asumăm, domnu’ Chirieac. Ne asumăm. Dacă-i vom mai prinde... N-am ştiut şi nu ştim, da suntem atenţi şi cum îi vom prinde pe străzi bătând vreun ministru, distrugând instituţii, sărind pe gardurile Parlamentului, o să le dăm o mamă de bătaie! Să plece la ei acasă! Să ne lase în pace“!

Amenințările lui Ghiță au atras peste 540 de sesizări la CNA. Consiliul i-a reproșat moderatorului, Victor Ciutacu, că, în loc să-și controleze invitatul, îl ajuta. Amenda dată RTV a ajuns la doar 15.000 de lei.

Armonie între Dragnea și Dumitrescu

În campania electorală, Liviu Dragnea putea spune ce dorea la Antena 3, întrucât moderatorul doar se prefăcea că-i cere dovezi.

Dezlănțuit la începutul unei campanii pe care PSD urma să o piardă dezastruos, fostul președinte al acestui partid arunca insulte în toate direcțiile.

Răzvan Dumitrescu este soldat fidel al lui Dan Voiculescu

Liviu Dragnea: Cine să ne reprezinte la Bruxelles? Ăștia? Bătăușii ăștia? Că ăștia sunt niște bătăuși, niște bătăuși. În frunte cu Cioloș, securist, care a bâlbâit-o două luni de zile, că nu știa unde a făcut armata și când era de domeniul evidenței că a făcut-o la Securitate și că a fost gardianul Doinei Cornea, acuma o bâlbâie? Că era și el la un colț de stradă și nu știa pe cine păzește. Ăștia să ne reprezinte la Bruxelles? Cine vrea lucrul ăsta, să-i voteze cu dragă inimă.

Răzvan Dumitrescu: Domnul președinte Iohannis, în ultima vreme, a cam blocat tot: a atacat la Curtea Constitu­țională și ceea ce Curtea verificase deja, a... n-a numit miniștri, a atacat, a făcut, bun... deci, e clar. Ok. Ce se întâmplă?

Liviu Dragnea: Așa face, un om disperat așa face, pune și bătăuși să vină după noi.

Răzvan Dumitrescu: Ei, asta nu puteți demonstra că sunt puși de Iohannis. Aveți probe în sensul ăsta?

Liviu Dragnea: Dar mă oprește cineva să cred?

Răzvan Dumitrescu: A, nu“.

CNA a recurs din nou la celebra somație, așa cum a procedat și când Mihai Gâdea i-a insultat pe jurnaliștii Dan Tapalagă și Cristian Pantazi.

„Mihai Gâdea: Și acolo, totuși, foarte interesant, gestul asumat al președintelui dintre toți jurnaliștii români și-a pus desigur doi țucălari să-i pună întrebări dar unul dintre ei era de la un site care îl înjurase foarte tare pe omul lângă care stătea Klaus Iohannis, președintele Statelor Unite. Era, cum îl chema, Pantazi, care e cu Tapalagă, care Tapalagă îl înjură pe...“.

Moment de bucurie: Mazăre a evadat!

RTV a făcut istorie, în primăvara acestui an, anunțând că Radu Mazăre a evadat dintr-o închisoare din Madagascar, de unde urma să fie extrădat în România.

Până la urmă, informația s-a dovedit a fi falsă, iar RTV a primit încă o somație pentru că le-a sugerat teles­pectatorilor că informația este reală, deși nu fusese verificată. Transcrierea emisiunii arată bucuria nedisimulată a invitaților din studio.

„Bogdan Chirieac: Şi când văd că autorii dezastrului din România sunt bine mersi şi în libertate şi nu pot fi atinşi nici măcar cu o floare, lăsaţi-mă nu să mă bucur, dar măcar să nu mă întristez că a evadat Mazăre din puşcăria din Madagascar.

Sunt convins că doamna Ana Birchall, (...) cu mâna pe paloş, va şti să îl aducă înapoi în Rahova, dar, deocamdată lăsaţi-mă să nu fiu trist, nu vreau să fiu ipocrit.

Dan Andronic: Vreau să vă spun că şi eu am vrut să verific informaţia că Radu Mazăre a evadat, n-am primit niciun răspuns, ceea ce mă face să cred că ştirea e reală, pentru că o infirmare este mult mai simplă decât o confirmare“.

RTV a mai fost, în 2019, sancționat de CNA
pentru că a prezentat
imagini
de la înmormântarea folcloristului Liviu Vasilică,

imagini care sugerau că acesta abia murise,
deși el decedase în 2009

RTV a mai fost, în 2019, sanc­ționat de CNA pentru că a prezentat imagini de la înmormântarea folcloristului Liviu Vasilică, imagini care sugerau că acesta abia murise, deși el decedase în 2009. Pe ecran rulau titluri precum: „Ministrul Carmen Dan a venit cu lumânări și flori“ sau „Îi vedeți pe Veta Biriș și Furdui Iancu lângă sicriu“.

Lungul drum al spermatozoidului

Un moment aparte chiar și pentru peisajul audiovizual din România s-a petrecut la postul de radio al Patriarhiei Române, Trinitas, unde preotul Vasile Răducă, prodecan al Facultății de Teologie, s-a străduit să explice științific că dacă o femeie rămâne gravidă în urma unui viol, înseamnă că i-a plăcut.

Iată cum explică preotul Răducă, în direct la Radio Trinitas, traseul spermatozoidului:

Vasile Răducă: Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul.

Drumul pe care spermatozoizii îl duc spre a întâlni ovocitul care se găsește în trompele falopiene, este un drum anevoios pentru spermatozoizi, care reușesc să penetreze peretele ovocitului la distanță de câteva ore - chiar 30 de ore (...)

Vă rog să rețineți: când e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimțit persoanele respective sau sunt în imposibilitatea de a interveni, prin măsuri igienice, încât să facă de așa manieră încât spermatozoizii să nu atingă ovocitul, care stă acolo, așa, ca-ntr-o floare, în trompele falopiene“.

Postul a fost sancționat cu somație. Vasile Răducă a fost scos din funcția de prodecan al Facultății de Teologie, dar rămâne preot la Biserica Kretzulescu.

CNA cheamă Jandarmeria pentru Antena 3

În martie 2019, directorul editorial al Antenei 3, Adrian Ursu, a scris CNA, plângându-se că membrii mișcării #rezist au tulburat transmisiunile în direct ale acestui post.

CNA, printr-un vot foarte strâns, de șase contra cinci, a decis să ceară Jandarmeriei să îi protejeze pe jurnaliști.

PLÂNGĂCIOS Adrian Ursu s-a plâns la CNA că membrii mișcării #rezist au tulburat transmisiunile în direct ale acestui post - Foto: Inquam Photos/ Adriana Neagoe

În scrisoarea lui Adrian Ursu către CNA se afirmă: „Câțiva membri ai mișcării #rezist și ai unor pseudo organizații civice (identificați) au perturbat transmisiunile live, de pe spațiul public (...) proferând injurii și folosind un limbaj trivial (...)

Întrucât aceste incidente au devenit tot mai numeroase și par a fi programatice, facem apel la competențele Consiliului pentru a sprijini printr-o luare de poziție, precum și prin demersuri către autoritățile competente desfășurarea liberă a meseriei de ziarist“.

____________________________________________________________

„PE URMELE FAKE NEWS“ este o campanie despre propaganda prorusă și antioccidentală din România. Cum funcționează, cine și de ce o răspândește, cum poate fi demontată și prevenită. Un proiect realizat de echipa Newsweek România și susținut de Asociația Inițiativa Jurnaliștilor de Investigație (AIJI).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te