DOCUMENTE Candidatul lui Ponta la Primăria Capitalei a participat la înhumarea gen. Vasile Milea

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 06.08.2020 - 11:53
Gen. Ioan Sîrbu/ Foto: Facebook

Generalul Ioan Sîrbu, candidatul Pro România la Primăria Capitalei, a fost în proximitatea unuia dintre marile mistere ale Revoluției din decembrie '89: moartea gen. Vasile Milea, fost ministru al Apărării Naționale.

SHARE

Informația a fost oferită chiar de gen. Sîrbu, în depoziția pe care a dat-o în fața procurorilor militari care anchetează și în prezent moartea gen. Vasile Milea.

Depoziția a fost obținută de către fostul jurnalist de investigații de la „Jurnalul Național”,  Răzvan Belciuganu, care ne-a pus la dispoziție documentele spre publicare în exclusivitate. Urmare a dezvăluirilor jurnalistului despre Revoluția din '89, dosarul sinuciderii gen. Vasile Milea a fost redeschis de procurorii militari.

În 1989, Ioan Sîrbu lucra ca subofițer, sanitar-șef în cadrul Secției de chirurgie maxilo-facială a Spitalului Militar Central din București. Mai precis, își desfășura activitatea la cabinetul generalului Stănicioiu, comandantul de la acea dată al Spitalului, funcție pe care gen. Sîrbu avea să o dețină ulterior. 

Generalul Stănicioiu era un prieten apropiat al gen. Milea, cei doi fiind născuți în aceeași comună argeșeană Lerești.

Ioan Sîrbu povestește că a fost surprins că trupul gen. Milea (găsit pe 22 decembrie 1989 fără suflare într-o încăpere a Comitetului Central, după ce în prealabil s-a auzit o împușcătură- n.red.), nu a fost transportat la Spitalul Militar Central, ci la Spitalul Elias.

Sîrbu le-a spus procurorilor militari că „până în după amiaza zilei de 29 decembrie 1989 nu am avut informații despre ce s-a întâmplat cu cadavrul lui Milea.” El a povestit că a primit ordin de la gen. Stănicioiu să participe la înhumarea prietenului său, pentru a asigura, în caz de nevoie, asistență medicală familiei defunctului.

Sicriul gen. Milea a fost depus temporar la Academia Militară din București după care, în dimineața zilei de 30 decembrie 1989, a fost transportat în com. Lerești (jud. Argeș) unde a avut loc ceremonia de înhumare.

Actualul gen. Ioan Sîrbu spune că, în tot acest timp a fost aproape de familia Milea, și, în cele din urmă, nu a fost necesară intervenția medicală.

La un moment dat, gen. Sîrbu face o afirmație interesantă: „...personal nu am observat dacă în coșciug, în groapa mortuară a fost introdus un obiect, mai precis un organ prelevat de la cadavrul fostului ministru (al Apărării- n.red.).”

DEPOZIȚIA INTEGRALĂ A LUI IOAN SÎRBU ÎN FAȚA PROCURORILOR MILITARI

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.