Camera Deputaţilor, lege pe gustul lui Petre Daea. Cormoranii pot fi vânaţi tot anul

DE Alexandru Pop | Actualizat: 23.05.2023 - 14:10
Petre Daea, ministrul Agriculturii - Foto: gov.ro

Plenul Camerei a adoptat cu 223 de voturi "pentru", 6 "contra" şi 44 de abţineri un proiect de lege ce permite vânarea cormoranului mare în România, în tot cursul anului. Piscicultorul SA, firma fetei ministrului Agriculturii, Petre Daea, e direct interesată.

SHARE

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea anexei nr.1 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic.

Camera Deputaţilor, lege pe placul lui Petre Daea

Este permisă vânarea cormoranului mare, pasăre de pradă, mâncătoare de peşte, în România, în tot cursul anului. În prezent, perioada de vânătoare a acestei specii de păsări este între 1 septembrie şi 28 februarie.

Iniţiatorii proiectului, senatori şi deputaţi PSD şi PNL, explică în expunerea de motive că, în ultimii 40 de ani, s-au înregistrat creşteri semnificative ale numărului de cormorani mari (Phalacrocorca carbo) şi acest lucru afectează fermele de acvacultură, conform Agerpres.

"Populaţiile s-au întors în unele zone, după o lungă absenţă, şi s-au mutat şi în alte zone anterior neocupate. Această creştere a numărului şi a distribuţiei a adus păsările în conflict cu omul.

Citeşte şi: Daea: Cormoranii mănâncă mai mult pește decât oamenii. Fiica ministrului are afaceri în Piscicultură

Cu toate că îngrijorarea producătorilor de peşte a crescut, ca urmare a pagubelor tot mai mari produse de cormorani, în fermele de acvacultură, semnalele acestora nu au fost auzite de responsabilii cu protecţia mediului.

Urmare acestui fapt, s-a ajuns în prezent ca producători de marcă din acvacultura românească să dorească să abandoneze această activitate şi să se îndrepte spre alte activităţi din agricultura românească", au precizat parlamentarii.

Firma Piscicultorul SA, o fermă deținută de fiica ministrului Petre Daea, își desfășoară activitatea cu licențe de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, unde vicepreședinte era actuala soție a ministrului Agriculturii, Camelia Luchian.

Citeşte şi: Cormoranul, barometrul natural al Dunării. Cum îi ajută aceste pasări pe pescarii profesioniști

Aceasta a lucrat între anii 2008 și 2009 ca director la ferma Piscicultorul SA. Un an mai târziu era numită vicepreședinte la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură.

Legiuitorii menţionează, în expunerea de motive, că aceste specii de păsări se hrănesc aproape exclusiv cu peşte, în medie un cormoran consumând aproximativ 500 g de hrană zilnic.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, declarase despre "prietenul lui, cormoranul", că trebuie să părăsească arealul, pentru că "ne privează de cel puţin 30 sau 40.000 de tone pe an".

Durează de mai mulţi ani

În precedentul său mandat de ministru al Agriculturii, în anul 2019, Petre Daea a cerut derogare de la Uniunea Europeană ca să împuşte cormoranii.

„Am cerut derogare, pentru că România a fost singura ţară (care nu a cerut n.r.), 22 de ţări au cerut derogare cel puţin o dată, altele de două sau de trei ori, să reducă (efectivele de cormorani n.r.).

Suntem în aşteptarea acestui răspuns. Avem în prezent peste 100.000 de exemplare, dar reglăm lucrurile. Văd tot felul de evaluări şi un profesor care conduce un ONG spune că 9.542 de cormorani sunt (în România n.r.). De ce nu 9.542,5? Poate a murit unul ieri...”, a precizat ironic Daea, conform Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te