Bode cere MAI un dialog permanent cu reprezentanţii Bisericii în perioada Paștelui

DE Valentin Mirică | Actualizat: 23.04.2021 - 23:08
Lucian Bode Foto: Facebook

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a solicitat, vineri, reprezentanţilor structurilor MAI din judeţul Botoşani, dar și celor din restul țării, să poarte un dialog permanent cu autorităţile locale şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române în perioada sărbătorilor pascale.

SHARE

El a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Botoşani, că le-a cerut poliţiştilor şi jandarmilor ca în noaptea de Înviere, când restricţiile de circulaţie vor fi ridicate, "să acţioneze cu fermitate, dar şi cu calm".

"Un alt subiect pe agenda discuţiei de astăzi l-a reprezentat analiza pe care am făcut-o cu reprezentanţii structurilor noastre, prin care ne-am asigurat că, din punct de vedere operativ, acestea sunt pregătite pentru gestionarea sărbătorilor pascale. Faptul că în noaptea de Înviere vor fi restricţii mai puţine, mai exact, conform hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, circulaţia persoanelor este permisă în noaptea de 1 spre 2 mai, între orele 20.00 şi 5.00 dimineaţa. Din acest punct de vedere, le-am solicitat colegilor să acţioneze cu fermitate, dar şi cu calm, să aibă o planificare riguroasă a tuturor acţiunilor, să poarte un dialog permanent cu autorităţile locale, cu reprezentanţii Bisericii, cu echipele de voluntari, pentru o coordonare şi colaborare cât mai bună între aceste instituţii pentru păstrarea unui climat de ordine şi siguranţă publică", a afirmat Bode.

Citește și: FOTO&VIDEO Jumătate din Drumul Expres Craiova – Pitești, stadiu de 75%. Se deschide în toamnă

Acesta a subliniat că rolul MAI nu este de a-i sancţiona pe cetăţeni, ci de a limita răspândirea pandemiei de COVID-19.

"Rolul nostru, al structurilor MAI, nu este acela de a sancţiona cetăţenii. Rolul nostru este acela de a limita, prin activităţile noastre, răspândirea acestei epidemii. Am solicitat ca prezenţa forţelor de ordine pe teren să fie bine planificată, aşa cum am spus, şi să se desfăşoare impecabil din punct de vedere operativ. Îmi doresc ca şi aici, şi în toată ţara, dacă se poate, să desfăşurăm aceste evenimente fără niciun fel de incident. Cu siguranţă, ceremoniile religioase vor strânge un număr foarte mare de credincioşi. Rolul nostru este acela de a ne asigura că oamenii respectă măsurile de protecţie sanitară. Ştiţi foarte bine, distanţarea, portul măştii sunt obligatorii şi cu ocazia acestor ceremonii. Este important să existe o atenţie sporită şi o dimensionare adecvată a personalului şi am cerut acest lucru tuturor structurilor MAI din judeţ. Semnalul pe care trebuie să îl transmitem tuturor cetăţenilor este unul de încredere şi de responsabilitate, iar prezenţa efectivelor MAI în stradă trebuie să aibă un rol preventiv, nu coercitiv şi nu sancţionatoriu", a adăugat ministrul de Interne.

Lucian Bode a subliniat că românii şi-ar putea relua "ritmul normal a vieţii" doar printr-un efort comun.

"Sunt convins că românii înţeleg că nu am depăşit perioada critică generată în context pandemic şi vor respecta măsurile de distanţare şi de prevenire a răspândirii virusului. Eu cred şi sunt convins că şi dumneavoastră credeţi acelaşi lucru că doar printr-un efort comun putem să stopăm această pandemie şi prin accelerarea procesului de vaccinare să ne reluăm ritmul normal al vieţii", a mai spus ministrul Bode.

Citește și: Cu ce se apără România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.