Băsescu: Doar unirea cu România aduce Republica Moldova în UE

DE Alexandru Pop | 14.04.2019 - 20:06
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Traian Băsescu a declarat, duminică la Chişinău, că doar unirea cu România va aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană şi va scoate ţara „dintr-o zonă gri”. El a adăugat că unirea se va produce, în ciuda faptul că obtuzităţii unor oameni politici.

SHARE

„Unire, unire. O facem. Să ştiţi că este o bucurie să mergi în adunări şi să se strige «unire». Înseamnă că eşti identificat cu acest ideal, şi alături de Eugen Tomac, este probabil idealul nostru ca oameni politici, şi îl vom menţine până când unirea se va întâmpla, pentru că popoarelor nu reuşete să li se opună nimeni până la capăt.

Nici măcar obtuzitatea oamenilor politici la un moment dat nu poate să blocheze pentru totdeauna un ideal al unei naţiuni. Iar basarabenii sunt parte integrantă a poporului român şi cu sau fără voia altor oameni politici, unirea se va produce. Sincer, intenţia mea să fac în această întâlnire ceea ce fac şi în România, adică să explic celor cu care mă întâlnesc ce este UE.

Hotarul UE e trasat pe Prut. Republica Moldova nu va fi invitată în următorii 50 de ani să fie membră a UE ca stat, de aceea v-o spun deschis aici – numai unirea cu România aduce Republica Moldova în UE şi numai prezenţa în UE scoate ţara dintr-o zonă gri. Rămân fraţii noştri ucrainieni. E destul.

Nu ne mai băgăm şi noi în zona gri. Numai aşa o poate duce în UE unde măcar ai perspectiva prosperităţii şi o poate aşeza în zona de securitate, în NATO”, a afirmat Traian Băsescu, la Chişinău, unde PMP a prezentat programul partidului pentru alegerile europarlamentare.

Preşedintele de onoare al PMP, care deschide lista formaţiunii la alegerile pentru PE, a explicat şi semnificaţia sloganului partidului „Uniţi în Europa”.

„În al doilea rând, plecăm cu sloganul «Uniţi în Europa». Se referă la noi la cele două naţiuni de pe malurile Prutului. Nimeni nu ne poate opri să restabilim cel mai important crez care cred în România – Unirea. Sloganul nostru e cel care va defini acţiunea noastră că europarlamentari.

Va trebui făcut un efort de explicare, dar acesta este mia puţin necesar. Acolo trebuie să ne asumăm obiective pragmatice. Când vor constata că 3 milioane de cetăţeni din Republica Moldova sunt şi cetăţeni români ce mai pot să ne facă? Cine ne mai poate opri?

Dar există decalajul, faptul că România a intrat în UE, în NATO. Republica Moldova a rămas aici. Sursele de finanţare pentru Republica Moldova trebuie mărite pentru a veni din urmă”, a spus Băsescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.